Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pakistane sulaikytas su atakomis Mumbajuje siejamas „Lashkar-e-Taiba“ įkūrėjas

Ketvirtadienį Pakistane sulaikytas islamistų grupuotės, kuri įtariama organizavusi atakas Mumbajuje, įkūrėjas.
Antrankiai
Antrankiai / Biržų policijos nuotr.

Kaip praneša BBC, JT Saugumo tarybos komitetas trečiadienį įtraukė grupuotės „Lashkar-e-Taiba“ įkūrėją Hafizą Saeedą ir jo vadovaujamą labdaros organizaciją „Jamaat-ud-Dawa“ į asmenų ir organizacijų, susijusių su „Al Qaeda“ arba talibais, sąrašą.

Į šį sąrašą taip pat įtraukti trys H.Saeedo bendražygiai. JT sprendimu įšaldytos šių asmenų sąskaitos ir suvaržyta judėjimo laisvė.

Pakistano premjeras Yousufas Raza Gilani šalyje viešinčiam JAV valstybės sekretorės pavaduotojui Johnui Negroponteui teigė, kad paskelbus JT sankcijas Islamabadas įvykdys savo tarptautinius įsipareigojimus.

„Policija apsupo Hafizo Saeedo namą Lahore ir pranešė, kad jis negali išvykti iš namų. Taip pat nurodė, kad netrukus bus išduotas jo arešto orderis“, – sakė H.Saeedo atstovas Abdullah Montaziras.

Pakistano centrinio banko atstovas pranešė, kad bankams nurodyta įšaldyti „Jamaat-ud-Dawa“ ir kitų subjektų sąskaitas, kurioms taikomos JT sankcijos. Karačio ir Haiderabado policija uždarė „Jamaat-ud-Dawa“ biurus.

Šalies televizija pranešė, kad ši labdaringa organizacija bus uždaryta, nors oficialiai toks sprendimas dar nepaskelbtas.

„Jamaat-ud-Dawa“ jau anksčiau buvo įtraukta į Pakistano stebimų organizacijų sąrašą, o apžvalgininkai ir diplomatai laiko ją grupuotės „Lashkar-e-Taiba“ politiniu sparnu.

Pakistano vyriausybė 2002 metais uždraudė šalyje „Lashkar-e-Taiba“ ir dar viena kovotojų organizaciją, kurios buvo kaltinamos surengusios atakas prieš Indijos parlamentą. Dėl šių atakų abi branduolinį ginklą turinčios šalys buvo atsidūrusios ant karo slenksčio.

Saudo Arabijos finansiškai remiamas H.Saeedas 1990 metais įkūrė „Lashkar-e-Taiba“ judėjimą, kuris turėjo kovoti su Indijos valdžia Kašmyre.

Pasak apžvalgininkų, ši grupuotė palaikė glaudžius ryšius su šalies įtakinga karine Tarpžinybine žvalgyba (ISI). Šis faktas dar labiau sustiprino Indijos įtarimus dėl Pakistano veiksmų nuoširdumo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius