-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pasaulinio nuosmukio prognozės išsklaidė Rusijos pareigūnų optimizmą

Niūrios gilaus pasaulio ekonomikos nuosmukio prognozės sukėlė pesimizmą Rusijos pareigūnams, kurie pastarosiomis dienomis tikino, kad šalis netrukus pasieks žemiausią nuosmukio tašką ir gali pradėti atsigauti jau metų pabaigoje.
Rusijos finansų ministras Aleksejus Kudrinas
Rusijos finansų ministras Aleksejus Kudrinas / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Rusija

Finansų ministras Aleksejus Kudrinas įspėjo antradienį, kad nereikėtų turėti pernelyg didelių vilčių dėl pasaulinių vertybinių popierių indeksų ir naftos kainų kilimo – šie reiškiniai laikini, įsitikinęs ministras. Jis taip pat prognozavo naują problemų Rusijos finansų sektoriuje bangą dėl paskolų negrąžinimo.

A.Kudrino pateiktais duomenimis, pasaulio ekonomika sulėtės 0,5-1 proc. 2009 metais – tai atitinka praėjusią savaitę TVF paskelbtą prognozę ir yra mažiau nei pasaulinės ekonomikos sulėtėjimo 0,3 proc. prognozė, kuria remiantis sudaryti 2009 metų šalies biudžetas ir jos socialinės ir ekonominės plėtotės prognozė.

„Mūsų (pasaulinės ekonomikos kritimo) prognozė buvo pesimistiškiausia iš visų. Dabar Tarptautinio valiutos fondo pesimizmas mus pralenkė“, – savo ruožtu spaudos konferencijoje pripažino ekonomikos plėtotės ministro pavaduotojas Andrejus Klepačius.

„Iš tikrųjų, matyt, pasaulinės ekonomikos nuosmukis bus didesnis nei mes prognozavome. Aišku, mes į tai atsižvelgsime“, – sakė jis.

Dabar Rusijos BVP sumažėjimo 2009 metais prognozė – 2,2 procento. Į šį skaičių įeina išlaidos krizės įveikimo programai, kuri šįmet atsieis biudžetui 1,6 trln. rublių.

Dabar Rusijos BVP sumažėjimo 2009 metais prognozė – 2,2 procento. Į šį skaičių įeina išlaidos krizės įveikimo programai, kuri šįmet atsieis biudžetui 1,6 trln. rublių.

A.Klepačius atsisakė paskelbti skaičių, kuris skiriasi nuo oficialios prognozės:

„Mes turime darbinius vertinimus“, – sakė jis ir pridūrė, kad, be išorinių veiksnių, BVP rodikliams turės įtakos „vidaus rizika, susijusi su Rusijos bendrovių, tarp jų „Gazprom“, investicinių programų mažėjimu ir mažėjančia paklausa“.

„Nuosmukis bus gilesnis nei 2,2 proc.“, – pripažino toje pačioje spaudos konferencijoje makroekonomikos prognozavimo departamento vadovas Genadijus Kuranovas.

Antradienį A.Klepačius sakė, jog Ekonomikos plėtotės ministerija laukia, kad BVP pradės augti 2009 metų ketvirtajame ketvirtyje. Šiandien jis įspėjo, kad ši prognozė gali nepasiteisinti.

„Esant rizikingoms aplinkybėms, tai gali neįvykti ir ketvirtajame ketvirtyje“, – sakė jis spaudos konferencijoje.

Drauge, pasak A.Klepačo, pirmųjų dviejų mėnesių statistika rodo, kad kritimas lėtėja, palyginti su sausiu, kaip BVP krito 8,8 procento. Vasarį jis sumažėjo 7,3 procento.

„Ekonomikos požiūriu tai reiškia, kad nuosmukis lėtėja. Iš esmės mes esame kažkur netoli dugno. Tačiau tai nereiškia, kad ekonomikos kritimas ... baigėsi. Tai sakyti dar per anksti“, – apibendrino A.Klepačius.

Ekonomikos plėtotės ministerijos vertinimais, iš viso sausio ir vasario mėnesiais BVP sumažėjo 8 procentais.

Remiantis pirmųjų dviejų mėnesių rezultatais, tęsiasi pramonės gamybos, statybos nuosmukis, smarkiai sumažėjo investicijų. Vartojimo paklausai, kai sumažėjo pajamos ir vartojimo paskolos, būdingas sąstingis.

Kaip vieną ekonomikos skatinimo priemonių valdžia nurodo importo pakeitimą šalies gaminiais.

A.Klepačius sakė, kad importas į Rusiją šįmet gali sumažėti 20-25 proc., palyginti su praėjusiais metais. 2009 metais Ekonomikos plėtotės ministerija prognozuoja 233 mlrd. dolerių importą (2008 metais buvo 292 mlrd.) ir maždaug 260 mlrd. dolerių eksportą (2008 metais buvo 471, 8 mlrd.).

Pasak G.Kuranovo, pirminiais vertinimais (neatsižvelgiant į artimąjį užsienį) importas į Rusiją sumažėjo sausio ir vasario mėnesiais 35,3 proc., palyginti su atitinkamu praėjusių metų laikotarpiu, o eksportas sumažėjo 44,5 procento.

A.Klepačius vylėsi, kad krizės įveikimo priemonės padės Rusijai išvengti problemų finansų sektoriuje, bet jų galimybę A.Kudrinas apibūdino taip:

„Mes nemanome, kad artimiausiu metu bus antroji nuosmukio banga. Yra pavojų, kad ne dabar, o rudenį gali kilti antroji neigiama banga, susijusi su įmonių finansinės būklės pablogėjimu dėl vidaus paklausos stygiaus ir nepakankamos paramos paskolomis“, – sakė jis spaudos konferencijoje.

„Tačiau manome, kad yra galimybių jos išvengti... įgyvendinant antikrizinę programą“, – pridūrė jis, primindamas, kad valdžia numato 2009 metais papildomai į bankų sistemą nukreipti 555 mlrd. rublių.

Savo ruožtu pirmasis vicepremjeras Igoris Šuvalovas pažadėjo bankams 200 mlrd. rublių krizės „antrajai bangai“ įveikti.

„Rusijos bankų sistema šiuo metu dirba stabiliai, bet įspėja, kad galima antroji krizės banga... Savo ruožtu valstybė jau rezervavo daugiau kaip 200 mlrd. rublių, kad laiku paremtų bankus ir jie galėtų be nuostolių įveikti naujus išbandymus“, – cituoja I.Šuvalovo žodžius agentūra ITAR TASS.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius