Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

B.Obama tikisi sušvelninti respublikonus golfo žaidimu

JAV prezidentas Barackas Obama šeštadienį žaidė golfą su respublikonų daugumos Atstovų Rūmuose lyderiu Johnu Boehneriu, siekdamas savitarpio supratimo klausimais, keliančiais Baltųjų rūmų ir Kongreso susipriešinimą.
Barackas Obama žaidžia golfą
Barackas Obama žaidžia golfą. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kaip rašo britų visuomeninio transliuotojo BBC naujienų svetainė, prezidentas ir Kongreso žemųjų rūmų pirmininkas susitiko golfo lauke Endriuso oro bazėje, esančioje netoli Vašingtono Merilando valstijoje. Žaidime taip pat dalyvavo viceprezidentas Joe Bidenas ir Ohajo valstijos gubernatorius, respublikonas Johnas Kasicas.

Šis susitikimas šalims buvo galimybė neformalioje aplinkoje apsvarstyti tokius ginčijamus klausimus, kaip federalinis biudžetas ir JAV tolesnio dalyvavimo kare Libijoje teisėtumas.

Respublikonai siekia mažinti biudžeto išlaidas – šalies biudžeto deficitas netrukus turėti pasiekti 1,4 trln. JAV dolerių.

Be to, šią savaitę J.Boehneris pareiškė, jog tolesnis JAV dalyvavimas NATO operacijoje, kurios tikslas saugoti Libijos oro erdvę, prieštarauja įstatymui, skelbiančiam, kad bet kurios daugiau kaip 60 dienų trunkančios operacijos įmanomos tik esant Kongreso pritarimui.

Baltieji rūmai ketvirtadienį pateikė savo šio įstatymo traktavimą: jų požiūriu, Jungtinėms Valstijoms nereikia dalyvauti šioje operacijoje, nes šalies kariai tiesiogiai koviniuose veiksmuose nedalyvauja ir atlieka tik pagalbines funkcijas.

Tačiau, kaip sužinojo laikraštis „The New York Times“, B.Obama priėmė šį požiūrį, nepaisydamas dviejų aukštų administracijos juridinių patarėjų nuomonės. JAV prezidentas neprivalo paklusti savo juridinių konsultantų rekomendacijoms, pažymėjo laikraštis.

Golfas – ne krepšinis

Abiejų politikų golfo žaidimo klasės gerokai skiriasi. Geriausių golfo žaidėjų sąraše tarp Vašingtono politinio elito J.Boehneris užima 43-iąją vietą, o B.Obama, kuris pirmenybę teikia krepšiniui, – tik 108-ąją. Savo ruožtu J.Bidenas yra gana stiprus golfo žaidėjas – jis užima sąraše 29-ąją vietą.

B.Obama visaip rodė palankumą savo žaidimo partneriui: J.Boeheris įvarė kamuolį į pirmąją iš 18 duobučių, ir prezidentas sušuko tai stebintiems reporteriams: „Jūs viską nufilmavote?“. 

Po to jis nuvežė žemųjų rūmų pirmininką prie antrosios duobutės mažu važinėjimo po golfo lauką automobiliu.

Baltųjų rūmų sekretorius spaudai Jay Carney ketvirtadienį patarė žurnalistams nesitikėti iš šio žaidimo proveržio.

„Manau, galiu gana tvirtai pasakyti, jog nebus to, kad jie įvarys kamuolį į 18-ąją duobutę, ateis ir pasakys: susitarėme“, – pareiškė jis.

Deryboms dėl biudžeto vadovauja viceprezidentas J.Bidenas. Pasak jo, respublikonai ir demokratai iš anksto apibrėžė kai kurių biudžeto sumažinimų ribas.

Abi partijos nori sumažinti biudžeto išlaidas per artimiausius 10 metų 4 trln. JAV dolerių, o tai leistų pakelti aukščiausią Kongreso nustatytą skolinimosi ribą ir išvengti nemokumo.

Dabartinė aukščiausia skolinimosi riba bus pasiekta rugpjūtį. Tada, kaip mano JAV iždo departamentas, ji nebegalės išleisti obligacijų ir ji nebeturės kuo mokėti už jau išleistas.

Tuo tarpu respublikonai prieštarauja mokesčių didinimui, o demokratai nepritaria kai kurių socialinių programų nutraukimui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius