-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Obamos vietą JAV Senate laimėjo Burrisas

JAV demokratų lyderiai pirmadienį patvirtino Ilinojaus teisininko Rolando Burriso paskyrimą į Baracko Obamos vietą Senate, nors buvo kilęs triukšmas dėl to, kad ji paskyrė valstijos gubernatorius, kurio atžvilgiu pradėtas apkaltos procesas.
Rolandas Burrisas
Rolandas Burrisas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Senato demokratų daugumos lyderis Harry Reidas ir jo pagrindinis padėjėjas senatorius Dickas Durbinas sakė, kad R.Burrisas pateikė naujų dokumentų, patvirtinančių jo paskyrimą. Praėjusią savaitę jo skiriamieji raštai buvo atmesti kaip nepilni.

„Pasikalbėjome su ponu Burrisu ir pranešėme jam, kad jis dabar yra paskirtasis senatorius iš Ilinojaus ir kaip toks gaus visas išrinktojo senatoriaus teises ir privilegijas“, – sakoma abiejų lyderių pareiškime.

„Jei neprieštaraus Senato respublikonai, tikimės, kad paskirtasis senatorius Burrisas vėliau šią savaitę bus prisaikdintas... Dirbame su juo ir su viceprezidento biuru, kad nustatytume prisaikdinimo datą ir laiką“, – sakoma pareiškime.

Ketvirtadienį R.Burrisas apkaltos tyrimą atliekančiai Ilinojaus įstatymų leidybos institucijai sakė, kad nesitarė su R.Blagojevichiumi dėl paskyrimo į prezidentu išrinkto B.Obamos vietą Senate.

B.Obamos pereinamosios komandos ryšių direktorius Danas Pfeifferis sakė, kad išrinktasis prezidentas "labai gerbia" R.Burrisą.

„Jis laukia, kol galės dirbti su senatoriumi Burrisu ir kitais Jungtinių Valstijų Senato, kad būtų atkurta mūsų ekonomika ir būtų atsakyta į didelius mūsų laikotarpio iššūkius“, – sakoma jo pareiškime.

R.Burrisą paskyrė skandalų persekiojamas gubernatorius Rodas Blagojevichius, kuris buvo areštuotas ir apkaltintas bandymu parduoti vietą Senate mainais į politinę naudą.

Demokratai, baimindamiesi politinių pasekmių dėl R.Blagojevichiaus paskirto kandidato patvirtinimo, praėjusią savaitę nepriėmė R.Burriso į Senatą ir nurodė, kad jo dokumentai iki galo nesutvarkyti.

Ketvirtadienį R.Burrisas apkaltos tyrimą atliekančiai Ilinojaus įstatymų leidybos institucijai sakė, kad nesitarė su R.Blagojevichiumi dėl paskyrimo į prezidentu išrinkto B.Obamos vietą Senate.

R.Blagojevichius buvo areštuotas gruodžio 9 dieną, dėl įtarimų, kad jis bandė tą paskyrimą parduoti už postą vyriausybėje, aukas kampanijai ar kokį nors gerai apmokamą darbą jam arba jo žmonai. Prokurorai tai pavadino „politinės korupcijos nusikaltimų serija“.

R.Blagojevichius R.Burrisą į Senatą paskyrė po kelių savaičių, nors Senato demokratai protestavo ir žadėjo nepatvirtinti jokio jo pasirinkto žmogaus.

Gubernatorius, kuris neigia daręs ką nors neteisėta, sakė, kad tiesiog atliko savo pareigą Ilinojaus piliečiams, kai valstijos įstatymų leidėjai nesušaukė specialių rinkimų.

„Prašom neleisti, kad įtarimai mano atžvilgiu suterštų šį gerą ir garbingą žmogų“, – paskelbdamas apie jo paskyrimą sakė R.Blagojevichius.

Ilinojaus Atstovų rūmai penktadienį 114 balsų pradėjo R.Blagojevichiaus apkaltos procesą. Tam prieštaravo tik vienas šių rūmų narys. Valstijos Senatas dabar nagrinės šią bylą ir aiškinsis, ar jį reiktų nušalinti nuo pareigų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius