Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Paskutiniąją NATO viršūnių susitikimo dieną tęsiasi policijos susirėmimai su demonstrantais (nuotraukos, atnaujinta 17.20 val.)

Prancūzijos riaušių policija šeštadienį panaudojo ašarines dujas, mėgindama sustabdyti apie 1 000 protestuotojų, mėginusių pereiti vieną tiltą ir patekti į Strasbūro centrą, kur vyksta NATO viršūnių susitikimas, pranešė vienas šiame mieste esantis naujienų agentūros AFP žurnalistas.
Policija penktadienį panaudojo ašarines dujas ir vandens patrankas susirėmimuose su demonstrantais
Policija penktadienį panaudojo ašarines dujas ir vandens patrankas susirėmimuose su demonstrantais / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kitos mažesnės protestuotojų grupės sugebėjo prasmukti pro saugumo kordonus ir užtvarus į rajonus, kur paskutiniąją dieną vyksta NATO įkūrimo 60 metų jubiliejui skirto viršūnių susitikimo renginiai. Į šį susitikimą atvyko 28 Aljanso šalių lyderiai, tarp jų JAV prezidentas Barackas Obama.

Šeštadienį ankstyvą pergalę skelbė tiek policija, tiek protestuotojai, tačiau priešakyje dar laukia ilga diena: protestų organizatoriai tikisi, kad į vėliau šeštadienį rengiamą akciją susirinks 60 tūkst. demonstrantų.

„Mes laimime šį karą“, – vienas Prancūzijos riaušių policijos būrio CRS pareigūnas sakė prie tilto, nuo kurio buvo nustumti protestuotojai.

Šeštadienį ankstyvą pergalę skelbė tiek policija, tiek protestuotojai, tačiau priešakyje dar laukia ilga diena: protestų organizatoriai tikisi, kad į vėliau šeštadienį rengiamą akciją susirinks 60 tūkst. demonstrantų.

Tačiau tokiai nuomonei nepritarė 45 metų demonstrantas iš Vokietijos, kurio organizacija blokavo tramvajaus liniją, kuria žurnalistai galėjo nuvažiuoti į NATO viršūnių susitikimo renginius.

„Esame netoli kongresų centro... Tai pirmoji mūsų pergalė, nes prezidentas Sarkozy sakė nenorintis matyti gatvėse jokių demonstrantų, – sakė Martino vardu pristatęs vyras. – Mes esame gatvėse, kaip ir tūkstančiai kitų.“

„Nuo pat pradžių policija mus atakuoja ašarinėmis dujomis ir garsinėmis granatomis, taip pat mėgina šaudyti guminėmis kulkomis. Tačiau mes esame ramūs ir sakėme, kad norime surengti pilietinio nepaklusnumo akciją“, – pridūrė jis.

„NATO yra karo koalicija – pagalvokite apie Afganistaną, Iraką, apie naująją pasaulinių saugumo sistemų strategiją; pagalvokite karą su teroru“, – aiškino protestuotojas.

Daugelis demonstrantų vilkėjo juodus drabužius ir užsidengę veidus. Jie mojavo raudonomis ir juodomis vėliavomis, laikė plakatus su pacifistiniais šūkiais ir ženklais, mušė būgnus ir nešėsi plakatus su Che Guevaros atvaizdu. Kai kurie protestuotojai dėvėjo dujokaukes.

Tuo tarpu penktadienį policija prieš demonstrantus turėjo panaudojo ašarines dujas ir vandens patrankas, kai NATO lyderiai susirinko į viršūnių susitikimą, vykstantį Prancūzijos rytuose esančiame Strasbūro mieste ir kaimyniniame Vokietijos mieste Kėlyje.

Pasak policijos, riaušių malšinimo įranga apsiginklavę pareigūnai kelias valandas grūmėsi su protestuotojais netoli NATO priešininkų stovyklos, įsikūrusios Strasbūro pakraštyje. Per šiuos susirėmimus du policininkai buvo lengvai sužeisti, greičiausiai į juos paleistų fejerverkų.

Protestuotojams nepavyko priartėti prie griežtai saugomų konferencijų centrų, kuriuose vyksta Aljanso viršūnių susitikimo derybos. Nustatytos didelės sugriežtinto saugumo zonos buvo aptvertos metaliniais užtvarais, o jas saugojo tūkstančiai riaušių policininkų.

Pasak policijos, riaušių malšinimo įranga apsiginklavę pareigūnai kelias valandas grūmėsi su protestuotojais netoli NATO priešininkų stovyklos, įsikūrusios Strasbūro pakraštyje.

Kelių organizacijų koalicija šeštadienį organizuoja maršą, į kurį gali susirinkti dešimtys tūkstančių prieš viršūnių susitikimą, Vakarų šalių politiką ir NATO karines operacijas protestuosiančių žmonių.

28 NATO šalių lyderiai, tarp jų JAV prezidentas Barackas Obama, mini Aljanso įkūrimo 60 metų jubiliejų, taip pat tariasi, kaip tęsti karinę misiją neramumų draskomame Afganistane.

Aktyvistų organizacijos, tokios kaip Vokietijoje veikianti „Anti-NATO Koordination“, sakė esančios nusistačiusios prieš “imperializmą ir karinę barbarybę, kuriuos įkūnija NATO“.

Šeštadienį Aljanso viršūnių susitikimo prieigas saugos apie 25 000 policininkų, o protestuotojai kelis kartus nesėkmingai mėgino patekti į uždarytus rajonus Strasbūro centre.

Protestuotojai sakė, kad susirėmimai penktadienį prasidėjo, kai apie 100 klounais persirengusių žmonių buvo nustumti atgal į aktyvistų stovyklą.

Dar apie 100 juodus drabužius vilkinčių kaukėtų „Juodojo bloko“ grupuotės radikalų, kurie yra pagarsėję susirėmimais su saugumo pajėgomis įvairiose šalyse vykstant oficialiems renginiams, užbarikadavo stovyklą šiukšlių konteineriais ir lentomis, kurias vėliau padegė.

Prie stovyklos protestuotojus vaikė apie 100 policininkų, kurie minią tramdė vandens patrankomis ir ašarinėmis dujomis.

Tačiau daugelyje kitų rajonų policija vengė konfrontacijos ir nieko nesulaikė – kitaip negu ketvirtadienį, kai buvo sulaikyti apie 300 žmonių ir sužeistas fotografas iš Vokietijos.

Prancūzijos radikalios kairiosios partijos lyderis Olivier Besancenot griežtai kritikavo Strasbūre įvestą „apsiausties padėtį“, sakydamas, jog dėl to susirėmimai tapo neišvengiami.

Vokietijos kurorte Baden Badene, kuriame vyko Aljanso lyderių iškilminga vakarienė, apie 800 žmonių dalyvavo taikioje demonstracijoje.

Jie laikė plakatus su užrašais „NATO geht Baden Baden“ – vokiečių kalba šis su miesto vardu susijęs kalambūras reiškia „NATO skęsta“.

„60 metų gana! NATO ne!“ – skandavo maršo dalyviai, daugelis kurių buvo apsisiautę vaivorykštės spalvų vėliavomis.

Baden Badene buvo sutelkta 3 000 riaušių policininkų, užtvėrusių demonstrantams kelią į miesto centrą, kur B.Obamą ir kitus lyderius prieš iškilmingą vakarinę ir koncertą pasveikino Vokietijos kanclerė Angela Merkel.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius