Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nužudyti žurnalistą Gongadzę užsakė buvęs Ukrainos VRM vadovas Kravčenka, praneša žiniasklaida

Ukrainos generalinė prokuratūra nustatė, kad įsakymą nužudyti žurnalistą Georgijų Gongadzę buvusiam savo pavaldiniui Oleksijui Pukačiui prieš dešimt metų davė tuometis vidaus reikalų ministras Jurijus Kravčenka, antradienį rašo interneto leidinys „Ukrainskaja pravda“.
Georgijus Gongadzė
Georgijus Gongadzė / „Scanpix“ nuotr.

Kaip sužinojo leidinys, kuris remiasi Generalinės prokuratūros tyrėjo Oleksandro Charčenkos 2010 metų rugsėjo 7 dienos nutarimu, O.Pukačiui pateiktas kaltinimas pagal tris Baudžiamojo kodekso straipsnius.

„Maždaug 2000 metų rugsėjo 13–14 dienomis savo darbo kabinete Kijeve Bohomolco gatvės 10–ajame name, vidaus reikalų ministras J.Kravčenka žodžiu davė Ukrainos VRM Vyriausiosios išorinio stebėjimo valdybos viršininkui O.Pukačiui akivaizdžiai nusikalstamą įsakymą – nužudyti žurnalistą G.Gongadzę, kad taip būtų nutraukta jo žurnalistinė veikla“, – sakoma nutarime, kurį cituoja „Ukrainskaja pravda“.

„O.Pukačius, veikdamas iš asmeninio suinteresuotumo ir karjeros siekių, nenorėdamas sukomplikuoti santykių su Ukrainos VRM vadovu, taip pat tikėdamasis pelnyti J.Kravčenkos palankumą ir būti paaukštintas tarnyboje bei gauti aukštesnį milicijos darbuotojo laipsnį, sutiko įvykdyti J.Kravčenkos įsakymą, tai yra pagal užsakymą nužudyti G.Gongadzę“, – nurodoma dokumente.

Tarp kitų kaltinimų, O.Pukačiui pateiktas kaltinimas tyčiniu nužudymu sunkinančiomis aplinkybėmis. Didžiausia bausmė, kurią numato šis straipsnis – kalėjimas iki gyvos galvos.

Be to, nutarime sakoma, jog J.Kravčenka taip pat įsakė pagrobti deputato Serhijaus Holovato padėjėją Oleksijų Podolskį ir panaudoti prieš jį smurtą, kad jis nutrauktų opozicinę veiklą.

Žurnalistas G.Gongadzė dingo Kijeve 2000 metų rugsėjo 16 dieną. Tų pačių metų lapkritį miške Kijevo srityje buvo rastas, kaip spėjama, jo lavonas be galvos. 2010 metų gegužę Ukrainos generalinis prokuroras Oleksandras Medvedenka pareiškė, kad kaukolė, rasta Kijevo srityje 2009 metų liepą, yra G.Gongadzės.

2008 metais trys buvę Ukrainos VRM išorinio stebėjimo ir kriminalinės žvalgybos departamento darbuotojai – pulkininkai Valerijus Kostenka ir Mykola Protasovas bei majoras Oleksandras Popovyčius – buvo pripažinti kaltais žurnalisto nužudymu ir nuteisti 12 metų (V.Kostenka ir A.Popovyčius) ir 13 metų (M.Protasovas) laisvės atėmimu.

O.Pukačius buvo areštuotas 2009 metų liepą.

2005 metų kovo 4 dieną buvęs VRM vadovas J.Kravčenka buvo rastas negyvas savo namuose Konča Zaspoje netoli Kijevo su dviem šautinėmis žaizdomis galvoje. Išvakarėse jis buvo iškviestas į apklausą byloje dėl žurnalisto G.Gongadzės nužudymo.

2007 metų vasarį Ukrainos generalinė prokuratūra nutraukė šio bylos tyrimą nesant nusikaltimo sudėties.

Žinybos duomenimis, įvyko savižudybė – po pirmojo šūvio, kuris nebuvo mirtinas, J.Kravčenka neprarado sąmonės ir šovė į save antrąjį kartą. Tyrėjai nesurado bloknoto, ant kurio lapo buvo parašytas buvusio ministro priešmirtinis laiškelis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius