Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pasauliniu vaikų teisių simboliu tapusi Malala: „Turime užkirsti kelią priverstiniam mergaičių ištekinimui“

Pasauliniu vaikų teisių simboliu tapusi Malala Yousafzai pareiškė, kad pasaulyje turi nebelikti vaikų santuokų, o mergaitėms turėtų būti suteikta teisė į išsilavinimą – tai būtų jų šansas siekti geresnio gyvenimo.
Malala Yousafzai
Malala Yousafzai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Pakistanas Santuoka

Nobelio taikos premijos laimėtoja Malala Yousafzai, kalbėdama per spaudos konferenciją Šardžoje (Jungtiniai Arabų Emyratai), teigė, kad per daug žmonių jos gimtajame Pakistane ir kitose šalyse vis dar tęsia senas tradicijas, rašo 7days.ae.

19-metė Malala sakė, kad mokymasis yra svarbiausias, įgalinant jaunas moteris kurti savo ateitį. Taip pat konferencijoje ji atkreipė dėmesį į didžiulę problemą – kad priverstinai ištekinamos mergaitės. Jai šis klausimas ypač svarbus, nes jos draugė buvo ištekinta būdama dar visai vaikas.

Aš pamenu, kad mano labai artima draugė buvo priversta tekėti, kai jai tebuvo 11-a, – kalbėjo Malala.

„Aš pamenu, kad mano labai artima draugė buvo priversta tekėti, kai jai tebuvo 11-a“, – kalbėjo Malala.

„Žinau daugybę jaunų moterų, kurių gyvenimas priklauso nuo jų brolių, tėvų. Ir jos nežinotų, ką daryti, jeigu išsiskirtų arba jų vyrai numirtų. Todėl žinau, kad išsilavinimas mergaitėms nėra vien tik knygų skaitymas ar egzaminų išlaikymas“, – sakė Malala.

„Tai – įgalinimas, laisvė, galimybė prasimaitinti. Tai – laisvė ir šansas tvirtai stovėti ant kojų“, – pridūrė ji.

Ji tvirtino neįsivaizduojanti savęs be išsilavinimo: „Mes turime įkvėpti moteris išsivaduoti iš apribojimų, daryti tai, ko reikia, kad įgalintume moteris“.

Jungtinių Tautų Gyventojų fondo duomenimis, kasmet išteka 17,4 mln. mergaičių, nesulaukusių pilnametystės – tai yra 47 tūkst. mergaičių per dieną.

Priverstiniai mergaičių ištekinimai labiausiai paplitę Afrikos šalyse – Nigeryje 75 proc. mergaičių išteka nesulaukusios pilnametystės. Daugiau kaip 66 proc. nepilnamečių išteka Bangladeše, Indijoje – 47 proc.

Malalos tėvas Zaiuddinas Yousafzai taip pat prakalbo apie savo dukters draugę, kuri buvo ištekinta prieš savo valią ankstyvojoje jaunystėje.

Jo teigimu, mergaitė „tiesiog staiga dingo“. Vėliau jie sužinojo, kad ji buvo priversta ištekėti už vyresnio vyro.

„Vieną dieną sužinojome, kad ji buvo priverstinai ištekinta už vyresnio amžiaus vyro. Dėl santuokos sustojo jos mokslai, ji buvo priversta daryti daugybę dalykų, kurie jai pagal amžių nepriklausė daryti. Vaikų santuokos yra problema Pakistane, kai kuriose Azijos bei Afrikos šalyse. Reikia nedelsiant tai baigti“, – pridūrė vyras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius