Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 06 09 /10:54

Pagrindiniame Pakistano oro uoste per teroristų ataką žuvo 24 žmonės

Iki dantų ginkluotiems užpuolikams atakavus Pakistano judriausią oro uostą pietiniame Karačio mieste žuvo mažiausiai 24 žmonės, tarp jų – dešimt kovotojų, o šią šešias valandas trukusią apsiaustį armija užbaigė pirmadienį paryčiais.
Išpuolis Pakistane
Išpuolis Pakistane / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Papildyta 10.54 val. Pakistano kariuomenė pirmadienį paskelbė baigusi visą naktį trukusią operaciją prieš Talibano kovotojus, surengusius didžiulį išpuolį Karačio pagrindiniame oro uoste.

„Ataka baigėsi. Mes visiškai išvalėme teritoriją nuo kovotojų ir 12 val. (10 val. Lietuvos laiku) perduosime oro uostą Civilinės aviacijos valdybai “, – žurnalistams sakė sukarinto Reindžerių korpuso atstovas Sibtainas Rizvi po beveik 12 valandų trukusių kautynių.

Karačyje įsikūrusios Jinnah ligoninės atstovai pranešė, kad į ją buvo atvežta 14 lavonų: aštuoni žuvę oro uosto apsaugos darbuotojai, vienas reindžeris, vienas civilinės aviacijos pareigūnas ir keturi valstybinės oro bendrovės „Pakistan International Airlines“ (PIA) darbuotojai.

Ataka baigėsi. Mes visiškai išvalėme teritoriją nuo kovotojų

Dar 21 žmogus buvo sužeistas, naujienų agentūrai AFP sakė ligoninės atstovė Seemi Jamali.

Viena įžūliausių atakų

Aidėjo sprogimai ir šaudymas, kai užpuolikai, ginkluoti mirtininkų liemenėmis, granatomis ir raketiniais granatsvaidžiais, kovojo su saugumo pajėgomis per vieną iš įžūliausių pastaraisiais metais atakų Pakistano didžiausiame mieste.

Pasak pareigūnų, visi dešimt užpuolikų buvo nukauti, o 14-os aukų, tarp kurių buvo apsaugininkų ir keturi oro uosto darbuotojai, palaikai buvo atpažinti miesto pagrindinėje ligoninėje.

Atnaujino karinę operaciją

Pakistano saugumo pajėgos pirmadienį ryte pranešė atnaujinusios karinę operaciją Karačio oro uoste, vėl įsiplieskus susišaudymui kelios valandos po to, kai buvo paskelbta, jog pavyko likviduoti visus kovotojus.

Vienas ten esantis naujienų agentūros AFP žurnalistas pranešė, kad į oro uostą, kuriame praeitą naktį griaudėjo sprogimai ir kilo gaisras, važiavo dešimtys sunkvežimių su kariais.

„Atnaujinome operaciją ir iškvietėme papildomas pajėgas“, – sakė sukarinto Reindžerių korpuso atstovas Sibtainas Rizvi, pridūręs, kad per naujus susišaudymus buvo sužeistas vienas policininkas.

Pirmoji kovotojų ataka Džinos tarptautiniame oro uoste, esančiame Pakistano pietiniame uostamiestyje, prasidėjo sekmadienio vakarą ir tęsėsi iki paryčių. Pasak kariškių, tuomet buvo nukauti visi dešimt užpuolikų.

Po šešias valandas trukusios apsiausties kariškių atstovas generolas majoras Asimas Bajwa socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė, kad teritorija buvo „išvalyta“ nuo kovotojų, o „jokie gyvybiškai svarbūs objektai nenukentėjo“.

Galingi sprogimai

Pareigūnai sakė, kad užpuolikai atakavo oro uostą iš dviejų pusių sekmadienį apie 23 val. vietos (21 val. Lietuvos) laiku. Jų taikiniais tapo terminalas, kuriuo naudojasi į musulmonų piligrimines keliones (hadžą) vykstantys maldininkai, taip pat inžineriniai pastatai šalia nebenaudojamo senojo terminalo.

Vienas AFP žurnalistas pranešė girdėjęs tris galingus sprogimus, kai mirtininkai sprogdintojai detonavo savo bombas.

Virš oro uosto kilo dūmai, o gaisras liepsnojo netoli stovinčių lėktuvų. Kovotojai, tarp kurių buvo vilkinčių armijos uniformas, susirėmė su oro uosto saugumo pajėgomis, kurioms į pagalbą atvyko policija, sukarintos pajėgos ir elitiniai specialiųjų pajėgų kariai.

Vienas aukšto rango žvalgybos pareigūnas nurodė, kad kovotojai galbūt ketino užgrobti lėktuvą, į kurį buvo laipinami keleiviai iš pagrindinio terminalo, o kai buvo atremti, pradėjo susirėmimą.

Kai susišaudymai liovėsi, vienas išminavimo ekspertas, dėvintis specialų apsauginį kostiumo buvo matomas einantis iš incidento vietos, nešdamas mirtininko liemenę ir krepšį, pilną granatų.

Pakistano Talibanas pirmadienį prisiėmė atsakomybę dėl šio išpuolio, nurodęs, kad jis yra kerštas už velionį islamistų kovotojų lyderį Hakimullah Mehsudą, nukautą per JAV bepiločio lėktuvo raketų smūgį praeitų metų lapkritį.

„Surengėme ataką Karačio oro uoste, kad atkeršytume už Hakimullah Mehsudo žūtį“, – naujienų agentūrai AFP sakė grupuotės „Tehreek-e-Taliban Pakistan“ atstovas Shahidullah Shahidas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius