-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Paryžius ir JAV prezidento patarėjai remia Rusijos prieštaravimus dėl NATO plėtros

Prancūzijos gynybos ministras Herve Morinas antradienį pareiškė, kad bet kokia tolesnė NATO plėtra turi atsižvelgti į Rusiją, o JAV aukšto lygio komisija patarė prezidentui Barackui Obamai nebeskatinti Gruzijos ir Ukrainos stojimo, rašo nepriklausoma Briuselio naujienų svetainė EUobserver.
NATO logotipas
NATO logotipas / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Jokia NATO plėtra įtraukiant tokias šalis kaip Gruzija ir Ukraina negali vykti be konsultacijų su Rusija, interviu agentūrai „Associated Press“ sakė H.Morinas, kuris kalbėjo prieš balsavimą Prancūzijos parlamente dėl šalies grįžimo į Aljanso karines struktūras.

„Manome, kad NATO plėtrą reikia vertinti pagal būtinybės nesusilpninti NATO perspektyvą“, – sakė jis ir pridūrė, jog žengiant bet kokį žingsnį reikia atsižvelgti į

„Manome, kad NATO plėtrą reikia vertinti pagal būtinybės nesusilpninti NATO perspektyvą“, – sakė jis ir pridūrė, jog žengiant bet kokį žingsnį reikia atsižvelgti į "santykius su Rusija".

„Tai dalykai, kurių negalima nuspręsti nepasikalbėjus su mūsų kaimyne Rusija“, – pabrėžė H.Morinas.

NATO iki šiol tvirtindavo, kad Rusija neturi veto teisės dėl Aljanso plėtros politikos, nepaisant pastebimos įtakos, kurią ji gali daryti kai kurioms jo narėms, tokioms kaip Vokietija ir Prancūzija, pernai blokavusios tolesnius Gruzijos ir Ukrainos stojimo proceso žingsnius.

Tačiau reikalaujant Vašingtonui, joms buvo pažadėta, kad jos kažkada ateityje galės tapti NATO narėmis.

Maskva įnirtingai protestuoja prieš buvusių SSRS respublikų narystę NATO ir argumentuoja, jog toks žingsnis nulemtų kaimyninių šalių militarizavimą, nepaisant didžiulio Rusijos turimo arsenalo.

Antradienį D.Medvedevas taip pat paskelbė apie didelio masto įprastos ir branduolinės ginkluotės atnaujinimo programą, kuris bus pradėta 2011 metais kaip atsakas į galimą NATO plėtrą.

„Nesiliauja mėginimai plėsti NATO karinę infrastruktūrą netoli Rusijos sienų, – sakė Kremliaus vadovas. – Visa tai reikalauja modernizuoti mūsų ginkluotąsias pajėgas, kad jos perspektyviai atsinaujintų. Todėl reikia didinti kariuomenės kovingumą, pirmiausia tobulinant strategines ginkluotąsias pajėgas“.

Tą pačią dieną aukšto lygio JAV Kongreso dvipartinė komisija patarė prezidentui B.Obamai gerinanti ryšius su Maskva „vystyti kitokias galimybes negu narystė NATO“ Gruzijai ir Ukrainai. Pernai vykusiame NATO viršūnių susitikime šioms dviems šalims buvo pažadėta, kad jos „vieną dieną taps narėmis, jeigu to norės“.

Kongreso komisijos ataskaitoje sakoma, kad naujoji administracija turėtų „pripažinti, kad nei Ukraina, nei Gruzija nėra pasiruošusios narystei NATO“, tačiau taip pat turėtų bendradarbiauti su NATO sąjungininkais ir surasti kitų būtų, kurie leistų „pademonstruoti, jog remiate jų suverenumą“.

Dokumente nurodoma, kad JAV šiuo metu neturi „įtikinamo saugumo intereso“, kuris skatintų aktyviai siekti Ukrainos arba Gruzijos prisijungimo prie Aljanso.

Šią ataskaitą pateikusiai komisijai vadovavo demokratas Gary Hartas ir respublikonas Chuckas Hagelas.

Dokumente taip pat siūlome „iš naujo pažvelgti“ į galimybes dislokuoti JAV priešraketinės gynybos sistemas Lenkijoje ir Čekijoje. Rusija tokiam planui griežtai priešinasi, sakydama, kad priešraketinės raketos gali būti panaudotos prieš ją, o ne prieš Irano raketas.

„Labiausiai būtų pageidautina sukurti jungtinę sistemą, kurioje galėtų būti panaudotos Rusijos bazės ir įranga“, – sakoma ataskaitoje.

G.W.Busho administracijos iniciatyva, NATO ir Rusijos santykiai buvo įšaldyti po praėjusį rugpjūtį įvykusios Maskvos invazijos į Gruziją.

Kongreso komisija taip pat išnagrinėjo Rusijos galimybes naudoti „Europos energetinę priklausomybę kaip politinį svertą“.

Ataskaitoje siūloma bendradarbiauti su Europos šalimis ir padėti joms užsitikrinti nuo Rusijos nepriklausomų dujų šaltinių. Taip pat rekomenduojama susitarti su Europa ir Rusija dėl bendros „teisių ir atsakomybės sistemos“, kuris padėtų išvengti energijos išteklių tiekimo trukdžių.

Ši ataskaita buvo įteikta B.Obamos patarėjui nacionalinio saugumo klausimais Jimui Jonesui ir viceprezidentui Joe Bidenui. C.Hagelis ir G.Hartas praėjusią savaitę buvo susitikę su Rusijos prezidentu Dmitrijumi Medvedevu.

G.W.Busho administracijos iniciatyva, NATO ir Rusijos santykiai buvo įšaldyti po praėjusį rugpjūtį įvykusios Maskvos invazijos į Gruziją.

Tačiau prieš dvi savaites šis bendradarbiavimas buvo atnaujintas, kai naujoji JAV sekretorė Hillary Clinton pabrėžė „naujos pradžios“ būtinybę santykiuose su Rusija. Vašingtonas Maskvą laiko svarbia partnere, galinčia padėti įtikinti Iraną atsisakyti branduolinių ambicijų, taip pat prisidėti prie karo Afganistane sėkmės

Rytų Europos šalys, ypač buvusios Sovietų Sąjungos respublikos, tokios kaip Baltijos šalys, narystę NATO laiko svarbiu garantu, galinčiu apsaugoti nuo Rusijos agresijos.

Dalyvavimas Aljanse taip pat laikomas katalizatoriumi, galinčiu padėti greičiau įstoti į Europos Sąjungą. Kariniu požiūriu neutralios šalys, tokios kaip Baltarusija ir Moldova, dar nesiekia tapti Bendrijos narėmis, nors Briuselis pastaruoju metu siekia stiprinti ryšius su šiuo regionu.

NATO plėtros ekspertas Ronas Asmusas, vadovaujantis Vokietijos Marshallo (Maršalo) fondo padaliniui Briuselyje, neseniai rašė dienraštyje „The Wall Street Journal“, kad "prieš suartėdamos su Rusija Jungtinės Valstijos turi įtikinti sąjungininkus, kad jie bus saugūs".

„Kai (praėjusio amžiaus) 10-ojo dešimtmečio pradžioje nusprendėme kurti naują Europos saugumo sistemą, pagrindinis tikslas buvo užtikrinti vienodą saugumą – sistemą, didelės šalys negalėtų spausti mažųjų“, – sakė R.Asmusas.

„Mes puoselėjome – o Rusija akceptavo – pagrindinį principą, jog bet kuri šalis gali laisvai rinktis savo kelią ir sąjungininkus. Rusijos invazija į Gruziją pažeidė šias taisykles ir principus. Šis karas kilo labiausiai dėl Maskvos troškimo nuslopinti Tbilisio siekį būti nepriklausomu ir judėti Vakarų link“, – pridūrė apžvalgininkas, tačiau pridūrė, kad Gruzija taip pat padarė klaidų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius