Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 03 24 /15:38

Paaiškėjo politiko Deniso Voronenkovo žudiko tapatybė: jo buvo ieškoma nuo 2011 metų

Ketvirtadienį Kijevo centre buvusį Rusijos Valstybės Dūmos deputatą Denisą Voronenkovą nušovė Pavelas Paršovas. Žudikas tą pačią dieną nuo žaizdų mirė ligoninėje, o Ukrainoje dar 2011 metais buvo įtrauktas į ieškomų nusikaltėlių sąrašą. Žudiką per susišaudymą mirtinai sužeidė politiko apsaugininkas, kuris taip pat buvo sunkiai sužeistas.
Pavelas Paršovas Ukrainoje buvo ieškomas nuo 2011 metų
Pavelas Paršovas Ukrainoje buvo ieškomas nuo 2011 metų

Kad D.Voronenkovą nušovė būtent P.Paršovas, paskelbė Kijeve veikiantis naujienų portalas Obozrevatel.ua.

„Žudikas gimė 1988 metais. Dniepro teisėsaugos pareigūnai buvo įtraukę jį į ieškomų asmenų sąrašą už sukčiavimą versle ir praturtėjimą nusikalstant“, – rašė portalas.

Kad D.Voronenkovo žudiko tapatybė nustatyta, jau ketvirtadienį skelbė Ukrainos vidaus reikalų ministerijos atstovas Artiomas Ševčenka. Jis tada teigė, kad užpuolikas – Ukrainos pilietis, tačiau jo tapatybės neatskleidė.

D.Voronenkovas, kuris pabėgęs į Ukrainą drąsiai kritikavo Rusijos prezidento Vladimiro Putino valdžią, buvo nušautas ketvirtadienį prieš pat vidurdienį.

„Scanpix“/AP nuotr./Kijevo centre nužudytas buvęs Rusijos Valstybės Dūmos deputatas Denisas Voronenkovas
„Scanpix“/AP nuotr./Kijevo centre nužudytas buvęs Rusijos Valstybės Dūmos deputatas Denisas Voronenkovas

Jis su apsaugininku vyko į viešbutį „Premier Palace“ susitikti su kitu buvusiu Rusijos Valstybės Dūmos deputatu Ilja Ponomariovu, tačiau prie durų jį pakirto žudiko kulkos.

Apsaugininkas atsišaudė, sunkiai sužeisdamas užpuoliką, tačiau D.Voronenkovui medikai padėjo jau nebegalėjo. Žudikas vėliau irgi mirė ligoninėje.

VIDEO: Kijevo centre nušautas buvęs Rusijos Dūmos deputatas

Tiek I.Ponomariovas, tiek Ukrainos politiniai lyderiai iškart ėmė skelbti, kad įtaria Maskvos susidorojimą – esą D.Voronenkovas buvo mirtinai pavojingas Rusijos silovikams.

Kaip P.Paršovas galėjo tarnauti Nacionalinėje gvardijoje, jei jau nuo 2011 metų buvo ieškomas teisėsaugos?

Ukrainos vidaus reikalų ministro patarėjas Antonas Heraščenka feisbuke parašė: „Tai yra užsakyta politinė žmogžudystė, įvykdyta siekiant atgrasinti visus rusų politikus ir valdininkus, galinčius mėginti pabėgti iš Rusijos į Vakarus arba į Ukrainą ir papasakoti tiesą, kaip funkcionuoja rusų baudžiamasis aparatas.“

Tą patį kartojo į nusikaltimo vietą atvykęs generalinis prokuroras. Akivaizdžiai sukrėstas Jurijus Lucenka prabilo apie „demonstratyvią žmogžudystę, tipišką Kremliui“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jurijus Lucenka
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jurijus Lucenka

Maskva tokius kaltinimus neigia. V.Putino atstovas Dmitrijus Peskovas prabilo apie absurdą ir pažymėjo: „Tai rodo tik faktą, kad Ukraina nesugebėjo garantuoti D.Voronenkovo saugumo.“

Nors dabar aiškėja, kad P.Paršovas buvo ieškomas dar nuo 2011 metų, ukrainiečiai laikosi savo: A.Heraščenka teigia, kad žudikas buvo Rusijos specialiųjų tarnybų agentas.

„Jis buvo įsiskverbęs į Ukrainos jėgos struktūras, jose įsidarbino ir dabar sulaukė įsakymo eliminuoti Rusijos priešą – Denisą Voronenkovą“, – kalbėjo A.Heraščenka.

„Denisą Voronenkovą nužudė Ukrainos pilietis, 1988 metais gimęs Paršovas Pavelas Aleksandrovičius iš Sevastopolio, Rusijos specialiųjų tarnybų agentas Rusijoje, kur prieš permetimą į Ukrainą jis išėjo specialaus mokymo kursą diversantų mokykloje, įkurtoje dar Stalino NKVD laikais“, – jau penktadienį feisbuke parašė A.Heraščenka.

Ketvirtadienį jis taip pat tvirtino, kad žudikas 13 mėnesių tarnavo Ukrainos Nacionalinėje gvardijoje. Tiesa, mūšiuose Donbase nedalyvavo.

Klausimas, kaip P.Paršovas galėjo tarnauti Nacionalinėje gvardijoje, jei jau nuo 2011 metų buvo ieškomas teisėsaugos, lieka neatsakytas.

Tiesa, penktadienį A.Heraščenka teigė, kad P.Paršovas Ukrainos nacionalinės gvardijos nario, kovos veiksmų Donbase dalyvio pažymėjimą žudikas pasiėmė, kad galėtų išsisukti, jeigu jį sustabdytų policija.

Patvirtino ryšius su Nacionaline gvardija

Ukrainos saugumo tarnyba (SBU) patvirtino informaciją, kad buvusio Rusijos parlamentaro Deniso Voronenkovo žudikas buvo susijęs su Ukrainos nacionaline gvardija.

„Žinome, kas buvo žudikas. Apie tai šiandien bus padarytas pareiškimas, taip pat ir tų, kas vykdo tyrimą. Jį nužudęs žmogus tikrai buvo susijęs su Nacionaline gvardija. Tai – tiesa“, – penktadienį žurnalistams sakė SBU vadovo patarėjas Jurijus Tanditas.

„Tai bandymas pademonstruoti mums jėgą. Bet patikėkite: šis nusikaltimas bus atskleistas, mes įvardysime ne tik tuos, kas įvykdė nusikaltimą, bet ir tuos, kas užsakė“, – pabrėžė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius