Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 02 02 /18:40

Opozicijos kovotojai sekmadienį turėjo palikti Maidaną, tačiau surengė didžiulį mitingą – 50 tūkst. pasitiko iš Miuncheno grįžusius V.Klyčko ir A.Jaceniuką

Kijevo Nepriklausomybės aikštėje nuo 13 val. opozicija rengia daugiatūkstantinį mitingą. Opozicijos grupės reikalauja iš į kampo spaudžiamo prezidento Viktoro Janukovyčiaus daugiau nuolaidų, tarp jų – konstitucijos persvarstymo atimant dalį jo įgaliojimų.
Sekmadienio mitingas Kijeve: susirinko daugiau nei 50 tūkst. opozicijos šalininkų
Protestas Ukrainoje / „Scanpix“ nuotr.

Live streaming video by Ustream

Papildyta 18.40 val. Minia vis tirštėja. Daugelis kalbėtojų neslepia, kad trokšta pirmalaikių prezidento rinkimų – dar šiais metais. Ir Konstitucijos persvarstymo mažinant prezidento įgaliojimus.

Mitinguojant dešimtims tūkstančių žmonių, politiku tapęs buvęs boksininkas Vitalijus Klyčko miniai paskelbė, kad paprašė „tarptautinio tarpininkavimo derybose su Janukovyčiumi, kad nebūtų jokių nesusipratimų“.

Papildyta 17.15 val. V.Janukovyčius sugrįžta

Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius, kuris buvo pasiėmęs ligos lapelį dėl ūmios kvėpavimo takų infekcijos, pirmadienį grįš į darbą, sakoma sekmadienį paskelbtame prezidentūros pareiškime.

„Ukrainos prezidentas jaučiasi gerai, jo sveikata patenkinama. Viktoras Janukovyčius ketina pirmadienį grįžti į darbą“, – sakoma pareiškime.

Ketvirtadienio pranešimas, kad V.Janukovyčius dėl ūmios kvėpavimo takų infekcijos pasiėmė biuletenį, sukėlė nuogąstavimų, kad šalies politinei krizei pradedant jau trečią mėnesį jis galbūt nusišalina nuo veiksmų rengdamasis paskelbti nepaprastąją padėtį.

Prezidentūros ketvirtadienio pareiškime buvo cituojamas Valstybinės medicininių reikalų direkcijos vadovo pavaduotojas Oleksandras Orda, kuris sakė, kad V.Janukovyčius susirgo „ūmia kvėpavimo takų liga, kurią lydi pakilusi temperatūra“.

Papildyta 15.38 val. Prašo vakarų finansinės paramos kovai prieš V.Janukovyčius režimą

Pagal susitarimą su prezidentu V.Janukovyčiumi opozicijos kovotojai sekmadienį turėtų išardyti barikadas ir nutraukti protesto demonstracijas, jei nori, kad būtų paleisti visi suimti opozicionieriai (jiems V.Janukovyčius paskelbė amnestiją).

Tačiau Arsenijui Jaceniukui ir Vitalijui Klyčko grįžtant iš Miuncheno saugumo konferencijos, žmonės vėl pakviesti susirinkti. Pasak organizatorių, reikia iš pirmų lūpų išgirsti, ką pasaulio galingieji Miunchene kalbėjo apie situaciją Ukrainoje.

Mitingas – naujas bandymas išsireikalauti daugiau nuolaidų iš prezidento Viktoro Janukovyčiaus vyriausybės – vyksta kitą dieną po to, kai opozicija gavo Vakarų pažadus paremti. Į jį susirinko apie 50 tūkst. žmonių.

Opozicija sekmadienį sakė, kad paprašė finansinės pagalbos iš Vakarų valstybių, kurios pažadėjo paramą protestų judėjimui prieš prezidentą Viktorą Janukovyčių.

„Kalbėjomės su savo partneriais Vakaruose ir pasakėme jiems, kad mums reikia realios finansinės pagalbos“, – per mitingą Kijeve sakė buvęs užsienio reikalų ministras Arsenijus Jaceniukas.

Matėsi, kad dar tūkstančiai žmonių vyksta į didžiulę protestų stovyklą Nepriklausomybės aikštėje.

Opozicijos reikalavimai

Opozicija taip pat reikalauja, kad 2015 metais numatomi prezidento rinkimai būtų metais paankstinti ir įvyktų šiemet, o protestuotojai gatvėse nori, kad V.Janukovyčius tuoj pat atsistatydintų.

Naujas mitingas rengiamas Ukrainos protestų lyderiams, tarp jų – pasaulio profesionalų bokso čempionui V.Klyčko, šį savaitgalį Miunchene gavus paramos pažadus iš Vakarų aukšto rango pareigūnų, tarp jų – JAV valstybės sekretoriaus Johno Kerry.

„Labai apmaudu, kad Janukovyčius mūsų nesiklauso“, – sakė odontologė Oksana Hodakivska, viena iš tūkstančių žmonių, susirinkusių į mitingą užbarikaduotoje Kijevo Nepriklausomybės aikštėje.

„Jis turėtų atsistatydinti drauge su parlamentu, jei nori taikaus sprendimo“, – sakė ši protestuotoja, kuri yra iš Žytomyro šalies šiaurės vakaruose.

Pasak O.Hodakivskos, ji nepuoselėja didelių vilčių dėl Vakarų spaudimo V.Janukovyčiui.

„ES (Europos Sąjungos) pareigūnai gali laikinai sustabdyti smurtą lankydamiesi Ukrainoje, bet jie čia ilgai nevažinės. Viskas mūsų rankose“, – sakė ji.

Tačiau pensininkas Jurijus Kreniukas iš šalies vakaruose esančio Ivano Frankovsko srities sakė, kad Vakarų valstybės galėtų padėti išspręsti šią krizę darydamos spaudimą V.Janukovyčių remiančių Ukrainos oligarchų turtui užsienyje.

„Jei bus blokuotos oligarchų bankų sąskaitos, tada Janukovyčiaus atsistatydinimo klausimas gali būti išspręstas labai greitai“, – sakė jis.

„Be prezidento atsistatydinimo žmonės nepasitrauks iš Maidano“, – pridūrė jis, paminėdamas Nepriklausomybės aikštę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius