Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pakistane įsisiautėjo talibai

Ketvirtadienio paryčiais dešimtys talibų, apsiginklavę šautuvais ir benzino bombomis, atakavo NATO vilkikų ir sunkvežimių bazę Šiaurės Vakarų Pakistane ir sukėlė didžiulį gaisrą, praneša užsienio naujienų agentūros.
Pakistane įsisiautėjo talibai.
Pakistane įsisiautėjo talibai. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Talibų tikslas buvo sunaikinti transporto priemones, gabenančias kurą NATO kariams Afganistane, pareiškė Pakistano policija. Penki degalus gabenantys vilkikai buvo sudeginti, tačiau patirtus nuostolius NATO pavadino minimaliais.

Visi terminalo darbuotojai išsigelbėjo dar prieš atvykstant policijos pajėgoms. Keletas vairuotojų išvairavo ir savo vilkikus, kad apsaugotų juos nuo liepsnų. Liepsnas po kurio laiko ugniagesiams pavyko užgesinti.

Pastaruoju metu itin padažnėjo išpuoliai prieš transporto konvojus, gabenančius degalus ir kitus reikmenis į Afganistaną. Neretai talibai stengiasi atkirsti ir pagrindinius kelius, kad konvojai negalėtų pravažiuoti.

NATO baiminasi, kad tokie veiksmai, jei nebus suvaldyti, netrukus gali sukelti didžiulį chaosą ir leisti talibams perimti šalies valdymą į savo rankas.

Paskutinysis išpuolis buvo įvykdytas prieš pat JAV valstybės sekretorės Hilarry Clinton griežtą pasisakymą Vašingtone Pakistano atžvilgiu. Ji apkaltino šalies valdžią nuolaidžiaujant talibams ir leidžiant jiems perimti įvairių šalies regionų valdžią į savo rankas, įskaitant ir Svato slėnį, kuris praeityje buvo itin mėgiamas poilsiautojų.

Šiandien slėnyje, esančiame vos už 100 kilometrų nuo Islamabado šeimininkauja talibai, kurie teisėtai, su prezidento Asifo Ali Zardario leidimu, tvarkosi regione pagal šariato teisę. Jie uždarė eilę mokyklų, uždraudė mergaitėms mokytis, o nepaklusnius gyventojus baudžia fizinėmis bausmėmis.

H.Clinton teigimu, jei ir toliau situacija klostysis tokia pačia linkme, netrukus Pakistanas taps realia grėsme pasaulio saugumui.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius