Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Papildomos ES ir JAV sankcijos Rusijai kainuos trečdalį jos biudžeto

ES oficialiai sutarus dėl griežtesnių sankcijų įvedimo Rusijai, kurios įsigalios jau šį ketvirtadienį, Maskva patirs milijardus siekiančius nuostolius. Įvestos naujos sankcijos bus didžiausios nuo Šaltojo karo laikų, rašo dienraštis „Nezavisimaya gazeta“.
Maskva
Maskva / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Rusijos ekonomika jau pajuto pirmuosius sankcijų smūgius. Europos rekonstrukcijos ir plėtros bankas neseniai atsisakė finansuoti keletą projektų Rusijoje ir dėl to Kremlius neteko 23 mlrd. eurų siekiančių metinių investicijų.

Maskva ilgą laiką tikėjosi, kad Vakarai nedrįs įvesti sankcijų konkretiems Rusijos ekonomikos sektoriams, tokiems kaip naftos ar ginklų pramonė bei didiesiems šalies bankams. Vis dėlto Briuselis nusprendė, kad politinis spaudimas Maskvai yra svarbiau už ekonominius interesus.

Bendras metinis ES šalių eksportas į Rusiją siekia 120 mlrd. eurų. Ketvirtadalį ES eksporto į Rusiją (36 mlrd.eurų) garantuoja Vokietija. Europos spaudoje pastaruoju metu pasipylė straipsniai apie tai, jog dėl sankcijų įvedimo Rusijai daugiausia išloš JAV, nes prekybos apimtys tarp ES ir Rusijos yra dešimt kartų didesnės už JAV ir Rusijos prekybą.

Vis dėlto, Briuselis nusprendė, kad politinis spaudimas Maskvai yra svarbiau už ekonominius interesus.

„Euobserver“, remdamasis šaltiniais ES diplomatinėje tarnyboje, paskelbė kiek ES ir Rusijai kainuos naujos sankcijos. Rusija dėl sankcijų neteks 23 mlrd.eurų 2014 m. ir 75 mlrd. eurų 2015 m.

Būtina pažymėti kad metinis Rusijos biudžetas siekia apie 300 mlrd. eurų. Be to, sankcijos Maskvai bus itin skausmingos ir dėl Rusijos ekonomikoje pastebimos recesijos. 

Tuo metu ES nuostoliai bus gerokai kuklesni: 40 mlrd.eurų 2014 m. ir 50 mlrd.eurų. 2015 m.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius