-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 10 13 /13:17

PAR teismas rengiasi paskelbti Oscarui Pistoriui bausmę už draugės nužudymą

Po prieštaringai vertinamo teismo proceso nešlovę užsitraukusi Pietų Afrikos Respublikos (PAR) sporto žvaigždė Oscaras Pistorius pirmadienį grįžta į teismą sužinoti, ar už savo draugės nužudymą per neatsargumą ilgus metus praleis kalėjime, ar išeis iš teismo rūmų kaip laisvas žmogus.
Oscaras Pistorius
Oscaras Pistorius / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Šešis mėnesius trukęs teismo procesas kaustė visos šalies ir dar milijonų žmonių visame pasaulyje, kurie O.Pistoriumi žavėjosi kaip triumfo prieš fizinę negalią simboliu, dėmesį, o nuomonės dėl verdikto smarkiai skiriasi.

Ne laisvės atėmimo bausmė tikriausiai išprovokuos visuomenės pyktį ir pakurstys daugelio juodaodžių PAR gyventojų įsivaizdavimą, kad praėjus 20-čiai metų po apartheido panaikinimo turtingi baltieji vis dar gali gauti preferencinį teisingumą.

Parolimpinio ir olimpinio sporto žvaigždė O.Pistorius, kurio abi kojos žemiau kelių vaikystėje buvo amputuotos, praėjusį mėnesį buvo pripažintas kaltu dėl netyčinės žmogžudystės – savo draugės, 29 metų manekenės Reevos Steenkamp nušovimo per Šv.Valentino dieną.

O.Pistorius, kurio abi kojos žemiau kelių vaikystėje buvo amputuotos, praėjusį mėnesį buvo pripažintas kaltu dėl netyčinės žmogžudystės.

Teisėja Thokozile Masipa išteisino 27 metų sprinterį dėl sunkesnio kaltinimo žmogžudyste ir sakė, kad kaltintojai neįrodė O.Pistoriaus ketinimo žudyti, kai jis per užrakintas tualeto duris paleido keturias 9 mm kalibro kulkas. Pats sportininkas teigia klaidingai manęs, kad už tualeto durų slepiasi įsibrovėlis.

Nuteisimas dėl žmogžudystės būtų beveik neabejotinai reiškęs kalėjimo bausmę. Už nužudymą dėl neatsargumo pagal PAR įstatymus galima skirti labai įvairias bausmes – nuo 15 metų kalėjimo iki lygtinės bausmės ar visuomenei naudingo darbo.

Penktadienį savo pirmajame puslapyje PAR laikraštis „The Times“ citavo ekspertus, kurie sakė: „Oscaras neis į kalėjimą“.

Tuo tarpu Johanesburgo laikraštis „The Star“ rašė, kad jis tikriausiai gaus iki 10 metų kalėjimo, nors dalis laisvės atėmimo bausmės gali būti lygtinė.

Per teismo posėdžius dėl bausmės paskyrimo T.Masipa tikriausiai išklausys kaltintojų ir gynėjų argumentus, kurie galbūt užtruks ne vieną dieną, ir psichologijos bei bandomųjų laikotarpių ekspertus, ir tik paskui priims sprendimą.

Ne laisvės atėmimo bausmė tikriausiai išprovokuos visuomenės pyktį ir pakurstys daugelio juodaodžių PAR gyventojų įsivaizdavimą, kad praėjus 20-čiai metų po apartheido panaikinimo turtingi baltieji vis dar gali gauti preferencinį teisingumą.

66 metų T.Masipos – tik antros juodaodės moters, iškilusios į PAR teisėjus, – sprendimas išteisinti O.Pistorių dėl žmogžudystės sulaukė teisės ekspertų ir visuomenės kritikos – šalyje, liūdnai garsėjančioje smurtu ir ypač smurtu prieš moteris.

Profesionalų kritika daugiausia yra susijusi su teisine „dolus eventualis“ sąvoka, anot kurios, žmogus yra laikomas atsakingu už iš anksto numatomas savo veiksmų pasekmes.

Nespecialistai svarstė apie praktines verdikto pasekmes, ypač tai, ką jos reiškia teisiniam savigynos principui.

O.Pistorius sakė, kad tie šūviai jo prabangiuose namuose Pretorijoje buvo tragiška klaida, bet teismo proceso metu kaltintojai pateikė rašytinį testą dėl licencijos šaunamiesiems ginklams, kuriame jis pripažino, kad mirtiną jėgą prieš įsibrovėlį leidžiama naudoti tik tuo atveju, jei iškyla tiesioginė grėsmė žmogaus gyvybei.

Turėdami omenyje tai ir klausimus apie T.Masipos sprendimą dėl ketinimų, kaltintojai dar gali nuspręsti apskųsti verdiktą dėl netyčinio nužudymo ir siekti nuteisimo už žmogžudystę.

Teismas išgirdo apie Pistoriaus „nuoširdų gailėjimąsi“

Oscaro Pistoriaus terapistė pirmadienį per teismo posėdį dėl jo bausmės sakė, kad už netyčinį draugės nužudymą nuteistas sprinteris dėl jos mirties nuoširdžiai gailėjosi, o gynyba įrodinėjo, kad jam neturėtų būti skirta kalėjimo bausmė.

Lore Hartzenberg Pietų Afrikos Respublikos (PAR) teismui sakė, kad O.Pistorius per pirmąsias konsultacijas po to, kai 2013-ųjų Šv.Valentino dieną savo namuose nušovė Reevą Steenkamp, buvo praktiškai nepaguodžiamas.

Turime palūžusį vyrą, kuris prarado viską.

„Per kai kurias sesijas jis tiesiog verkdavo, o aš jį laikydavau“, – sakė L.Hartzenberg, pirmoji liudytoja, kurią O.Pistoriaus advokatai iškvietė siekdami išvengti laisvės atėmimo bausmės savo klientui.

„Galiu patvirtinti, kad jo gailėjimasis ir skausmas yra nuoširdūs, – sakė L.Hartzenberg. – Jis man visada atrodė tik kaip pagarbus, užjaučiantis ir mandagus žmogus“.

Anot terapistė, O.Pistorius po draugės nužudymo tapo „palūžusiu žmogumi“, nes prarado moterį, kurią, kaip sakė, mylėjo, savo reputaciją, draugus, pajamas ir savivertės pajautimą.

„Turime palūžusį vyrą, kuris prarado viską“, – liudydama sakė L.Hartzenberg, kuri pavadino save konsultacijų dėl traumų specialiste.

Ji sakė, kad pirmą kartą su O.Pistoriumi susitiko pernai vasario 25 dieną, 11 dienų po to, kai buvo nušauta R.Steenkamp, ir kad nuo to laiko jį konsultavo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius