Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

#PaskuiPabėgėlius: migrantų priedanga padeda vykdyti prekybą moterimis ir vaikais

Seniau galvojau, kad migracija turi ir juodąją pusę. Dabar galvoju ar ji turi baltąją?... Kuo daugiau giliniesi, tuo labiau supranti kaip viskas susiję su kriminaliniu pasauliu, nelegaliais pinigais, žmonių žūtimis, prekyba moterimis ir vaikų išnaudojimu. Kiek skausmo patiria žmonės ir kokios sumos vaikšto toje rinkoje. Ši kelionė priminė dar neaprašytą vieną nutikimą, susijusį su vaikų kontrabanda į Europą.
Augusta uoste (Sicilija) iš laivo išlaipinami Viduržemio jūroje išgelbėti migrantai
Augusta uoste (Sicilija) iš laivo išlaipinami Viduržemio jūroje išgelbėti migrantai / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Europos pedofilijos tinklas minta ir iš Afganistano vaikų

Praėjusiais metais su kolega keliaudami paskui pabėgėlius užfiksavome, kaip žmonių kontrabandininkai išplukdo migrantus iš Turkijos pakrantės į Graikijos salas.

Tik grįžus ir rodant nuotraukas bičiuliams iš pasienio tarnybos sužinojau, kad netyčia jose užfiksavau vaikų kontrabandą į Europą. Dar būdamas vietoje nusistebėjau, kad visi išplaukiantieji yra džiaugsmingai nusiteikę ir mielai pozuoja, fotografuojasi.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Migrantai ruošiasi plaukti per išorinę Europos sąjungos sieną
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Migrantai ruošiasi plaukti per išorinę Europos sąjungos sieną

O štai viena valtis, kurią tuomet praminiau „vaikų darželiu“, buvo visiškai kitokia. Joje sėdėjo keliolika vaikų ir keletas suaugusiųjų, kurie kaip įmanydami slėpėsi ir dangstė savo veidus. Buvo keista, tačiau tik grįžus paaiškėjo, ko jie bijojo.

Tėvai patys parduoda savo mažylius

Greičiausiai mes matėme vaikus, kurie plukdomi į Europos prostitucijos ir pedofilijos tinklus. Tokie atvejai buvo jau ne kartą užfiksuoti pareigūnų.

Pasak pasienio pareigūnų, pagal veidus mano užfiksuoti vaikai yra panašūs į Afganistano šiaurinių provincijų gyventojus.

Apklausiant juos paaiškėja, kad žmones su kuriais keliauja, jie mato dažniausiai pirmą kartą. Kartais – antrą.

Kai kada vaikai sakosi matę žmones su kuriais keliauja, apie kažką kalbant su tėvais likus nedaug laiko iki išvykimo iš namų. Vėliau jie su tėvų leidimu išvažiuoja į tolimą kelionę

Pasak pareigūnų – tėvai tiesiog parduoda vieną iš savo vaikų tam, kad galėtų išauginti likusius.

Pagrindinė prostitučių tiekėja – Nigerija

Tai buvo pernai Turkijoje, nors nemanau, kad kas stipriai pasikeitė dabar. O Italijoje stebima kita prekybos žmonėmis pakraipa.

Viena iš problemų Sicilijoje – prostitucija. Ja užsiima atvykėlės iš Rytų Europos, tačiau pastaruoju metu jas stipriai spaudžia prekybos žmonėmis aukos iš Nigerijos.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Augusta uoste (Sicilija) iš laivo išlaipinami Viduržemio jūroje išgelbėti migrantai
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Augusta uoste (Sicilija) iš laivo išlaipinami Viduržemio jūroje išgelbėti migrantai

Nigerijoje nusikaltėliai aukas suranda jau seniai išbandytu būdu. Merginoms ir moterims prižadama svajonių darbai Italijoje ar kitose Europos šalyse. Pasakojama apie gerą ir nuostabų gyvenimą, o darbas gana paprastas – auklės, slaugės, kambarinės ar net mokytojos. Žinoma, kad pinigų, reikalingų pasiekti Europą, merginos neturi.

Nigerijos kriminalinio pasaulio atstovai sutinka moterims suorganizuoti kelionę su sąlyga, kad ten nuvykusios jos pradės dirbti ir pinigus grąžins. Tiesa, kaina už kelionę yra daug didesnė negu eilinių migrantų. Moterys vėliau pasakojo, kad už suorganizuotą kelionę įsiskolindavo net ir keliolika tūkstančių eurų.

Į sekso vergiją įtraukia pasinaudodami Vudu magija

Kad pažadas būtų tvirtesnis, merginos privalo jį sutvirtinti Vudu religijoje naudojama „džu džu“ apeiga. Jos metu iš plaukų, nagų ir skysčio padaromas gėrimas, kurį privalu išgerti. Šiuo simboliniu poelgiu yra sutvirtinami pažadai ir jų nebegalima sulaužyti.

Į Italiją migrantų keliais atvykusios nigerietės per parą privalo paskambinti nurodytu numeriu. Pabėgti ar sulaužyti pažado jos negali, nes jis yra sutvirtintas Vudu apeigomis.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Augusta uoste (Sicilija) iš laivo išlaipinami Viduržemio jūroje išgelbėti migrantai
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Augusta uoste (Sicilija) iš laivo išlaipinami Viduržemio jūroje išgelbėti migrantai

Paskambinusios jos sužino, kad žadėto darbo nesulauks, tačiau pinigus vis vien privalo grąžinti. O tai padaryti yra vienas būdas – dirbti savo kūnu. Reta kuri mergina tam prieštarauja. Vudu jų gyvenime yra stiprus dalykas, o ir bėgti nėra kur. Dabar jos yra svetimoje šalyje, be dokumentų, pinigų ir leidimo čia pasilikti.

Klientas už pasinaudojimą moters kūnu sumoka 20-30 eurų. Dažniausiai nigerietes perka italai.

Dienomis moterys dirba šalia miestų esančiose gatvėse po tiltais, mat čia galima surasti nors kiek šešėlio. Naktimis grįžta į miestą ir pratęsia darbą. Dirbti bet kur jos negali. Teritoriją dalinasi su konkurentėmis iš Rytų Europos.

Kiek dabar Sicilijoje dirba prostitučių iš Afrikos šalių – sunku pasakyti. Nevyriausybinės organizacijos ir prekybos žmonėmis pagalbos tarnybos prasitaria tik tiek, kad per keletą metų į jas kreipėsi keli šimtai moterų, norinčių ištrūkti iš sekso vergijos rato.

Daugėja be suaugusiųjų atvykstančių vaikų

Į Italiją šiais metais atvyko 13 tūkstančių nepilnamečių migrantų. 11 tūkstančių jų – be jokios suaugusiųjų priežiūros. Tad maždaug 8-9 vaikai iš dešimties atvyksta visiškai vieni. Arba bent taip teigia.

Kodėl daugėja be priežiūros keliaujančių vaikų, oficialiai niekur nekalbama. Galima tik spėti, kad šis procesas suintensyvėjo, nes be tėvų į šalį patekusių vaikų Italija negali deportuoti. Kitaip tariant patekęs į šalį automatiškai gauni galimybę pasilikti čia bent iki sueis 18 metų. O greičiausiai – kiek norėsi.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Nepilnamečių vaikų stovykla Sicilijos Randazzo miestelyje
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Nepilnamečių vaikų stovykla Sicilijos Randazzo miestelyje

Įdomu, kiek išties ten nepilnamečiais prisistatančių jaunuolių yra vaikai. Ir ar tikrina kas realų jų amžių? Štai, pavyzdžiui, Lietuvoje nepilnamečiais labai mėgsta apsimesti vietnamiečiai. Mūsų akiai nustatyti jų amžių yra sudėtinga. Tačiau lietuviai įsigudrino visus „nepilnamečius“ peršviesti rentgenu ir pagal kaulų struktūrą medicinos ekspertai nustatydavo tikrąjį jų amžių. Buvo nutikimas, kai vienas vietnamietis, prisistatęs nepilnamečiu, išties buvo perkopęs ketvirtą dešimtį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius