Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pasirodė šviesa tunelio gale

Pasaulinė krizė „daugiau ar mažiau kontroliuojama“ ir jau matyti šviesa tunelio gale. Tuo įsitikinęs Tarptautinio valiutos fondo (TVF) vadovas Dominique'as Straussas–Kahnas. Tačiau Jungtinėms Valstijoms išeinant iš krizės aiškėja, kad paklausiausia yra slaugytojų profesija.
Dominique'as Straussas-Kahnas.
Dominique'as Straussas-Kahnas. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Tebėra nesuvaldyta vienintelė krizės blogybė – nedarbas. Darbo rinka tebėra paralyžiuota ir tik kitų metų vasarą nedarbas Europoje ir Jungtinėse Valstijose turėtų pradėti mažėti. Užtat pasaulio ūkis jau vaduojasi iš recesijos, ypač tai pastebima Azijoje, vis daugiau atsigavimo ženklų matoma ir kituose regionuose. Vis dėlto paprasti gyventojai tą atsigavimą pajus tik 2012 metų pirmąjį pusmetį.

Stipri socialinė krizė

D.Straussas–Kahnas pabrėžia, kad ūkio atsigavimas dar trapus. „Netikime, kad ekonomika vėl imtų smukti, tačiau vis dar negalima visiškai atmesti tokios galimybės. Būtent dėl to reikia palaikyti visuomenės rėmimo biudžetą, nes vartojimas vis dar yra nedidelis, o nedarbas dar ilgokai tik didės“, – aiškino TVF vadovas Prancūzijos dienraščiui „Le Figaro“. Jo nuomone, dabar didžiausias rūpestis – tebesanti „labai stipri socialinė krizė“, todėl „būtina naujai apmąstyti ūkio augimo modelį“.

D.Straussas–Kahnas teigia, kad šiuo metu didžiausią riziką kelia tai, kad „kai kurios valstybės neatsižvelgia, kaip svarbu kitais metais remti ūkio gaivinimo programas, nes tai didina naujo nuosmukio galimybę“. Tuo pačiu metu būtina rengti išėjimo iš krizės planus ir kartu pasirūpinti, kad tie planai nebūtų pradėti įgyvendinti per anksti. Taip pat svarbu žinoti, kaip bus balansuojamas biudžetas. „Tai išraiškingas prieštaravimas, su kuriuo būtina apsukriai tvarkytis“, – sako TVF vadovas. Jis primena, kad tik užtikrinus ekonomikos augimą visoms valstybėms prioritetu turėtų tapti biudžeto subalansavimas ir didžiulės visuomeninės skolos, kurią nulėmė antikrizinės programos, likvidavimas.

Labiausiai reikia slaugytojų

Visas pasaulis tebėra nukreipęs žvilgsnius į Jungtines Valstijas, kur pasaulio krizė prasidėjo ir kurios jau ima atsigauti. Tačiau nedarbas JAV tebėra pats didžiausias per kelis pastaruosius dešimtmečius – jis jau pasiekė 10,2 procento. Tai pirmiausia nulėmė darbo vietų panaikinimas statybose ir automobilių pramonėje. Daug darbuotojų buvo atleista ir iš bankų.

Šiuo metu 15 mln. amerikiečių neturi darbo ir didžiajai daliai bedarbių nepavyksta jo susirasti per 28 savaites, t. y. per 7 mėnesius. Vis dėlto ekonomistai darbo ieškantiesiems nori įkvėpti optimizmo, nes darbo rinka ima rodyti atsigavimo ženklų, ypač švietimo ir sveikatos apsaugos srityse. Būtent čia pastaraisiais mėnesiais dažniausiai randa darbą amerikiečiai, be to, jiems vis dažniau pasiūlomi ne visą darbo dieną trunkantys arba laikini darbai.

Žurnalas „Forbes“ išsiaiškino, kad dabar paklausiausios yra paprastos profesijos, o aukštos kvalifikacijos specialistai dar nėra labai pageidaujami. Šiuo metu Jungtinėse Valstijose lengviausia susirasti darbą slaugytojams – vien per spalį tokių darbo vietų padaugėjo 29 tūkstančiais. Vis daugiau reikia žmonių, kurie suteiktų pagalbą ligoniams, aprengtų ir pavalgydintų žmones, kurie patys to nesugeba padaryti. Slaugytojas gali uždirbti 55–90 tūkst. dolerių per metus – dėl to šis darbas tampa viliojantis.

Antroje vietoje atsidūrė pardavėjai ir pardavimo vadybininkai, tačiau jie gali tikėtis mažesnio atlyginimo – 15–80 tūkst. dolerių per metus. Šios specialybės paklausa ima didėti, nes prasideda nuo Padėkos dienos iki Kalėdų trunkantis išpardavimų ir dovanų pirkimo sezonas, dėl to vis daugiau amerikiečių užsuka į parduotuves. Trečioje paklausiausių profesijų sąrašo vietoje atsidūrė vairuotojai. Nesunku gauti antrojo vairuotojo darbą visą pasaulį apimančioje vežimo bendrovėje UPS, kurioje mokama 9,5 dolerio už valandą. Džiugina ir tai, kad ima atsigauti Volstritas ir finansų konsultantai jau yra ketvirti tarp dažniausiai darbą randančių žmonių, o finansų analitikai – devinti. Žurnalas „Forbes“ pabrėžia, kad praėję pusantrų metų finansų sektoriui buvo labai negailestingi, tačiau dabar darbo vietų skaičius jame auga ir netrukus galės dirbti tiek pat žmonių, kiek prieš recesiją. Penkta paklausiausia profesija – socialiniai terapeutai.

Žurnalas „Forbes“ paklausiausių profesijų sąrašą buvo sudaręs ir praėjusiais metais, kai krizė tik prasidėjo. Tada paklausiausia buvo pardavimo vadybininkų profesija, po jų ėjo programuotojai ir slaugytojai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius