Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Obama netikėtai kreipėsi tiesiogiai į Iraną ir paragino siekti naujos pradžios (atnaujinta 12.15 val., video)

JAV prezidentas Barackas Obama penktadienį pabandė nubraukti dešimtmečius trukusį nepasitikėjimą bei priešiškumą ir paskelbė istorinį tiesioginį kreipimąsi į Irano liaudį, ragindamas išspręsti skirtumus ir pradėti „garbingą bendravimą“ su Teheranu.
B.Obama
B.Obama / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Skelbdamas vieną ryžtingiausių užsienio politikos pareiškimų per savo kol kas trumpą prezidentavimo laiką, B.Obama sakė, kad Vašingtonas yra įsipareigojęs siekti „konstruktyvių ryšių“ su Iranu ir kad Teheranas galėtų užimti savo „teisėtą vietą“ pasaulyje, jei atsisakytų teroro ir pasirinktų taiką.

„Mano administracija dabar yra įsipareigojusi dėl diplomatijos, kuri sprendžia visą mums iškilusių klausimų diapazoną, ir siekti konstruktyvių ryšių tarp Jungtinių Valstijų, Irano ir tarptautinės bendrijos“, – sakė B.Obama Nauruzo – iraniečių Naujųjų metų pradžios – proga.

Kad pabrėžtų B.Obamos iniciatyvos rimtumą, Baltieji rūmai išplatino vaizdajuostę su persiškais subtitrais ir paskelbė ją savo interneto svetainėje per iraniečių Nauruzą – pavasario pradžios šventę.

„Beveik tris dešimtmečius santykiai tarp mūsų šalių buvo įtempti, – sakė prezidentas. – Tačiau per šias šventes mums primenama apie bendrą žmogiškumą, kuris mus sieja.“

Šios dvi šalys diplomatinių ryšių nepalaikė nuo 1980 metų.

Pavadindamas Nauruzo šventę naujos pradžios laiku, B.Obama sakė, jog nori „aiškiai kalbėti Irano lyderiams“ apie naujos „bendravimo, kuris būtų garbingas ir pagrįstas abipuse pagarba“, eros būtinybę.

„Jungtinės Valstijos nori, kad Irano Islamo Respublika užimtų savo teisėtą vietą šalių bendrijoje“, – sakė jis.

„Jūs turite tą teisę, bet ji eina su realia atsakomybe ir tos vietos negalima pasiekti teroru ar ginklais – veikiau (ją galima pasiekti) taikiais veiksmais, kurie rodo tikrąją Irano liaudies ir civilizacijos didybę. Tos didybės matas yra ne gebėjimas naikinti, tai jūsų parodytas gebėjimas statyti ir kurti“, – pažymėjo JAV prezidentas.

VIDEO: Obama Calls for 'New Beginning' in Message to Iran

Baltieji rūmai pranešė, kad tos beprecedentės vaizdajuostės su persiškais subtitrais versija penktadienį buvo išplatinta žiniasklaidos priemonėms tame regione ir bus parodyta maždaug 8 val. Irano laiku.

Alyvos šakelė

B.Obama, ištiesdamas alyvos šakelę Teheranui, žengė toliau nei buvo žengęs nuo pat savo prisaikdinimo prezidentu sausio 20 dieną. Iranas ir JAV smarkiai ginčijosi dėl iraniečių branduolinių ambicijų ir paramos islamistų kovotojų grupuotėms.

B.Obamos administracija, smarkiai pakeisdama buvusio prezidento George'o W.Busho izoliacinę politiką „blogio ašimi“ laikyto Irano atžvilgiu, pareiškė savo pasirengimą galimybei palaikyti tiesioginius diplomatinius kontaktus su Teheranu.

Tiesiogiai kreipdamasis į Irano lyderius ir liaudį, B.Obama sakė: „Šio proceso grėsmės neskatins. Vietoje to siekiame bendravimo, kuris būtų garbingas ir pagrįstas abipuse pagarba“.

„Norėčiau kalbėti tiesiogiai Irano Islamo Respublikos liaudžiai ir lyderiams. Mes siekiame naujos pradžios pažado“, – sakė B.Obama, kurio taikus tonas buvo aiškus kontrastas griežtai G.W.Busho pozicijai.

B.Obamos noras kalbėtis su tokiais JAV priešais kaip Iranas, tarptautiniu mastu buvo sveikinamas kaip atsisakymas to, ką daugelis vadino G.W.Busho vienašališka „kaubojiška diplomatija“, kurią įkūnijo JAV vadovaujama 2003 metų invazija į Iraką.

Nors B.Obama konkrečių pasiūlymų nepateikė, jis sakė, jog nori „ateities su atnaujintais mainais tarp mūsų žmonių ir didesnėmis partnerystės bei prekybos galimybėmis“.

Tačiau jis pripažino: „Tai nebus pasiekta lengvai“.

Jungtinės Valstijos konfliktuoja su Iranu dėl jo branduolinės programos, kurios tikslas, kaip teigia Vašingtonas, yra branduolinių ginklų gamyba. Teheranas tvirtina, kad šios programos tikslai yra vien taiki elektros energijos gamyba.

B.Obama taip pat reikalavo, kad Iranas neberemtų grupuočių, kurias JAV laiko teroristinėmis organizacijomis, ir nutrauktų „karingas kalbas“ JAV sąjungininko Izraelio atžvilgiu.

Jungtinės Valstijos diplomatinius ryšius su Iranu nutraukė per 1979–1981 metų krizę dėl įkaitų, kai iraniečių studentų grupė JAV ambasadoje 444 dienas laikė įkaitais 52 JAV diplomatus.

B.Obama yra sakęs, kad Jungtinės Valstijos yra pasirengusios ištiesti ranką Iranui, jei jis „atgniauš savo kumštį“.

Iranas sveikina, bet nori konkrečių veiksmų

Irano prezidento Mahmoudo Ahmadinejado patarėjas penktadienį sveikino JAV prezidento Baracko Obamos Teheranui ištiestą alyvos šakelę, bet paragino jį savo žodžius paremti konkrečiais veiksmais, kad būtų ištaisytos praeities klaidos.

„Sveikiname Jungtinių Valstijų prezidento norą atidėti praeities nesutarimus“, – sakė Ali Akbaras Javanfekras, reaguodamas į B.Obamos žinią iraniečiams, kurią jis paskelbė jų Naujųjų metų proga ir kurioje paragino išspręsti nesutarimus bei pradėti „garbingą bendravimą“.

„Tačiau būdas tai padaryti yra ne (tas, kad) ... Iranas pamirštų buvusį priešišką ir agresyvų Jungtinių Valstijų nusistatymą, – sakė A.A.Javanfekras. – Amerikos administracija turi pripažinti savo praeities klaidas ir jas ištaisyti“.

Pasak A.A.Javanfekro, B.Obama kalbėjo apie pokyčius, bet „nesiėmė jokių konkrečių žingsnių klaidoms ištaisyti“.

„Jis turi eiti toliau nei žodžiai ir imtis veiksmų. Jei Obama pademonstruos norą imtis veiksmų, Irano vyriausybė neatsuks jam nugaros“, – pridūrė jis.

Pradine iniciatyva buvo laikomas B.Obamos administracijos pareiškimas, kad ji pakvies Teheraną į tarptautinę konferenciją dėl Afganistano, kuri įvyks vėliau šį mėnesį. Iranas sakė, kad apsvarstys pakvietimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius