Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Oligarchai žada Kremliui nepašykštėti padegėliams

Rusijos „Forbes“ nustatyto auksinio šimtuko lyderiai pirmadienį pažadėjo prezidentui Dmitrijui Medvedevui suteikti pagalbą, kaip ir valstybė, nukentėjusiesiems nuo miškų gaisrų, tęsdami per V.Putino dekadą nusistovėjusią tradiciją atrėžti socialinei sričiai Kremliaus nurodymu.
Milžiniški gaisrai
Milžiniški gaisrai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Susikibę dėl „Nornikel“ kontrolės milijardieriai Olegas Deripaska ir Vladimiras Potaninas pirmadienį drauge įėjo į D.Medvedevo rezidenciją Sočyje. Prezidentas paaiškino sukvietęs stambiausius verslininkus į diskusiją, kaip geriau padėti padegėliams.

Rusijos valdžiai pasipylė kritikos kruša tuo metu, kai siautėja didžiuliai miškų gaisrai, kilę po anomalios kaitros ir sausros: kritikai sako, kad vyriausybė nesugebėjo pasirengti gaivalinės nelaimės padarinių likvidavimui ir slėpė informaciją apie jų mastą, o valdžios institucijų vietose bejėgiškumas atskleidė valdžios vertikalės, kurią kūrė premjeras Vladimiras Putinas per abu savo prezidentavimo laikotarpius, silpnumą.

D.Medvedevas susitikimo pradžioje padėkojo „daugybei“ savanorių, kurie „nesavanaudiškai, rizikuodami savo gyvybe, gesino gaisrus“, ir paklausė verslininkų, kaip jie ketina padėti padegėliams. Prezidentas neseniai pervedė nukentėjusiesiems 350 tūkst. rublių iš savo lėšų.

Vladimiras Jevtušenkovas iš akcinės finansų korporacijos „Sistema“ pranešė, kad jo kompanija pasiryžusi „išleisti šiam reikalui “ 10–20 mln. dolerių.

„Tai pagirtina“, – pažymėjo D.Medvedevas.

Jis patarė verslininkams pastatyti sudegusiuose kaimuose „objektus, kurie būtų atgimstančio gyvenimo požymis – kūno kultūros ir sveikatinimo kompleksus, galbūt klubą“.

Sėdėdamas D.Medvedevui iš kairės (iš dešinės sėdėjo pagrindinis Kremliaus ideologas Vladislavas Surkovas) V.Potaninas sakė, kad padegėlių problemos jį „realiai stipriai jaudina“, ir nesusilaikė nepagyręs valdžios už veiksmus gesinant gaisrus.

„Jūs visiškai teisus, kad valstybė visiškai adekvačių priemonių, esant šiai situacijai, imasi“, – sakė jis.

V.Potaninas pareiškė esąs pasirengęs „savo indėliu“ prisidėti prie materialinės pagalbos D.Medvedevo pagirtiems savanoriams. Jis paragino „kolegas“ sekti jo pavyzdžiu, o sėdintis priešais jį „Rusal“ valdymo partneris O.Deripaska tučtuojau su tuo sutiko.

„Kaip ir visi čia esantieji, „Rusal“ taip pat imasi atstatyti vieną kaimą: daugiau nei 50 namų Žemutinio Naugardo srityje bus pastatyti iki lapkričio vidurio“, – sakė magnatas.

Ginče dėl stambios metalurgijos įmonės „Nornikel“ kontrolės O.Deripaska ir V.Potaninas pareiškė esą pasirengę vienas iš kito išpirkti turimą dalį, kurių kiekviena vertinama 8 mlrd. dolerių.

Valdantysis Rusijos tandemas, kurį opozicija kaltina nekontroliuojamai teikiant pagalbą artimiems didžiausio verslo kapitonams, ne pirmą kartą viešai apdeda socialine duokle globojamus verslininkus.

V.Putinas sakė tikįs, kad verslas investuos į olimpiados statybas, o D.Medvedevas pasiūlė magnatams „pakratyti kapšą“ nuskurdusioms Šiaurės Kaukazo respublikoms finansuoti . 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius