-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Pasinaudoję „Google“ ir „YouTube“ analitikai demaskuoja Rusiją

Neįprastas tyrimas, kurio taikiklyje atsidūrė viešai prieinami vaizdo įrašai, išmaniųjų telefonų nuotraukos ir palydoviniai vaizdai, atskleidžia, kad Rusija ir toliau ignoruoja Vakarus, vadovaudama ilgai trunkančioms karinėms operacijoms Ukrainoje. Tai atskleidžia nepriklausomų ekspertų ataskaita, praneša nytimes.com.
Rusijos kariai Ukrainoje
Rusijos kariai Ukrainoje / Socialinių tinklų nuotrauka

Kaip skelbia nytimes.com, mėgindami atskleisti Rusijos melus, nepriklausomi ekspertai veikė lyg skaitmeniniai Šerlokai Holmsai, pasinaudodami „Google „Street View“, „YouTube“, „Instagram“, „Twitter“, palydoviniais vaizdais ir rusiška „Facebook“ versija, kurioje naudotasi ir Rusijos karių paskelbtomis žinutėmis socialiniuose tinkluose. Tyrimą taip pat papildė tokie tradiciškesni šaltiniai kaip teismo dokumentai ir vietos žiniasklaidos pranešimai.

„Nepriklausomi tyrėjai, naudodami viešai prieinamus šaltinius ir atitinkamą metodologiją, pademonstravo, kad Rusijos kariai ir ginklai buvo svarbi kovos Ukrainos rytuose dalis, – teigė Johnas E.Herbstas, buvęs Amerikos ambasadorius Ukrainoje, vienas iš ataskaitos autorių. Ataskaita parengta Atlanto tarybos. 

Naujausia nuotrauka, kuri išanalizuot Atlanto tarybos ataskaitoje, padaryta vasario mėnesį. NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas interviu Vašingtone teigė, kad buvo pakankamai įrodymų, kad Rusija vis dar turi karių Ukrainoje ir tebesiunčia separatistams ginklus.

„Rusija tebėra Rytų Ukrainoje“, – teigė jis, pridurdamas, kad tai yra žinoma iš JAV žvalgybos. Taip pat, jo teigimu, be žvalgybos informacijos, tai įrodo ir atvirai prieinami informacijos šaltiniai. Ataskaita paviešinama po to, kai Europos šalys kitą mėnesį rengiasi balsuoti, ar palikti galioti dabartines, ar vis dėlto sumažinti sankcijas Rusijai dėl jos vaidmens Ukrainoje.

„Rusijos propagandos būdai veikia, ima atrodyti, kad tiesiog negali žinoti, kur yra tiesa“, – sakė Eliotas Higinsas, britų tyrėjas, kuris įkūrė tyrimų tinklalapį Bellingcat.com ir įdėjo nemažai pastangų, analizuodamas vaizdus Atlanto tarybos ataskaitai. „Jeigu bandote priešintis tam, darydami tą patį, jūs tiesiog prisidedate prie triukšmo kėlimo. Vis dėlto galite atsirinkti, kas yra tiesa, parodydami viešų šaltinių duomenis ir visa kita, kas viešai prieinama“, – tęsė jis.

Socialinių tinklų nuotrauka/Rusijos kariai Ukrainoje
Socialinių tinklų nuotrauka/Rusijos kariai Ukrainoje

Analizuodama nuotraukas, kuriose bombų paliktos didžiulės duobės Ukrainoje, vaizdo įrašus, kuriuose iš teritorijos netoli Rusijos laidomos raketos, Atlanto taryba padarė išvadą, kad Rusijos daliniai apšaudė Ukrainos pasienį. Ataskaita taip pat atskleidžia, kad duobės netoli Ukrainos Pančenkovo miesto yra „išraustos“ Rusijos raketų, paleistų prie Gukovo (Rusija) ir atskirų dalių Rytų Ukrainoje, rezultatas.

„Keturiuose vaizdo įrašuose, nufilmuotuose skirtingose vietose Gukove ir apie jį, matyti paleidžiamos raketos“, – teigiama ataskaitoje, – „Sieną kertančios atakos buvo kaip priedanga atnaujintam kariniam 2014-ųjų vasarą įvykdytam įsiveržimui“. Pažymima, kad galima atsekti, kur nuotraukos ir vaizdo įrašai buvo daryti.

Kalbant apie palydovines nuotraukas ir Rusijos karių žinutes socialiniuose tinkluose, tyrimas atskleidžia, kad Rusijos karinių stovyklų, „išdygusių“ netoli Ukrainos sienos, tinklą ir tai, kad jis buvo naudojamas siųsti Rusijos ginklus ir karius į Rytų Ukrainą. Stovyklos, anot ataskaitos, aiškiai matomos „bet kam, kas turi prieigą prie „Google Earth“arba „Google Maps“.

Naudojantis „YouTube“ , ataskaitoje pažymimas Rusijos konvojų judėjimas. Ataskaitoje teigiama, kad Rusijos karinis konvojus buvo nufilmuotas, judantis rugpjūtį per Staraja Stanita (Rusija). Vasarį „YouTube“ kanale, susijusiame su Rusijos remiamais separatistais, įkeltas vaizdo įrašas, kuriame šarvuočiai iš to paties konvojaus jau keliauja Ukrainoje.

Stop kadras/Rusijos „humanitarinis“ konvojus Donecke.
Stop kadras/Rusijos „humanitarinis“ konvojus Donecke.

Naudojantis palydoviniais vaizdais ir atskiromis nuotraukomis, kuriose – Rusijos karinė įranga, ataskaitoje atskleidžiamas Rusijos tankų, taip pat priešlėktuvinės gynybos sistemų „SA-22“, „Grad“ raketų ir šarvuotų automobilių judėjimas.

Amerikos pareigūnai kartais taip pat naudojo nuotraukas pagrįsti savo tvirtinimus apie Rusijos intervenciją Ukrainoje. Kai JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry Sočyje (Rusija) susitiko su prezidentu Vladimiru Putinu, J.Kerry jam parodė Rusijos priešlėktuvinės gynybos sistemos nuotraukas, taip pat kitų ginklų Rytų Ukrainoje fotografijas, bandydamas jį įtikinti, kad JAV turėjo aiškių įrodymų dėl Rusijos vaidmens Ukrainoje.

Praėjusiais metais, NATO taip pat paskelbė palydovines nuotraukas, kuriose – Rusijos ginkluotė Ukrainoje ir taip parėmė savo kaltinimus dėl Rusijos dalyvavimo karo veiksmuose Ukrainoje. Vis dėlto nuotraukos, kurias V.Putinui parodė J.Kerry, nebuvo paviešintos. Rusijos pareigūnai, kurie naują Ukrainos valdžią piešė kaip kliūtį politiniam sureguliavimui, NATO viešus įrodymus vadino dezinformacija.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Spaudos konferencijoje
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Spaudos konferencijoje

J.Stoltenbergas neįvardijo, kiek Rusijos karių buvo Ukrainoje arba netoli jos sienos. Vis dėlto vienas Vakarų pareigūnas, kuris nenorėjo būti įvardytas, teigė, kad Rusija perkėlė maždaug devynis batalionus taktinių grupių prie sienos su Ukraina, dar bent penkis papildomus batalionus gali perkelti per artimiausias savaites. Viename batalione gali būti apie tūkstantį karių.

Nėra aišku, ar Rusija rengiasi mesti dar daugiau pastangų, kad separatistai užgrobtų dar daugiau teritorijų arba bandys spausti Ukrainos valdžią padaryti daugiau konstitucinių nuolaidų. Bet kuriuo atveju, Rusijos karių veiksmai pažeidžia taikos susitarimus Minske.

Viceprezidentas Josephas R.Bidenas savo kalboje pasakė, kad konfliktas Ukrainoje yra „testas Vakarams“. Pasak JAV diplomatijos vadovo, V.Putinas širdyje yra praktiškas žmogus: „jis spaus, kiek gali, kol pajus pasipriešinimą“. „Prezidentas Putinas kliaujasi prielaida, kad jo galimybės išsilaikyti yra didesnės, – pridūrė J.Bidenas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius