Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 11 15 /23:34

Prancūzija subombardavo „Islamo valstybės“ tvirtovę

Vienas iš žuvusių per kruvinąjį penktadienį Paryžiuje įtariamų teroristų, kurio tapatybė atskleista pirmiausiai, – 29-erių Omaras Ismailas Mostefai. Vėliau paskelbtos ir dar dviejų įtariamų teroristų tapatybės: tai – Abdulakbak B. ir Ahmedas Almohammeda. Belgijoje sulaikyti keli įtariami teroristų bendrininkai, trijų iš jų pavardės paviešintos.
Paryžius po kruvinų išpuolių
Paryžius po kruvinų išpuolių / AFP/„Scanpix“ nuotr.

KĄ IKI ŠIOL ŽINOME? 

  • Iš viso veikė septyni teroristai, pasidaliję į tris grupes. Įvykdyti šeši išpuoliai; 
  • Žuvo 129 žmonės, atskleidžiamos jų tapatybės
  • Paskelbtos šešių įtariamų Paryžiaus teroristų pavardės; 
  • 352 žmonės sužeisti, beveik 100 iš jų kritinės būklės; 
  • Aiškinamasi, ar tarp užpuolikų nebuvo Rusijos piliečių; 
  • Iki 20 žmonių (ne)tiesiogiai gali būti prisidėję prie išpuolių; 
  • Septyni teroristai žuvo per atakas, šeši iš jų susisprogdino, vienas žuvo nuo pareigūno kulkos. 

ŠEŠTADIENIO ĮVYKIŲ CHRONOLOGIJĄ RASITE ČIA. 

23.35 val.

„New York Times“ praneša, kad, JAV ir Prancūzijos vertinimu, teroro aktai Paryžiuje buvo ne tik įkvėpti, bet ir koordinuoti „Islamo valstybės“ atstovų Sirijoje. Teigiama, kad žudikai bendravo su vadeivomis Sirijoje. 

Taip tvirtina tiek JAV, tiek Prancūzijos lyderiai. Prancūzijos prezidentas François Hollande'as apibūdino atakas kaip „karo veiksmus“, vykdytus „Islamo valstybės“. 

23.30 val. Atakos derintos su JAV

Prancūzijos gynybos ministras teigia, kad „didžiulės“ atakos Rakoje vyko koordinavus veiksmus su JAV. Išvis numesta 20 bombų. 

23.16 val. Kelios valandos po atakos policija sustabdė ir paleido įtariamąjį teroristą 

Naujienų agentūros AP duomenimis, keturi prancūzų pareigūnai patvirtino, kad policija apklausė ir paleido įtartiną vyrą vos kelios valandos po Paryžiuje įvykdytų kruvinų išpuolių. 

Apklaustas jis buvo, kai policija sustabdė jo automobilį šalia Belgijos sienos, praėjus kelioms valandoms, kai pareigūnai nustatė, jog Salahas Abdeslamas buvo išnuomojęs automobilį „VW Polo“, kuris buvo naudojamas penktadienio išpuoliuose. 

22.55 val. Prancūzija atakavo Raką

Prancūzijos karinės oro pajėgos surengė atakas „Islamo valstybės“ tvirtovėje Rakoje, patvirtino Prancūzijos gynybos ministras.

„Reuters“ praneša, kad dešimt naikintuvų dalyvavo puolime. 

Ministro teigimu, subombarduota teroristų vadavietė, džihadistų verbavimo centras, amunicijos saugykla ir treniruočių centras. 

22.20 val. Atšaukiamas pranešimas apie padidėjusį aukų skaičių 

Nors anksčiau buvo pranešta, kad aukų skaičius išaugo, kai ligoninėje mirė trys žmonės, vėlų sekmadienio vakarą skelbiama, kad tai buvo klaidingas pranešimas. Žuvusiųjų skaičius lieka 129.

21.24 val. Turkijoje sulaikyti penki asmenys

Policija agentūrai AFP pranešė Stambule sulaikiusi penkis asmenis, ketinusius surengti ataką. Tarp jų buvo džihadistu Johnu vadinamo teroristo bendrininkas  Aine Lesley Davisas – Didžiosios Britanijos pilietis, kuris prižiūrėdavo užsieniečius kalinius Sirijoje ir buvo laikomas vienu iš „Islamo valstybės“ lyderių.  

Kol kas nežinoma, kada A.L.Davisas ir keturi jo bendrininkai kirto Turkijos sieną. 

Turkijos pareigūnai aiškinasi, ar planuota ataka buvo susijusi su įvykiais Paryžiuje.

Praėjusią savaitę paskelbta, kad džihadistas Johnas buvo nukautas.

20.51 val. Turkijoje užkirstas kelias išpuoliui 

Turkijos pareigūnai pranešė, kad užkirto kelią teroro išpuoliui Stambule tą patį penktadienį, kai Paryžiuje buvo surengtos kruvinos atakos. 

20.41 val. Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as nori, kad nepaprastoji padėtis šalyje būtų įvesta trims mėnesiams. 

20.19 val. Auga žuvusiųjų skaičius

Gauti duomenys iš Paryžiaus ligoninių. Žuvusiųjų per išpuolius Paryžiuje skaičius išaugo iki 132, kai sekmadienį mirė trys žmonės. Dar 352 žmonės buvo sužeisti, beveik 100 žmonių yra kritinės būklės. 

20.15 val. Paaiškėjo, kad panika Respublikos aikštėje kilo išgirdus fejerverkus. 

19.53 val. Theguardian.com skelbia, kad panika Respublikos aikštėje buvo bereikalinga – netikras aliarmas. 

19.48 val. Minios žmonių bėga  iš Respublikos aikštės 

Pasirodė pranešimų, kad minios žmonių bėga iš Respublikos aikštės, kur ekspromtu buvo surengtas mitingas. 

Panika Respublikos aikštėje

Panika Respublikos aikštėje kilo per tiesioginę transliaciją per britų „Channel 4“. Žurnalistams liepta palikti aikštę. Aikštėje yra ginkluotų pareigūnų. Vietos žiniasklaidoje pasirodė pranešimų, kad kilo panika, pasigirdo šūvių. Tuo metu prancūzų kanalo „BFM TV“ žurnalistas, esantis vietoje, tvirtino negirdėjęs jokių šūvių.

19.40 val. Prancūzijos policija paskelbė vieno iš brolių paiešką. Ieškomas Salahas Abdeslamas, įtariamas prisidėjęs prie žudynių Paryžiuje. Policija įspėja pamačiusius įtariamąjį prie jo nesiartinti, nes jis pavojingas. PLATESNĘ INFORMACIJĄ APIE ĮTARIAMUOSIUS BROLIUS RASITE ČIA. 

Ieškomas Salahas Abdeslamas

19.23 val. Iki 20 žmonių gali būti prisidėję prie išpuolių 

Skelbiama, kad iki 20 žmonių galėjo prisidėti prie kruvinų išpuolių Paryžiuje. 

Belgų leidinys „L’Echo“ pranešė, kad saugumo pareigūnai mano, kad būtent tiek žmonių gali būti tiesiogiai ar netiesiogiai prisidėjusių prie išpuolių. ​

Prancūzijos vidaus reikalų ministras Bernardas Cazeneuve'as BBC teigė, kad išpuoliai „grupės žmonių iš Belgijos greičiausiai buvo organizuoti užsienyje“.

19.11 val. Vieno užpuoliko ieškoma

Dar mažiausiai vieno teroristo ieškoma, skelbia BBC. 

Septyni užpuolikai, iš kurių du gyveno Belgijoje, žuvo Paryžiuje. Šeši susisprogdino patys įvairiose atakų vietose, o septintą nukovė Prancūzijos pareigūnai. 

Tačiau vienas užpuolikas greičiausiai sugebėjo pasprukti. 

19.05 val. Skelbiamos pavardės

„The Washington Post“ skelbia trijų įtariamų teroristų tapatybes. 

Broliai prancūzai Ibrahimas ir Salahas Abdeslamai bei Bilalas Hadfi yra tarp įtariamųjų teroristų, įvykdžiusių kruvinus išpuolius Paryžiuje.  Visi jie gyveno Belgijoje.

18.17 val. Sielvartaujantis tėvas užsipuolė Prancūzijos premjerą Manuelį Vallsą, maldaudamas jo informacijos apie tai, kas nutiko jo dukrai „Bataclan“ teatre. Tėvas premjerui skundėsi, kad niekas negali jam pasakyti, kur yra jo dukra. 

Nerimaujantis dėl dukters tėvas užsipuolė Prancūzijos premjerą

17.04 val. Pasirodė nesantis teroristas 

Vyras, kuris buvo įvardytas kaip teroristas, yra auka, sako Egipto ambasadorius. Anksčiau pranešta, kad vienas iš teroristų yra egiptietis Waledas Abdelrazakas S, tačiau tai netiesa. Anot Egipto ambasadoriaus, jis yra viena iš aukų. 

16.57 val. Britų pareigūnai ir žvalgyba padeda teroristų, įsitraukusių į Paryžiaus išpuolius, paieškoje. 

16.50 val. JAV ir Prancūzija stiprins atakas prieš „Islamo valstybę“ Sirijoje ir Irake, pareiškė JAV patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Benas Rhodesas.

16.35 val. „The Mirror“ skelbia, kad du penktadienį Paryžiuje susisprogdinę teroristai buvo Belgijoje gyvenę Prancūzijos piliečiai. 

16.10 val. Ieškoma prancūzo

Prancūzijos policija tebeieško prancūzo, susijusio su žudynėmis „Bataclan“ koncertų salėje. 

Kaip pranešė BFM TV, Prancūzijos pilietis buvo išsinuomojęs „Volkswagen Polo“, kuri pastebėta prie „Bataclan“ salės penktadienio vakarą. Anksčiau manyta, kad jis nebegyvas, tačiau dabar skelbiama, kad šio vyro nėra tarp žuvusių užpuolikų ir tų asmenų, kurie sulaikyti Belgijoje. 

Pranešama, kad pasienyje šeštadienio naktį buvo sustabdyti trys vyrai, tačiau jų pavardės nebuvo ieškomų nusikaltėlių sąrašuose, todėl jiems leista vykti savo keliais. Gali būti, kad jie vyko į Briuselio apylinkes, ten, kur jau sulaikyti septyni įtariamieji.

Jau žinoma, kad du teroristai, rengę penktadienio išpuolius Paryžiuje, buvo iš Belgijos, tačiau turėjo Prancūzijos pilietybę.

15.45 val. BBC skelbia, kad išpuoliai Paryžiuje buvo suplanuoti Sirijoje. 

15.26 val. Sulaikyti septyni įtariamieji 

Naujienų agentūra AP skelbia, kad Belgijoje dėl sąsajų su išpuoliais Paryžiuje sulaikyti mažiausiai septyni žmonės. 

Tuo metu iki antradienio nakties Prancūzija mobilizuos 10 tūkst. karių. Šiuo metu ieškoma dviejų įtariamųjų teroristų. 

Plinta vaizdo įrašas, kuriame pirmieji šūviai „Bataclan“ teatre: 

VIDEO: Pirmieji šūviai Bataclan teatre

15.15 val. Du pasai padirbti 

Pareigūnai patvirtino, kad du Sirijos piliečių pasai, rasti šalia teroristų kūnų, buvo padirbti. Anksčiau amerikiečių šaltiniai tvirtino, kad vieno paso skaitmeninis kodas neatitinka naudojamų kodų Sirijos piliečių pasuose, o pase esanti nuotrauka yra ne to asmens, kurio duomenys nurodyti. Prancūzijos žiniasklaidos duomenimis, netikri Sirijos piliečių pasai buvo padirbti Turkijoje.

Nuskendo pabėgėlių valtis

Graikijos spauda skelbia, kad susisprogdinęs teroristas išsigelbėjo iš skęstančios pabėgėlių valties. Ant vieno iš džihadistų kūno rasti kelto bilietai rodo, kad jis keliavo su pabėgėliais iš Graikijos. 

Graikijos leidinys „Protothema“ praneša, kad bilietai rasti ant vieno iš mirtininkų kūno netoli Prancūzijos Nacionalinio stadiono. Bilietai atskleidžia, kad džihadistas keliavo valtimi su kitais pabėgėliais. Ta valtis nuskendo Graikijos Leros saloje. Buvę valtyje buvo išgelbėti. 

Manoma, kad vėliau įtariamas teroristas keliavo į Serbiją.

15.10 val. Irakas paskelbė, kad žvalgybą žinojo apie planuojamus išpuolius Prancūzijoje, JAV, Irane. Naujienų agentūra „Reuters“ pranešė, kad Prancūzija, JAV ir Iranas buvo tos šalys, kuriose planuota surengti išpuolius. 

Tai pareiškė Irako užsienio reikalų ministras. 

14.55 val. Belgijos policija sekmadienį sulaikė dar du įtariamuosius, susijusius su atakomis Paryžiuje. Šeštadienį Belgijoje buvo sulaikyti trys asmenys. Molenbyko meras Francoise Schepmansas, „Reuters“ patvirtino, kad jau sulaikyti penki asmenys.

Prancūzijos ir Belgijos pareigūnai taip pat patvirtino, kad netoli „Bataclan“ salės rastas teroristų automobilis buvo išnuomotas Belgijoje.

14.45 val. Juodas „Seat“ automobilis buvo panaudotas rengiant atakas kavinėje „Belle Equipe“ ir restorane „Casa Nostra“, skelbia „The Mirror“.

14.35 val. Skelbiama dar vieno teroristo pavardė 

Savižudis sprogdintojas, taikęsis į Nacionalinį stadioną, identifikuotas kaip 27-erių metų Egipto pilietis Waledas Abdelas-Razzakas S., skelbia „Le Point“. 

Vyras buvo rastas prie stadiono sužeistas, bet gyvas. Jis mirė pakeliui į ligoninę. Anksčiau teigta, kad jis nesusijęs su išpuoliais, o buvo esą sporto aistruolis, kurį sužeidė sprogusi bomba.

14.30 val. Skelbiama dviejų teroristų paieška

Prancūzijos policija patvirtino ieškanti dviejų teroristų, kurie galėjo bandyti sprukti juodu „Seat“.

14.25 val. Žinomos dar ne visos aukos

Iki šiol nėra nustatytos maždaug 20–30 aukų tapatybės, tai turėtų būti padaryta artimiausiu metu, pranešė Prancūzijos premjeras Manuelis Vallsas.

13.55 val. Prancūzų žurnalistas socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė nuotraukas, kuriame matyti, kad išdaužtas automobilio, kuris greičiausiai naudotas per išpuolius, langas. 

Automobilis, kurį greičiausiai naudojo Paryžiaus teroristai
Išdaužtas automobilio langas

13.12 val. Futbolo sirgaliaus pasas

Skelbiama, kad Egipto piliečio pasas, rastas prie Nacionalinio stadiono, priklauso futbolo sirgaliui, kuris nėra įtariamasis dėl įvykdytų išpuolių. Tai Prancūzijai patvirtino Egipto ambasadorius. 

Ihabas Badawi teigė, kad dokumentas priklauso Waleedui Abdelui-Razzakui, kuris stebėjo rungtynes. Pranešama, kad jis patyrė sunkių sužeidimų per du išpuolius, įvykdytus prie futbolo stadiono. 

13.05 val. 20-30 aukų tapatybės dar nežinomos 

Prancūzijos premjeras Manuelis Vallsas sako, kad dar nenustatytos 20-30 aukų tapatybės. Jos bus nustatytos per artimiausias valandas. 

12.45 val. Rasti trys kalašnikovai

„Le Figaro“ skelbia, kad juodame „Seat“ automobilyje buvo rasti trys kalašnikovai. Šios rūšies ginklai buvo naudoti per teroro atakas Paryžiuje.

12.26 val. Sulaikyti Rusijos piliečiai 

Prancūzijos policija antradienį sulaikė penkis Rusijos piliečius. Jie sulaikyti, kaip įtariama, aptikus sprogmenis netoli stadiono. 

Penki sulaikytieji – čečėnai. Jie apklausti dėl įtarimų planavus ataką. Pareigūnų teigimu, per kratas įtariamųjų namuose paimta įkalčių. 

12.14 val. Serbijos vidaus reikalų ministras naujienų agentūrai „Reuters“ patvirtino, kad Sirijos pilietis, kurio pasas rastas teroro akto vietoje Paryžiuje, šiemet spalio 7 dieną Serbijoje paprašė politinio prieglobsčio kaip karo pabėgėlis. 

12.10 val. Prancūzijos​  žvalgybininkai britų leidiniui „Mirror“ patvirtino, kad prie teroristinės atakos „Bataclan“ salėje prisidėjo du Rusijos piliečiai.

Teigiama, kad anksčiau jie tarnavo Čečėnijos Vidaus reikalų ministerijos pajėgose, pavaldžiose prezidentui Ramzanui Kadyrovui. Teigiama, kad šių vyrų ieškoma ir, kad jie 2014 m. prisijungė prie „Islamo valstybės“. Ši informacija dar tikslinama.

11.45 val. Rasta ginklų

Juodame „Seat“ automobilyje, kuriuo, kaip įtariam spruko teroristai ir kuris rastas Paryžiaus Montrėjaus priemiestyje, aptikta ginklų.

Ant ginklų yra likusių pirštų antspaudų.

Šeštadienį policija buvo paskelbusi šio automobilio paiešką ir įspėjusi, kad pamačiusieji šią mašiną žmonės patys prie jos nesiartintų.

11.40 val. Didžiosios Britanijos gatvėse bus vykdomas specialiųjų pajėgų patruliavimas, praneša „The Sunday Telegraph“. 

10.55 val. Paskelbtas žudynių teatre vaizdo įrašas

Penktadienį „Bataclan“ salėje vykusio amerikiečių grupės „Eagles of Death Metal“ konserto žiūrovas atsitiktinai užfiksavo kruvinų žudynių pradžią. Šis įrašas paskelbtas „LiveLeak“. Atlikėjai tuo metu  grojo dainą „Kiss the Devil“ (Pabučiuok šėtoną – anglų k.), kai staiga prasidėjo šaudymas. Įraše matyti, kaip sutrinka atlikėjai. Koncertų salėje žuvo 89 žmonės.

Peržiūrėti turinį naujame langeTeroro aktas koncertų salėje

Paryžiaus priemiestyje rastas per atakas panaudotas automobilis

Juodas automobilis „Seat“, kuriuo per penktadienio atakas Paryžiuje pasinaudojo į žmones restoranuose šaudę užpuolikai, buvo rastas rytiniame Montrėjaus priemiestyje, sekmadienį paskelbė policija.

Buvo sulaikyti šeši žmonės, artimi Omarui Ismailui Mostefai, kuris dalyvavo žudynėse koncertų salėje „Bataclan“ ir kuris yra pirmasis identifikuotas penktadienio atakų vykdytojas. Tarp tų sulaikytų asmenų yra O.I.Mostefai tėvas, brolis ir brolienė, sakė šaltiniai teismų sistemoje ir policijoje.

Policija taip pat nurodė nustačiusi tris užpuolikų su mirtininkų liemenėmis komandas.

10.29 val.: Sulaikyti šeši įtariamo teroristo giminaičiai 

Dėl atakų Paryžiuje sulaikyti šeši žmonės. Naujienų agentūra AP skelbia, kad visi sulaikytieji yra Omaro Ismailo Mostefai giminaičiai. 

9.57 val.: Omaras Ismailas Mostefai buvo pirmasis įtariamasis teroristas, kurio tapatybė buvo atskleistaPaskelbtos dar dviejų įtariamųjų teroristų pavardės. Vienas jų – Abdulakbak B., skelbia „International Bussiness Times“. Prie jo kūno buvo rastas Sirijos piliečio pasas. Tyrėjai nėra tikri, kad dokumentas priklauso būtent jam. 

Kitas – Sirijos pilietis Ahmedas Almohammeda. Serbų laikraštis „Blic“ išplatino nuotrauką su jo pasu, kuris buvo rastas prie susisprogdinusio mirtininko kūno Bataclan teatre. Teigiama esą jis spalio mėnesį lankėsi Graikijoje. 

Omaras Ismailas Mostefai pažįstamas pareigūnams dėl smulkių vagysčių 

Šią informaciją patvirtino Prancūzijos prokuroras Francois Molinsas. Omaras Ismailas Mostefai gimė ir gyveno viename iš Paryžiaus priemiesčių. 

Anksčiau policijai jis buvo pažįstamas dėl smulkių vagysčių. Vis dėlto Mostefai nuteistas nebuvo ir niekuomet nekalėjo. 

Jis gimęs lapkričio 21 d., 1985 m. 

Kaip skelbia theguardian.com, jis buvo linkęs į radikalųjį islamą, tačiau ryšių su terorizmu anksčiau neturėjo. 

Tyrėjai aiškinasi, ar 2004-aisiais jis vyko į Siriją. 

Jau anksčiau buvo skelbta, kad jo tapatybė nustatyta pagal pirštų atspaudus. Tai buvo vienas iš teroristų, kurie šaudė „Bataclan“ muzikiniame teatre. Čia jis atvažiavo su automobiliu „Volkswagen Polo“, registruotu Belgijoje. 

Mostefai brolis ir tėvas bei moteris, kurios tapatybė neatskleidžiama, buvo sulaikyti, o jų namuose atlikta krata. Įtariamojo teroristo vyresnysis brolis naujienų agentūrai AFP teigė, kad su jaunesniuoju broliu nebendravo keletą metų. 

„Tai – beprotybė. Vakar buvau Paryžiuje ir mačiau, kaip visas šis mėšlas įvyko“, – pasakojo įtariamojo teroristo brolis. Pastarasis pats prisistatė policijos pareigūnams, kai sužinojo, kad jo brolis buvo vienas iš kruvinų išpuolių vykdytojų. Jis tvirtino niekada nė neįsivaizdavęs, kad brolis galėjo suradikalėti. 

Kurį laiką nepalaikęs ryšių su broliu apie jį žinojo tiek, kad jis su šeima ir „savo maža mergaite“ išvyko gyventi į Alžyrą. 

VIDEO: Kruvinasis penktadienis Paryžiuje
VIDEO: Prancūzijos žiniasklaida po kruvinojo penktadienio
VIDEO: Stebuklas: paryžietį Silvestrą nuo sprogimo išgelbėjo mobilusis telefonas
VIDEO: Paryžius po kruvinojo penktadienio: ašaros, ginklai ir nežinia
VIDEO: Koncertų salė „Bataclan“ po kruvinų penktadienio išpuolių

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius