Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Oligarchų įtaka Latvijoje per pastaruosius ketverius metus tapo kur kas labiau pastebima

Oligarchų įtaka Latvijoje per pastaruosius ketverius metus tapo kur kas labiau pastebima, sekmadienį televizijos kanalo TV3 laidoje „Nieko asmeniška“ pareiškė kadenciją baigiantis Latvijos prezidentas Valdis Zatleris.
Valdis Zatleris
Valdis Zatleris / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Oligarchija Latvija

Jis nesutinka su priekaištais, jog iškėlė šią temą tik likus kelioms dienoms iki prezidento rinkimų, pabrėždamas, kad ir anksčiau ne kartą nurodė pinigų įtaką politikai ir valstybės išvogimą.

„Kalbėdami apie oligarchus palyginkime padėtį prieš ketverius metus ir dabar. Tokie klasikiniai oligarchų požymiai kaip spauda, ūkinė ir politinė valdžia vieno ir to paties žmogaus rankose, ir realiai įgyvendinama – dabar padėtis kur kas aiškesnė, ir niekas to nesigėdina“, – sakė prezidentas.

„Jeigu palygintume, kokia buvo spaudos padėtis prieš ketverius metus, ir kas vyksta dabar – padėtis iš tikrųjų tapo kur kas, kur kas blogesnė“, – sakė jis.

Į klausimą, kodėl per pastaruosius ketverius metus jis beveik nieko nekalbėjo apie oligarchų įtaką, V.Zatleris pažymėjo, kad nenorėjo kalbėti apie faktus, kurie galutinai nepatikrinti.

„Kasmet būdamas prezidento poste aš gaudavau vis daugiau informacijos apie tai, kas vyksta šalyje. Būdamas tikslus žmogus, kol nesusipažįstu su faktais, jokių etikečių žmogui nekabinu. Tik tada, kai gavau visą informaciją apie tai, kas realiai vyksta, pagrįstą faktais, aš pareiškiau tai visiems“, – sakė jis.

Vieną pavyzdžių, kaip Latvijos gyventojų pinigai patenka į lengvatinio apmokestinimo bendrovių sąskaitas, jis nurodė Anglijos teismo sprendimą įšaldyti Ventspilio mero Aivaro Lembergo 135 mln. latų vertės turtą, kovos su korupcija biuro atliekamą lengvatinio apmokestinimo bendrovių, kuriose tikrasis naudos gavėjas yra „vienas Seimo deputatų, kurį Seimas vieningai gina“, veiklos tyrimą.

„Mano akys ir ausys visada atviros, ir kaskart ateina laikas, kai informacija pasiekia kritinę masę, ir būtina priimti sprendimą veikti greitai ir konkrečiai. Toks laikas atėjo“, – sakė V.Zatleris, aiškindamas savo sprendimą siūlyti paleisti Seimą.

Kaip jau pranešta, V.Zatleris, kreipdamasis į tautą gegužės 28 dieną, paskelbė, kad pasiūlė paleisti Seimą.

Liepos 23 dieną įvyks referendumas dėl Seimo paleidimo. Jeigu jame bus pritarta Seimo paleidimui, neeiliniai parlamento rinkimai vyks rudenį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius