-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2016 07 01 /17:13

Paaiškėjo, kad žudynių Stambule organizatorius – vienas iš „Islamo valstybės“ lyderių

Stambulo oro uosto žudynių organizatorius gerai žinomas teroristas, vienas iš „Islamo valstybės“ lyderių. Tokią informaciją tvirtina turintys JAV pareigūnai.
Sprogimai Turkijos oro uoste
Sprogimai Turkijos oro uoste / Nuotr iš „Twitter“

Suprasti akimirksniu

  • Atakos sumanytojas yra Achmetas Čatajevas iš Rusijos Čečėnijos
  • Jo slapyvardis buvo „Akhmed One-Arm“ (liet. – Achmedas vienarankis)
  • Ne kartą vyko į Siriją
  • Jis buvo vienas iš IS lyderių

Atakos sumanytojas Achmetas Čatajevas iš Rusijos Čečėnijos regiono esą vadovavo IS kuopelei Stambule. Anot CNN, jis davė ir nurodymus ir trims savižudžiams-sprogdintojams, per kurių įvykdytą išpuolį Stambule žuvo 43 žmonės.

Kaip skelbia CNN, trys teroristai savižudžiai esą į Turkiją atvyko prieš mėnesį iš IS būstinės Rakos mieste.

Turkijos žiniasklaida nurodo, kad išpuolį Stambule suplanavo vyras, kurio slapyvardis „Akhmed One-Arm“ (liet. – Achmedas vienarankis). Teigiama, kad jo ryšiai su džihadistais „yra labai gerai dokumentuoti“.

Įtariama, kad jis šiemet organizavo du kruvinus sprogdinimus Stambulo turistinio Sultanachmeto rajono širdyje ir pagrindinėje parduotuvių gatvėje Istiklale, rašė „Hurriyet“.

Išpuolio sumanytojas esą ne kartą vyko į Siriją.

Ketino paimti keturis įkaitus

Trys mirtininkai, šią savaitę įvykdę išpuolį Stambulo pagrindiniame tarptautiniame oro uoste, kaip manoma, planavo paimti įkaitais dešimtis žmonių, penktadienį rašė vienas turkų laikraštis.

Iš viso 44 žmonės žuvo per antradienio vakaro išpuolį intensyviausiai dirbančiame Turkijos oro uoste ir tai yra daugiausiai aukų pareikalavusi ataka iš visos virtinės šiemet Stambule įvykdytų išpuolių.

Provyriausybinis laikraštis „Sabah“ pranešė, kad užpuolikai iš pradžių išžvalgė sceną ir planavo paimti įkaitais dešimtis keleivių, o paskui vykdyti žudynes.

Tačiau jie pradėjo išpuolį anksčiau nei planuota, nes sukėlė įtarimų, rašė „Sabah“.

„Apsiaustai, su kuriais jie buvo, kad pridengtų mirtininkių liemenes nepaisydami karšto oro, atkreipė piliečių ir vieno policijos pareigūno dėmesį“, – rašė laikraštis.

Turkų pareigūnai mano, kad už tas skerdynes panaudojant šaunamuosius ginklus ir bombas yra atsakinga „Islamo valstybė“ (IS), ir nustatė, kad užpuolikai buvo rusas, uzbekas ir kirgizas.

Laikraštis pranešė, kad sprogdintojai išsinuomojo butą Stambulo Faticho rajone, kur gyvena daug sirų ir kitų arabų, ir sumokėjo nuomą už metus į priekį – 24 tūkst. Turkijos lirų (7 500 eurų).

Po išpuolio policija atliko kratą tame bute, sakė kaimynas viršuje. Pasak jo, sprogdintojai gyveno nuolat užsitraukę užuolaidas.

„Jie atrodė kaip banditai“

Laikraštis pranešė, kad sprogdintojai išsinuomojo butą Stambulo Faticho rajone, kur gyvena daug sirų ir kitų arabų, ir sumokėjo nuomą už metus į priekį – 24 tūkst. Turkijos lirų (7 500 eurų).

Po išpuolio policija atliko kratą tame bute, sakė viena kaimynė viršuje. Pasak jos, sprogdintojai gyveno nuolat užsitraukę užuolaidas.

Ji pati jų niekada nematė, bet girdėjo ir skundėsi tvarką rajone prižiūrintiems pareigūnams dėl keisto kvapo.

„Labai labai keistas, cheminių medžiagų kvapas, – sakė ji „Hurriet“. – Po sprogdinimų pasirodė policijos pareigūnai... Aš gyvenau tiesiog ant bombos“.

„Hurriyet“ taip pat citavo vietos santechniką, nurodydama tik jo inicialus E.S., kuris sakė, kad vienas išpuolio vykdytojas buvo pas jį atėjęs paprašyti sutaisyti vandens maišytuvą.

„Jis kalbėjo laužyta turkų kalba. Nusivežė mane namo“, – pasakojo santechnikas.

„Aš pakeičiau vandens maišytuvą. Viduje pamačiau tris žmones. Jie atrodė kaip banditai. Vienas (iš jų) visą laiką stovėjo šalia. Jie man sumokėjo 20 Turkijos lirų“, – sakė jis.

Vienarankis

Pasak Švedijos pareigūnų, A.Čatajevas, įtariamas išpuolio organizatorius, 2008 metais buvo nuteistas už ginklų kontrabandą.

35 metų A.Čatajevui buvo skirta 16 mėnesių laisvės atėmimo bausmė už automatinių ginklų ir dviejų pistoletų, amunicijos ir garso duslintuvų įvežimą į Švediją 2008 metų kovo 3 dieną, nurodė Švedijos pietinio Istado miesto teismas.

Teismo dokumentai, kuriuos penktadienį gavo „The Associated Press“, rodo, jog A.Čatajevas į šalį atvyko keltu iš Vokietijos. Jis ir dar du automobilyje buvę asmenys pareigūnams sakė, kad vyksta į Norvegiją žvejoti ir susitikti su draugais.

Per antrąjį Čečėnijos karą A.Čatajevas, kuris gimė Vedeno kaime, neteko vienos rankos.

Remiantis dokumentais, A.Čatajevas neigė ką nors žinojęs apie automobilio atsarginiame rate paslėptus ginklus. Vienas vietos laikraštis rašė, kad iš kalėjimo jis buvo paleistas 2009 metų sausį.

Kaip rašo meduza.io, Rygoje veikianti naujienų svetainė, per antrąjį Čečėnijos karą A.Čatajevas, kuris gimė Vedeno kaime, neteko vienos rankos.

Rusijoje šis čečėnas buvo laikomas Doku Umarovo atstovu Vakarų Europoje ir, remiantis skirtingais duomenimis, yra kaltinamas teroristų finansavimu ir kovotojų verbavimu arba dalyvavimu kovotojų grupuotėje. Rusijos struktūros jo ieško nuo 2003 metų.

Tais pačiais metais jam buvo suteiktas pabėgėlio statusas Austrijoje. Remiantis laikraščiu „Kommersant“, gali būti, kad jis pasakė, kad rankos neteko per kankinimus. Laikraštis taip pat rašo, kad A.Čatajevas turi Vienarankio pravardę.

2010 metų sausį A.Čatajevas buvo sulaikytas Ukrainos Užgorode.

Pasak Ukrainos vidaus reikalų ministerijos vadovo Jurijaus Lucenkos, jo mobiliajame telefone rasta sprogmenų gaminimo instrukcija ir žuvusiųjų, sprogimo aukų nuotraukų. Pasak J.Lucenkos, pareigūnai suabejojo A.Čatajevo dokumentų tikrumu, taip pat ir dokumento apie Austrijos jam suteiktą pabėgėlio statusą autentiškumą.

Europos Žmogaus Teisių Teismas 2010 metų sausio 14 dieną rekomendavo Ukrainai neperduoti A.Čatajevo Rusijai, kur jam galėjo grėsti neteisingas teismas ir kankinimai, todėl jis buvo perduotas Gruzijai. Gruzijoje jam buvo pateikti kaltinimai dėl nusikaltimo, kurį jis įvykdė jau po 2000 metų. Informacijos apie šią bylą nėra.

Kurį laiką A.Čatajevas, kaip manoma, praleido Gruzijos kalėjime, tačiau vėliau išėjo į laisvę, vedė ir liko gyventi Gruzijoje. 2011 metų gegužės mėnesį jis buvo sulaikytas Bulgarijos ir Turkijos pasienyje. Bulgarijos teismas iš pradžių nurodė jį perduoti Rusijai, tačiau po apeliacijos šis sprendimas buvo atmestas.

2012 metų rugpjūčio pabaigoje Gruzijos Lopotos tarpeklyje netoli Dagestano sienos įvyko Gruzijos pareigūnų susišaudymas su kovotojais, po kurio A.Čatajevas buvo sulaikytas per specialią operaciją tame pačiame tarpeklyje, tačiau 2013 metų sausį Tbilisio teismas jį išteisino.

2015 metų balandį paaiškėjo, kad A.Čatajevas išvyko kovoti į Siriją. Pasak vieno šaltinio, jis išvyko vasario mėnesį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius