Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pasiekta pergalė prieš genetiškai modifikuotus kukurūzus

Europos Sąjungos (ES) narės, tarp jų ir Lietuva, pirmadienį balsavimu išreiškė palaikymą Austrijai ir Vengrijai, nusprendusioms į šalį neįsileisti genetiškai modifikuotų grūdų rūšių.
Kukurūzai
Kukurūzai / Sauliaus Žiūros/BFL nuotr.

Austrija ir Vengrija yra uždraudusios jose auginti genetiškai modifikuotus MON810 GM kukurūzus, kurių išvedimas priklauso tarptautinei korporacijai „Monsanto“. Abi šalys sprendimą motyvuoja tuo, kad kukurūzai nėra iki galo ištirti ir gali kelti pavojų sveikatai, be to, taip siekiama apsaugoti vietinius ūkininkus nuo per didelės konkurencijos.

Europos Komisija (EK) jau ne kartą yra išreiškusi siūlymą priversti Austriją ir Vengriją pakeisti sprendimą ir įsileisti genetiškai modifikuotus kukurūzus, tačiau už šį siūlymą pirmadienį balsavo tik penkios ES šalys – Didižioji Britanija, Suomija, Olandija, Švedija ir Estija. Visos likusios ES narės, tarp jų ir Lietuva, palaikė Vengrijos ir Austrijos apsisprendimą.

„Toks jausmas, lyg būtume laimėję Europos futbolo čempionatą“, – džiaugsmo išaiškėjus balsavimo rezultatams neslėpė Austrijos aplinkos ministras Nikolausas Berlakovichius.

Lietuvos aplinkos ministro Gedimino Kazlausko teigimu, Lietuvos pozicija dėl genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) nekinta jau nuo 2004-ųjų.

„Mūsų politika dėl GMO visuomet buvo paprasta: maksimalus griežtumas. Sveikata ir saugumas yra prioritetai, ir nors būta daug diskusijų dėl GMO, Lietuva lieka prie savo įsitikinimų. Šaunu, kad Austrijos ir Vengrijos sprendimą neįsileisti genetiškai modifikuotų kukurūzų palaikė visa Europa. Jei EK dar kartą siūlytų priversti šias šalis pakeisti nuostatą, Lietuvos balsas liktų toks pat“, – sakė G.Kazlauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius