-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Pakistanas gedi po 141 žmogaus gyvybę nusinešusio Talibano išpuolio mokykloje

Pakistane trečiadienį prasidėjo trijų dienų nacionalinis gedulas – po to, kai Talibano kovotojai nužudė 132 vaikus ir devynis mokyklos darbuotojus per pražūtingiausią kada nors šalyje įvykdytą teroro ataką, kurią vieningai pasmerkė pasaulis.
Pakistano armijos mokykloje įvykdytas išpuolis
Pakistano armijos mokykloje įvykdytas išpuolis / AFP/„Scanpix“ nuotr.

141 žmogus žuvo, kai sukilėliai antradienį įsiveržė į vieną kariškių vadovaujamą vidurinę mokyklą šiaurės vakariniame Pešavaro mieste ir vaikščiojo iš klasės į klasę, šaudydami į vaikus ir darbuotojus per aštuonias valandas trukusį kraujo liejimą.

141 žmogus žuvo, kai sukilėliai antradienį įsiveržė į vieną kariškių vadovaujamą vidurinę mokyklą šiaurės vakariniame Pešavaro mieste ir vaikščiojo iš klasės į klasę, šaudydami į vaikus ir darbuotojus per aštuonias valandas trukusį kraujo liejimą.

Atsakomybę už šią ataką prisiėmė grupuotė „Tehreek-e-Taliban Pakistan“ (TTP), nurodžiusi, kad tai yra kerštas už karinį puolimą prieš sukilėlius tame regione.

Šis išpuolis buvo griežtai pasmerktas visame pasaulyje, o Pakistano vyriausybė ir kariškiai pakartojo esantys pasiryžę įveikti grupuotę, kuri nužudė tūkstančius žmonių nuo sukilimo pradžios 2007 metais.

Likęs gyvas paauglys Shahrukhas Khanas, pasakojo, kaip nėrė po savo suolu su klasės draugais, kai keturi užpuolikai įsiveržė į jų kabinetą. Vaikinas pasakojo, kaip apsimetė negyvu po to, kai buvo pašautas į abi kojas, įsikišęs į burną kaklaraištį, kai nepradėtų šaukti.

„Pamačiau porą didelių juodų batų, artėjančių prie manęs – tas žmogus tikriausiai ieškojo moksleivių, pasislėpusių po suolais“, – naujienų agentūrai AFP sakė 16-metis, kuris yra gydomas Pešavare veikiančios Ledi Reading ligoninės traumų skyriuje.

„Žmogus dideliais batais ieškojo moksleivių ir varpė kulkomis jų kūnus. Gulėjau kiek galėdamas ramiau ir užsimerkiau, laukdamas, kad vėl į mane šaus“, – pridūrė jis.

„Mano kūnas drebėjo. Mačiau mirtį iš labai arti – ir niekada nepamiršiu tų juodų batų, artėjančių prie manęs. Pagalvojau, kad tai mirtis prie manęs artinasi“, – sakė Sh.Khanas.

Premjeras Nawazas Sharifas paskelbė trijų dienų nacionalinį gedulą ir pareiškė, kad ta ataka yra „nacionalinė tragedija, sukelta laukinių“.

Premjeras Nawazas Sharifas paskelbė trijų dienų nacionalinį gedulą ir pareiškė, kad ta ataka yra „nacionalinė tragedija, sukelta laukinių“.

„Jie buvo mano vaikai. Tai mano netektis. Tai nacionalinė netektis“, – sakė jis, prieš surengdamas visų parlamento partijų susitikimą Pešavare.

Nobelio taikos premijos laureatė Malala Yousafzai, kuriai 2012 metais į galvą šovė Talibano kovotojas, pareiškė, jog jai plyšta širdis dėl „beprasmiškai ir šaltakraujiškai“ nužudytų dešimčių vaikų.

JAV prezidentas Barackas Obama irgi pasmerkė „šlykščią“ ataką ir pareiškė, kad Amerika palaikys Pakistaną kovoje su smurtiniu ekstremizmu.

Kariuomenės atstovas generolas Asimas Bajwa sakė, kad dar 125 buvo sužeisti per šią apsiaustį. Ši ataka pagal aukų skaičius pranoko 2007 metais pietiniame Karačio uostamiestyje įvykdytus sprogdinimus, kuriais buvo taikomasi į buvusią premjerę Benazir Bhutto – tąsyk žuvo 139 žmonės.

Kai prasidėjo ataka mokykloje, joje buvo apie 500 moksleivių. Pasak A.Bajwos, užpuolikai, gausiai apsirūpinę šaudmenimis ir maistu, kad galėtų išsilaikyti kelias „dienas“, troško tik žudyti.

Iki antradienio vakaro daugelis aukų buvo palaidotos, o kitos bus laidojamos trečiadienį.

TTP atstovas Muhammadas Khorasani pareiškė, kad antradienį įvykdyta ataka buvo kerštas už Talibano kovotojus ir jų šeimas, žuvusias per armijos puolimą prieš kovotojų tvirtoves Šiaurės Vaziristane.

„Darome tai, nes norime, kad jie pajustų skausmą – kaip siaubinga, kai žūva tavo mylimi žmonės, – sakė jis. – Imamės šio žingsnio, kad jų šeimos gedėtų, kaip gedi mūsiškės.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius