Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pasaulyje sparčiai daugėja chronišką badą kenčiančių žmonių (nuotraukos)

Chronišką badą pasaulyje kenčiančių žmonių skaičius sparčiai artėja prie 1 mlrd. Paskutinį sykį tiek daug žmonių Žemėje badavo per 2007–2008 metų maisto krizę, praneša CNN.
Visame pasaulyje brangstantis maistas į skurdą pastūmėjo dar daugiau milijonų žmonių.
Visame pasaulyje brangstantis maistas į skurdą pastūmėjo dar daugiau milijonų žmonių. / „Scanpix“ nuotr.

Pasak Pasaulio Banko prezidento Roberto Zoellicko, maisto kainų didėjimas jau pastūmėjo 44 mln. žmonių į „didžiulį skurdą“, artimai siejamą su badu. Chroniškai badaujančių žmonių daugėjimo sparta leidžia liūdnai prognozuoti, kad jei praėjusiais metais, Jungtinių Tautų (JT) duomenimis, pasaulyje badavo 925 mln. pasaulio gyventojų, maisto kainoms ir toliau augant, jau šių metų pabaigoje badaujančiųjų skaičius perkops 1 mlrd.

„Tendencijos, vedančios badą kenčiančių žmonių skaičių link milijardo, kelia nerimą, – sakė R.Zoellickas. – Pasaulinės maisto kainos kyla į pavojingą lygį. Kainų šuolis jau pastūmėjo milijonus žmonių į skurdą ir ypač apsunkino pažeidžiamiausius, išleidžiančius daugiau nei pusę savo pajamų maistui.“

Penktadienį Paryžiuje susitinka G20 finansų ministrai, ketinantys aptarti, kaip sustabdyti sparčiai didėjančias maisto produktų kainas. Prancūzija visuotinį aprūpinimą maistu paskelbė svarbiausiu savo prezidentavimo G20 tikslu.

Prancūzija nesiūlo maisto produktų kainų reguliuoti tiesiogiai. Vietoj to ragina griežčiau kontroliuoti spekuliantus, apriboti eksporto draudimus ir sklandžiau informuoti apie grūdų atsargas eksportuojančiose ir importuojančiose šalyse.

Scanpix nuotr./Visame pasaulyje brangstantis maistas į skurdą pastūmėjo dar daugiau milijonų žmonių
„Scanpix“ nuotr./Visame pasaulyje brangstantis maistas į skurdą pastūmėjo dar daugiau milijonų žmonių.

Pasaulio Bankas ir JT naudoja skirtingas metodologijas, norėdami apskaičiuoti žmonių, esančių didžiuliame skurde ir jaučiančių chronišką badą, skaičių, tačiau, pasak analitikų, dažniausiai jų rezultatai sutampa.

Pirmą sykį chronišką badą kenčiančių žmonių skaičius 1 mlrd. perkopė prieš dvejus metus. Tuomet badavo vienas iš šešių Žemės gyventojų. Prieš krizę pasaulyje chronišką badą jautė apie 850 mln. žmonių Žemėje. Tai nuo ankstyvų 1980-ųjų nekintantis skaičius.

Scanpix nuotr./Visame pasaulyje brangstantis maistas į skurdą pastūmėjo dar daugiau milijonų žmonių
„Scanpix“ nuotr./Visame pasaulyje brangstantis maistas į skurdą pastūmėjo dar daugiau milijonų žmonių

Pasak R.Zoellicko, maisto kainų kilimas, pasireiškęs labai greitai po 2007–2008 metų krizės, rodo, kad pasaulis susiduria ne su „vienkartiniu įvykiu“.

Kviečių, kukurūzų ir sojų kainos per pastarąsias kelias dienas pasiekė 30 mėnesių aukštumas. Tai lėmė prastas derlius, eksporto apribojimai, ypač mažos prekių atsargos besivystančiose valstybėse ir milžiniška bioenergijos paklausa Jungtinėse Valstijose ir Europoje. Tačiau ekspertus kiek ramina sąlyginai pastovios ryžių kainos. Ryžiai yra vienas iš dviejų visuotinio aprūpinimo maistu produktų ir svarbiausias maisto produktas 3 mlrd. Azijos gyventojų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius