-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 01 28 /15:19

PSO skambina pavojaus varpais – dėl Zika viruso buriama speciali komanda

Dėl tūkstančių kūdikių apsigimimų Brazilijoje ir kitose Pietų Amerikos valstybėse kaltinamas Zika virusas toliau plinta, o Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) ragina imtis ryžtingų priemonių. Skelbiama, kad bus buriama speciali komanda, kuri stengsis užkirsti kelią ligos plitimui, rašo bbc.co.uk.
Temos: 1 Zikos virusas

PSO vadovė Margaret Chan teigimu, virusas, kuri skatina kūdikių smegenų vystymosi regresą, išplito staiga ir jau pasiekė „labai pavojingas proporcijas“.

Pirmadienį skelbiamas specialiosios komandos susitikimas ir bus tariamasi, kokių priemonių imtis, stabdant viruso, kuris pagal savo grėsmę jau lyginimas su Ebola, plitimą.

Pirmieji Zika viruso atvejai Brazilijoje užfiksuoti 2015 metų gegužės mėnesį. PSO duomenimis iki šios dienos virusas jau paveikė 1,5 milijono asmenų. Šią savaitę juo užsikrėtęs asmuo užregistruotas ir Danijoje.

Virusas jau yra išplitę į įvairius regionus ir apima 20 valstybių. 

„Susirūpinimo lygis yra labai didelis, kaip ir tvyrantis neaiškumas. Turime kuo greičiau rasti atsakymus“, – sakė M.Chan. „Dėl šių priežasčių buriamas Ypatingųjų situacijų komitetas“, – pridūrė PSO vadovė.

M.Chan sakė, kad per šio viruso, kuris pirmąkart buvo aptiktas beždžionės organizme Ugandoje 1947 metais, ankstesnius protrūkius „retkarčiais pasireikšdavo nesunkūs susirgimai, nekėlę didesnių rūpesčių“.

Tačiau „padėtis mūsų dienomis dramatiškai skiriasi“, perspėjo ji, pabrėždama didėjantį susirūpinimą, kad Zikos virusas galbūt lemia apsigimimus, vadinamus mikrocefalija – kai vaisiaus galvos vystymasis nenormaliai sulėtėja.

„Priežastinis ryšys tarp užsikrėtimo Zikos virusu ir apsigimimų bei neurologinių sindromų dar nenustatytas, bet esama rimtų įtarimų“, – aiškino PSO vadovė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius