-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Obama sieks glaudesnių ryšių su Turkija (video)

JAV prezidentas Barackas Obama sekmadienį atvyko į Turkiją, kur baigs savo kelionę po Europą, ir per dvi dienas truksiantį vizitą sieks atnaujinti ryšius su viena svarbiausių Vašingtono sąjungininkių musulmonų pasaulyje.
JAV prezidentas Barackas Obama paragino Šiaurės Korėją susilaikyti nuo tolesnių „provokuojamų veiksmų“.
JAV prezidentas Barackas Obama paragino Šiaurės Korėją susilaikyti nuo tolesnių „provokuojamų veiksmų“. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Tikimasi, kad pirmąsyk atvykęs į Turkiją, kur dauguma gyventojų yra musulmonai, JAV prezidentas akcentuos paramą Ankaros siekiui įstoti į Europos Sąjungą (ES). Tačiau daugelis mano, jog tokiu žingsniu tebus mėginama susigrąžinti NATO sąjungininkę, kuri, regis, pradėjo tolti nuo Vakarų šalių.

B.Obama „pakartos savo įsitikinimą, kad Turkija yra ypač svarbi sąjungininkė ir svarbi Europos dalis“, sakė vienas aukštas JAV pareigūnas, nenorintis skelbti savo pavardės.

Prieš išskrisdamas į Turkiją, B.Obama dalyvavo Prahoje vykusiame Europos Sąjungos viršūnių susitikime ir teigė, kad Turkijos narystė 27 šalių Bendrijoje tvirtai susietų šią šalį su Vakarų pasauliu.

„Jungtinės Valstijos ir Europa privalo suartėti su musulmonais, kurie yra mūsų draugai, kaimynai ir partneriai kovoje su neteisybe, netolerancija ir smurtu“, – sakė jis.

JAV vadovo pastabos suerzino Prancūzijos prezidentą Nicolas Sarkozy. Šis dar kartą pareiškė nepritariantis Ankaros narystei ES. Vokietijos kanclerė Angela Merkel taip pat sakė, kad šis klausimas lieka atviras.

JAV seniai remia Turkijos pastangas įstoti į ES, nors šis procesas per pastaruosius ketverius metus smarkiai sulėtėjo.

Turkija tradiciškai laikoma viena iš artimiausių Vašingtono sąjungininkių musulmonų pasaulyje, tačiau abiejų šalių ryšiai pastebimai atšalo per ankstesnio JAV prezidento George'o W.Busho kadencijas.

Vašingtono ir Ankaros santykiams smarkiausias smūgis buvo suduotas 2003 metų kovą, kai Turkija neleido JAV pajėgoms per savo teritoriją pulti Irako iš šiaurės, o Turkijos visuomenė buvo labai priešiškai nusiteikusi šio karo atžvilgiu.

Pastaraisiais metais JAV ir Turkija nesutarė dėl kai kurių klausimų, tokių kaip požiūris į prieštaringai vertinamą Irano branduolinę programą, radikalaus palestiniečių judėjimo „Hamas“ iškilimas Gazos ruože bei Sudano problema.

„Prezidentas norėjo apsilankyti Turkijoje, nes mano, kad mums svarbu žengti žingsnių, kurie atnaujintų JAV ir Turkijos ryšius, susilpnėjusius per pastaruosius metus“, – sakė JAV pareigūnas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius