Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pabėgėlių krizė krikščioniškame pasaulyje: Vengrijos vyskupas kritikuoja popiežių, koptas milijardierius perka salą pabėgėliams, musulmonai priima krikščionybę Vokietijoje

Pabėgėlių krizė iššaukia pačias įvairiausias reakcijas krikščioniškame pasaulyje. Po popiežiaus Pranciškaus raginimo kiekvienai Europos parapijai priimti pabėgėlių šeimą, jis sulaukė ne tik palaikymo iš savo ganytojų.
Berlyno Šventosios Trejybės evangelikų bažnyčios kunigas Gottfriedas Martensas krikštija atvykėlius iš Irano.
Berlyno Šventosios Trejybės evangelikų bažnyčios kunigas Gottfriedas Martensas krikštija atvykėlius iš Irano. / „Scanpix“/AP nuotr.

„Jie nėra pabėgėliai. Tai invazija“, – sako apie atvykėlius vyskupas Laszlo Kiss-Rigo, kurio valdžia apima pietų Vengriją, ten kur yra didžiausias migrantų srautas visoje Europoje.

„Jo Šventenybė klysta ir nežino tikrosios padėties,“ – tvirtina vyskupas Laszlo Kiss-Rigo, kuris jau devynerius metus vadovauja 800 tūkst. katalikų turinčiai Segedo-Čanado vyskupijai.

Šimtai islamo pasekėjų, daugiausia iš Irano ir Afganistano, buvo pakrikštyti Šventosios Trejybės evangelikų bažnyčioje Berlyne.

„Jie ateina čia šaukdami „Allahu Akbar“. Dauguma jų yra ciniški bei arogantiški. Jie nori paimti viršų“, – vengrų vyskupo žodžius cituoja JAV dienraštis „Washington Post“.

Tačiau vyrauja kitoks požiūris. Krikščioniška agentūra „Fides“ praneša, kad koptas milijardierius iš Egipto pareiškė norą pirkti negyvenamą salą Viduržemio jūroje, kad ją paverstų prieglobsčiu pabėgėliams iš Artimųjų Rytų ir Afrikos.

Naguibas Sawirisas, vienas turtingiausių Egipto verslininkų, vadovauja telekomunikacijų bendrovei „Orascom Telecom Holding“, kuri turi daugiau nei 50 mln. abonentų visame pasaulyje.

Neseniai duotame interviu koptų milijardierius sakė, kad idėja pirkti salą jam kilo dėl „sielvarto ir protesto jausmų“, kurie atsirado migrantų tragedijos fone. N.Sawirisas netgi nusprendė pervadinti salą trimečo Aylano Kurdi, kurdų pabėgėlio, neseniai nuskendusio prie Turkijos krantų, garbei. Žuvęs berniukas tapo pabėgėlių tragedijos simboliu.

Koptų verslininkas sakė, kad jis dėl negyvenamos salos įsigijimo kreipsis į Graikijos ir Italijos valdžios institucijas. Jis yra pasirengęs investuoti į projektą nuo 10 iki 100 mln. dolerių. N.Sawirisas tikisi, kad pabėgėliai galės rasti laikiną prieglobstį saloje, o tada patys statyti namus, mokyklas ir ligonines.

Nors dalis krikščionių bijo musulmonų antplūdžio, tačiau pabėgėlių srautas nėra ideologiškai vieningas. Vokietijos žiniasklaida praneša, kad šimtai islamo pasekėjų, daugiausia iš Irano ir Afganistano, buvo pakrikštyti Šventosios Trejybės evangelikų bažnyčioje Berlyne.

Kai kurie jų slepia savo vardus, bijodami atsakomųjų veiksmų prieš jų šeimų narius namuose, kur krikščionys yra persekiojami, o islamo išsižadėjimas griežtai baudžiamas.

Vokietijoje šiuo metu gyvena per 4 mln. musulmonų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius