-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pagrindinis JAV viceprezidentės K.Harris 2024-ųjų kampanijos klausimas – abortai

Tą pačią dieną, kai JAV prezidentas Joe Bidenas paskelbė, kad sieks antros kadencijos šiame poste, jo viceprezidentė iškėlė abortus kaip pagrindinį 2024-ųjų rinkimų kampanijos klausimą.
JAV viceprezidentė Kamala Harris Howardo universitete Vašingtone
JAV viceprezidentė Kamala Harris Howardo universitete Vašingtone / „AP“/„Scanpix“

„Pasitikiu Amerikos moterimis“, – sakė Kamala Harris Howardo universitete Vašingtone miniai, kuri skandavo „dar ketveri metai“.

„Gyvename tokiu metu, kai kėsinamasi į daugelį mūsų sunkiai užsitarnautų laisvių“, – sakė K.Harris, kaltindama savo oponentus respublikonus siekiu uždrausti abortus visoje šalyje.

„Dėl to negalime delsti, – sakė K.Harris. – Ant kortos pastatyta per daug.“

J.Bideno administracijos manymu, abortai gali būti panaudoti kaip aktuali tema, siekiant mobilizuoti savo rinkėjų bazę prieš 2024 metų rinkimus, kaip tai buvo padaryta prieš lapkričio mėnesio kadencijos vidurio rinkimus.

Praėjusiais metais Aukščiausiajam Teismui panaikinus teisę į abortus visoje šalyje, gausus demokratų, ypač jaunimo, būrys atėjo balsuoti. Nors respublikonai susigrąžino Atstovų Rūmų kontrolę, per rinkimus prognozuota jų dominavimo banga buvo gerokai silpnesnė.

Po Aukščiausiojo Teismo sprendimo daugybė valstijų, kuriose buvo surengti referendumai dėl abortų, nubalsavo už jų išsaugojimą, įskaitant konservatyvias valstijas.

Apklausų duomenimis, dauguma amerikiečių mano, kad abortai turėtų būti legalūs.

„Yra balsavimo biuletenyje“

Howardo universiteto mitinge, kuris buvo surengtas dėl abortų prieinamumo, buvo dalijami marškinėliai, ant kurių buvo užrašyta frazė „Abortai yra balsavimo biuletenyje“.

„The Blue Ridge Abortion Fund“ Virdžinijoje vadovė Stephanie Nash paėmė vienus ir pažadėjo tęsti kovą.

Ji sakė, kad džiaugiasi, jog K.Harris, kuri yra pirmasis juodaodis asmuo ir pirmoji moteris JAV viceprezidento poste, „pasinaudojo savo platforma, kad pasisakytų ir išsakytų savo nuomonę.“

„Tai labai svarbu“, – teigė S.Nash.

Respublikonams, nors ir paskelbusiems pergalę po Aukščiausiojo Teismo sprendimo, nuo to laiko sunkiai sekasi suformuluoti galutinę savo partijos poziciją dėl abortų. Dalyje konservatyvių valstijų įvesti griežti draudimai verčia kai kuriuos respublikonus užimti nuosaikesnę poziciją, o kiti nori tvirtai laikytis dalinių ar visiškų draudimų – tų pačių, kurie pykdo demokratų rinkėjus.

J.Bideno pozicija

„Aš labai laukiau, kada galėsiu ją pamatyti!“ – sakė 19-metė studentė Naudia Thurman, kalbėdama apie K.Harris ir pridūrė, kad tikisi, jog 2024 metų rinkimų kampanijoje abortai bus dominuojantis politinis klausimas.

„Manau, kad taip pat būtų reikšminga, jei čia atvyktų Bidenas“, – pridūrė psichologijos studentė. Jos nuomone, JAV politikoje moterys dažnai yra priverstos imtis iniciatyvos šiuo klausimu.

J.Bidenas, uolus katalikas, tvirtai gynė teisę į abortus, kuriuos dešinieji spaudžia uždrausti.

J.Bidenas ir K.Harris rinkimų kampanijoje skirs daug dėmesio viduriniosios klasės amerikiečiams, dėl kurių balsų taip pat kovos respublikonai.

Abi partijos turės daug laiko tai padaryti, nes Jungtinėse Valstijose rinkimų kampanijos sezonas yra unikaliai ilgas: iki rinkimų liko daugiau nei 550 dienų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius