Obama pasmerkė „gėdingas“ premijas Volstrito finansų vadovams

JAV prezidentas Barackas Obama ketvirtadienį piktai pasmerkė Volstrito finansų vadovus, kurie išsimokėjo milijardines premijas iš šalies ekonomikai gelbėti skirtų mokesčių mokėtojų pinigų, ir pavadino jų veiksmus „gėdingais“ ir „neatsakingais“.
Barackas Obama
Barackas Obama / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Finansai Volstritas

Paprastai ramiai kalbantis B.Obama neslėpė įtūžio, aiškindamas, kad didžiųjų finansų kompanijų vadovai privalo aukotis, kaip ir kiti JAV gyventojai, kurių šalis mėgina išbristi iš gilios ekonomikos krizės.

Prezidento susierzinimą pakurstė vieno laikraščio išspausdintas straipsnis, kuriame nurodoma, jog praeitais metais Volstrito firmose išmokėta 18,4 mlrd. dolerių premijų, nors 2008 metais JAV akcijų rinkos smarkiai smuko, o ekonomiką apėmė recesija.

„Tai neatsakingumo viršūnė. Tai gėdinga, o mums, be kita ko, reikės (pasirūpinti), kad Volstrito žmonės, kurie prašo pagalbos, parodytų šiokį tokį santūrumą... discipliną... ir atsakomybės jausmą“, – B. Obama sakė žurnalistams Ovaliniame kabinete.

„Amerikos žmonės supranta, jog turime išsikapstyti iš gilios duobės, tačiau jiems nepatinka, kad kai kurie žmonės gilina šią duobę, nors buvo paprašyti ją užversti“, – pridūrė prezidentas.

Po susitikimo su iždo sekretoriumi Timothy Geithneriu B.Obama sakė aiškiai pasakysiantis Volstrito vadovams, kad jie privalo elgtis atsakingiau.

Pasak prezidento, pakilus šalies ekonomikai finansų vadovai galės žertis pelnus ir premijas, tačiau "dabar ne tas laikas“.

„Šiam procesui judant į priekį mes tiesiogiai kalbėsimės su žmonėmis iš Volstrito“, – pridūrė Obama.

JAV vadovas, kuris siekia, kad Kongresas patvirtintų jo siūlomą daugiau nei 800 mlrd. dolerių ekonomikos stimuliavimo planą, pažadėjo pasiųsti aiškią žinią Volstrito „riebiems katinams“, kad šie privalo „pradėti veikti kur kas atsakingiau, jeigu mes visi siekiame vėl įsukti šią ekonomiką“.

Prezidentas taip pat kaip pavyzdį pateikė finansų milžiną „Citigroup“, kuris premijoms skyrė dalį lėšų iš atskiro 700 mlrd. dolerių Volstrito gelbėjimo paketo, o planų įsigyti 42 mln. dolerių kainuojantį verslo klasės lėktuvą atsisakė tik Iždo departamentui pareiškus protestą.

Baltųjų rūmų padėjėjai sakė, kad milžiniškos premijų sumos, kurios buvo atskleistos trečiadienį paskelbtoje Niujorko valstijos kontrolieriaus ataskaitoje, kertasi su B.Obamos raginimais visiems amerikiečiams vienodai pasidalyti atsakomybės naštą.

Trečiadienį paskelbtoje ataskaitoje nurodoma, kad draudimo industrijos darbuotojams išmokamų premijų suma 2008 metais sumažėjo nuo 32,9 iki 18,4 mlrd. dolerių – daugiausiai per pastaruosius tris dešimtmečius.

„Tačiau šio premijų fondo suma vis tiek buvo šešta didžiausia iš užregistruotų“, – pabrėžė kontrolieriaus tarnyba.

Niujorke veikiančios konsultacinės firmos "Johnson Associates" generalinis direktorius Alanas Johnsonas sakė suprantantis B.Obamos pyktį, tačiau pridūrė, kad padėtis sudėtinga.

„Suprantu pyktį, kuris tikriausiai apėmęs prezidentą ir daugumą mokesčių mokėtojų. Suprantu tokią emocingą reakciją, – aiškino kompanijos vadovas. – Ar jie elgėsi neatsakingai? Tai ginčytina. Jeigu pareikšite, kad niekam nebemokėsite premijų, kai kurios iš tų firmų tikriausiai žlugtų, o tai būtų blogiau negu žmonių pyktis“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius