Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2016 10 25 /12:14

Pakistano policijos akademijoje – išpuolis: daugybė žuvusių ir sužeistų

Pakistano pietvakariuose iki dantų ginkluoti kovotojai naktį iš pirmadienio į antradienį atakavo vieną policijos akademiją, nukovė mažiausiai 59 žmones, o dar per dešimtys sužeidė per vieną kruviniausių ekstremistų išpuolių šiais metais, antradienį pranešė pareigūnai.
Pakistano policija
Pakistano policija / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Išpuolis įvykdytas prieš Beludžistano policijos akademiją.

Kaip skelbia BBC, didžiulė atsakomoji karinė operacija truko valandas – jos prireikė po to, kai užpuolikai pateko į pastatą ir ėmė šaudyti.

Pareigūnai tvirtina, kad trys užpuolikai, vilkintys savižudžių sprogdintojų liemenes, šturmavo koledžą – visi trys jau negyvi.

Šimtai koledžo auklėtinių evakuota iš pastato.

„Mačiau tris vyrus su kamufliažiniais drabužiais, savo veidus jie slėpė už kalašnikovų“, – naujienų agentūrai pasakojo vienas iš mokyklos auklėtinių. Jis prisiminė, kaip jie ėmė šaudyti. Policijos akademijoje mokosi apie 600 studentų.

Du užpuolikai žuvo detonavę savižudžių liemenes, dar vienas buvo nukautas. Žuvo ir daugybė mokyklos auklėtinių. Daugiau kaip 100 buvo sužeista.

Beludžistano sukarintų Sienos apsaugos korpuso pajėgų, vykdžiusių atsakomąją operaciją, vadas generolas majoras Sheras Afganas patvirtino, kad operacija jau baigta. Jo žiniomis, užpuolikai priklausė su Pakistano Talibanu susijusios kovotojų grupuotės „Lashkar-e-Jhangvi“ Al Alimi brigadai.

„Jie palaikė ryšį su elementais Afganistane“, – teigė jis. Vis dėlto ši grupuotė neprisiėmė atsakomybės už ataką.

Kai prasidėjo atsakomasis saugumo pajėgų puolimas, kompleksas skendėjo tamsoje. Akademiją apsupo saugumo pareigūnai, o pirmyn ir atgal siuvo greitosios pagalbos automobiliai, vežantys sužeistuosius į ligonines. Virš mokyklos skraidė kariuomenės sraigtasparniai.

Tebevykstant šiai operacijai policijos ir civilinės administracijos pareigūnai sakė naujienų agentūrai AFP girdėję kelis garsius sprogimus.

Nerami provincija

Daug mineralinių išteklių turintis, bet neturtingas Beludžistanas, didžiausia Pakistano provincija, yra krečiamas tarpkonfesinių neramumų, islamistų smurto ir jau dešimtmečius rusenančio separatistų sukilimo.

Tarptautinės žmogaus teisių grupuotės taip pat ne kartą kaltino armiją pažeidimais Beludžistane, ypač prieš nacionalistus, reikalaujančius autonomijos ir didesnės dalies pajamų, gaunamų iš šio regiono išteklių.

Rugpjūtį per mirtininko sprogdintojo ataką vienoje Kvetos ligoninėje žuvo 73 žmonės, tarp jų daug miesto teisininkų bendruomenės narių, susirinkusių pagerbti vieno nušauto kolegos. Atsakomybę už šį išpuolį prisiėmė džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“ (IS) ir Pakistano Talibano grupuotė „Jamaat-ul-Ahrar“.

Pakistano kova su islamistais sukilėliais prasidėjo tuojau po to, kai Islamabadas nusprendė prisidėti prie Jungtinių Valstijų, 2001 metais pradėjusių invaziją į Afganistaną.

Pastaraisiais metais smurto sumažėjo po virtinės karinių operacijų prie šalies šiaurės vakarinės sienos, taip pat koordinuotų pastangų užblokuoti kovotojų finansavimo šaltinius.

Vis dėlto kovotojų grupuočių likučiai tebėra pajėgūs kartas nuo karto surengti kruvinų atakų, ypač šiaurės vakarų regione.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius