-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pavojingesnis už Ebolą ir netramdomas Nigerijos priešas – „Boko Haram“ islamistai

Į „Charlie Hebdo“ žudynes pasaulis sureagavo solidarumo eitynėmis, kuriose žygiavo 3,7 mln. žmonių, #JeSuisCharlie tapo populiariausia grotažyme (angl. Hashtag) istorijoje. Tuo metu „Boho Haram“ siautėjimas Nigerijoje sulaukė kur mažiau dėmesio, nors tą pačią savaitę vykę išpuoliai buvo kur kas kruvinesni, „Time“ rašo Ianas Bremmeris.
„Boko Haram“ smogikai
„Boko Haram“ smogikai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Populiariausia savaitės frazė buvo „Je suis Charlie“, tačiau mes taip pat drąsiai galėtume pasakyti „Je suis Nigeria“. „Boko Haram“, islamistų teroristų grupuotė, nori Nigerijoje įkurti savo kalifatą, o vietos valdžiai niekaip nepavyksta su tuo susidoroti. I.Bremmeris aiškina, kas vyksta Nigerijoje.

1. Sausio 3 dieną „Boko Haram“ užpuolė Bagos miestą. Nors vietos valdžia sako, kad žuvo apie 150 žmonių, kiti teigia, kad žuvusiųjų skaičius yra mažiausiai 2 tūkst. Manoma, kad namų neteko apie 3 tūkst. žmonių.

Šeštadienį 10 metų mergaitė, susisprogdinusi turguje, nusinešė dar mažiausiai 16 žmonių gyvybes. „Boko Haram“ taip pat užpuolė karinę bazę kaimyniniame Kamerūne.

2. Nigerijos prezidento Goodlucko Jonathano sėkminga kova su Ebola lėmė, kad jo reitingas išaugo iki 74 proc. praėjusių metų rugsėjį. Iki gruodžio jis nukrito iki 55 proc., o Šiaurės Rytuose, kur siautėja „Boko Haram“, jo reitingas krito iki 23 proc. 

Ar gali vasarį vyksiantys prezidento rinkimai apskritai būti rengiami tose trijose Šiaurės rytų valstijose? „Boko Haram“ siekia, kad rinkimai neįvyktų. Greičiausiai rinkimai ten vyks, saugumas bus sustiprintas. 2011 metais po rinkimų kilusi agresijos banga nusinešė 800 žmonių gyvybes.

3. Ebolos protrūkis Vakarų Afrikoje jau nusinešė 8,4 tūkst. žmonių gyvybių. Tai didžiausias Ebolos protrūkis istorijoje. Tačiau „Boko Haram“ nužudė daugiau – per metus su islamistų išpuoliais susijusių mirčių skaičius perkopė 10 tūkst. Dėl konflikto su teroristais namų neteko apie 1,5 mln. žmonių, ir „Boko Haram“ dabar valdo teritoriją, didesnę už Šveicariją.

4. Kita didelė Nigerijos problema yra energetikos sektorius. Naftos kainų staigus kritimas yra labai bloga žinia valstybei, kur nafta sudaro 95 proc. eksporto pajamų ir 75 proc. biudžeto pajamų.

Nigerija taip pat turi problemų dėl elektros gamybos. Nors Nigerija 2012 metais buvo didžiausia Afrikos naftos išgavėja, šalies elektros suvartojimas vienam gyventojui sudarė vos 7 proc. Brazilijos ir tik 3 proc. Pietų Afrikos Respublikos rodiklio. Pusė iš 170 mln. Nigerijos gyventojų apskritai neturi elektros.

5. Nigerijos prezidentui priešakyje – nauji rinkimai, kuriuos jis turi laimėti, tačiau jo vyriausybė yra kaltinama nepakankamu dėmesiu teroristams. Praėjus mažiau nei parai po „Charlie Hebdo“ išpuolio, prezidentas viešai ataką prieš leidinį pasmerkė, tačiau praėjus ir 9 dienoms po Bagos užpuolimo jis nepripažino to, o Nigerijos gynybos ministerija paskelbė, kad žuvusiųjų skaičiumi Nigerijoje yra spekuliuojama.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius