-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 07 21 /10:50

Nyderlandų palaikų atpažinimo ekspertai atvyko į Donecką

Trys Nyderlandų katastrofų aukų atpažinimo grupės nariai pirmadienį atvyko į Ukrainos rytinį Donecko miestą, tapdami pirmaisiais tarptautiniais tyrėjais, pasiekusiais prorusiškų sukilėlių kontroliuojamą teritoriją po praeitą savaitę ten įvykusios Malaizijos keleivinio lėktuvo katastrofos.
Malaizijos lėktuvo „Boeing 777“ katastrofos vieta rytų Ukrainoje
Malaizijos lėktuvo „Boeing 777“ katastrofos vieta rytų Ukrainoje / „Scanpix“/„Reuters“, AFP nuotr.

Ekspertai atsisakė pateikti detalių apie savo planus, bet Donecko srities separatistų atstovas sakė, kad jie pasiruošę juos priimti ir padėti pasiekti katastrofos vietą arba traukinį su vagonais šaldytuvais, kuriuose dabar laikoma dalis surinktų aukų palaikų.

Vadinamosios Donecko liaudies respublikos pareigūnas Sergejus Kavtaradzė sakė, kad separatistai konsultuosis su tarptautiniais ekspertais, kur pasiųsti traukinį. „Laukiame, kol ekspertai atvyks ir nuspręs“, – jis sakė naujienų agentūrai „Reuters“.

Pirmadienį į rytų Ukrainą taip pat turėtų atvykti grupė Malaizijos pareigūnų.

Pirmadienį į rytų Ukrainą taip pat turėtų atvykti grupė Malaizijos pareigūnų.

Vienas šaltinis Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijoje (ESBO) sakė, kad olandų ekspertai vyks į Torezo miestą apžiūrėti vagonuose šaldytuvuose laikomų palaikų.

Teroristų pokalbiai nesuklastoti, teigia JAV

Ukrainos saugumo tarnybos (SBU) paskelbti perimti pokalbiai telefonu, kuriuose prorusiški teroristai kalba apie tai, kaip jie numušė MH17 reisu skridusį Malaizijos lėktuvą, yra nesuklastoti, sekmadienį pranešė JAV ambasada Kijeve.

SBU ketvirtadienį paskelbė įrašą, kuriame, jos teigimu, girdėti pokalbiai telefonu tarp teroristų ir Rusijos karinės žvalgybos karininko. Įraše jie pripažįsta, kad numušė keleivinį lainerį, per klaidą palaikę jį kariniu lėktuvu.

Šie įrašai buvo paskelbti kaip pagrindinis įrodymas, patvirtinantis Kijevo kaltinimus, kad Rusijos remiami separatistai numušė lainerį. Tuo tarpu Rusija dėl šios katastrofos kaltina Ukrainos armiją.

Tai yra autentiški pokalbiai tarp žinomų teroristų lyderių, – rašoma JAV ambasados Ukrainoje paskelbtame pareiškime.

„Garso įrašų duomenis, kuriuos žiniasklaidai pateikė Ukrainos saugumo tarnyba, įvertino JAV žvalgybos  analitikai, jie patvirtino, kad tai yra autentiški pokalbiai tarp žinomų teroristų lyderių“, – rašoma JAV ambasados Ukrainoje paskelbtame pareiškime.

Viename įrašų girdėti, kaip teroristų vadeiva Majoras, sako, kad maištininkai numušė lainerį, ir patikina abejojantį bendražygį, jog tai „100 procentų keleivinis lėktuvas“.

Sekmadienį Ukrainos saugumo agentūra paskelbė naujų separatistų pokalbių įrašų, kuriuose jie tariasi, kaip paslėpti sudužusio orlaivio juodąsias dėžes nuo tarptautinių stebėtojų.

VIDEO: Donecko teroristų pokalbiai apie numuštą lėktuvą

Nyderlandų premjeras: V.Putinas padės atgauti Ukrainoje sudužusio lainerio aukų palaikus ir juodąsias dėžes

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas sekmadienį pažadėjo Nyderlandų premjerui Markui Rutte, kad padės atgauti iš Ukrainos Rytuose veikiančių sukilėlių ten sudužusio Malaizijos keleivinio lėktuvo aukų palaikus ir lainerio juodąsias dėžės.

V.Putinas, kurio žvalgybos valdo prorusiškus teroristus, šį pažadą davė trečiąkart po ketvirtadienį įvykusios katastrofos kalbėdamasis telefonu su M.Rutte, nurodė Nyderlandų vyriausybės spaudos tarnyba RVD, didėjant tarptautiniam pasipiktinimui dėl sulaikytų palaikų.

„Buvo kalba apie leidimą nevaržomai dirbti katastrofos vietoje, taip pat pokalbis buvo suteiktas į praktinius reikalus – konkrečiai į traukinio, kuriame yra dauguma palaikų, išvykimą ir juodųjų dėžių perdavimą“, – naujienų agentūrai AFP sakė viena RVD atstovė, prašiusi neviešinti jos vardo.

„Abiem atvejais Putinas žadėjo savo visišką bendradarbiavimą“, – pridūrė atstovė.

Nyderlandų piliečiai sudarė daugumą tarp 298 žmonių, buvusių oro bendrovės „Malaysia Airways“ reiso MH17 lėktuve, kuris tikriausiai buvo numuštas prorusiškų sukilėlių paleistos raketos.

Maždaug 200 aukų palaikai, surinkti iš katastrofos vietos Rytų Ukrainoje, yra laikomi geležinkelio vagonuose šaldytuvuose netoliese esančiame mieste, laukiant, kol atvyks tarptautiniai tyrėjai.

Ukrainos veikiantys Rusijos diversantai taip pat teigė turintys lainerio juodąsias dėžes, kurios būtų itin svarbios šios tragedijos tyrimui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius