-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Pavojingi protai: kaip viskuo aprūpinti turtuoliai tampa teroristais

Virdžinijos penketukas, šiuo metu įkalintas Pakistane; į apatines kelnaites sprogmenų prisidėjęs jaunuolis iš Nigerijos; gydytojas-dvigubas agentas iš Jordanijos, su savižudžio liemene CŽV teritorijoje Afganistane. Kas, be didžiulės neapykantos Jungtinėms Valstijoms ir jų sąjungininkėms, vienija visus šiuos jaunus žmones?
Psichologams sunku suprasti, kad verčia jaunuolius iš viskuo aprūpintų šeimų griebtis smurto
Psichologams sunku suprasti, kad verčia jaunuolius iš viskuo aprūpintų šeimų griebtis smurto / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Pasak BBC korespondento Matto Frei, labiausiai dėmesį atkreipia faktas, kad visi jie kilę iš pasiturinčių šeimų ir turi gerą išsilavinimą. Juk ir bene garsiausias pasaulyje teroristas Osama Bin Ladenas bei dešinioji jo ranka kilę iš pasiturinčių šeimų. Nė vienas iš išvardintų asmenų dėl nepažangumo nebuvo išmestas iš mokyklos ir nė vienas iš jų nebuvo beviltiškas pabėgėlis, kuriam neapykantą Vakarų valstybėms galėjo sužadinti tuščias skrandis.

Nė vienam iš jų neteko matyti, kaip jų artimieji žūsta nuo jų tėvynes bjaurojančių ir niokojančių Amerikos bombų. Visi jie, pasirinkdami mirtį, turėjo labai daug ką prarasti ir vis dėlto jie buvo pasiryžę paaukoti net ir savo gyvybes.

Pasak M.Frei, įdomiausia yra visų šių jaunuolių kelionė iš klestėjimo į neviltį, iš savęs suvokimo į savižudybę. Pirmą kartą su šiuo fenomenu žurnalistas teigia susidūręs po to, kai praėjus vos kelioms dienoms po rugsėjo 11 d. teroristinių išpuolių JAV aplankė vieno iš savižudžių, užgrobusių lėktuvą, šeimą.

26-erių Ziadas Jarrahas buvo studentas iš Libano, kuris, kaip manoma, valdė lėktuvą, patyrusį katastrofą Pensilvanijos valstijoje.

„Jo šeima gyveno netoli Beiruto, Bekaa slėnyje. Važiuodamas pas juos tikėjausi išvysti kuklius namus ar net lūšną. Tačiau iš tiesų su jo tėvais susitikau ištaigingoje viloje, apsuptoje BWM ir „Mercedes Benz“ automobilių“, – rašo žurnalistas.

Pasak jo, Z.Jarrahano tėvas tyliai verkė pasakodamas, kaip Ziadas 2001 m. rugsėjo 10 dienos vakarą paskambino jam ir pasakė ketinąs sugrįžęs į Beirutą pristatyti šeimai savo turkę sužadėtinę, su kuria gyveno Hamburge.

Šiems klajokliams „al-Qaeda“ pasiūlo palapinę ir motyvą, – agentas„Oro uoste tavęs lauks BMW, – tada dar pasakė tėvas sūnui. – Jame bus raktų rinkinys. Jie tavo!“ Ziadas buvo protingas, geros išvaizdos ir populiarus jaunuolis. Hamburge jis studijavo aviacijos inžineriją. Kas privertė apvertė jo mąstymą ir pasuko mintis žmogžudystės ir savižudybės link?

Ar Mohammedas Atta, vadovavęs teroristų grupelei Hamburge ir priėmęs Ziadą į ją, turėjo hipnotizuojančių galių, kuriomis paveikė savo protingą mokinį? Iš tiesų, darganotame ir ne pačiame svetingiausiame Hamburge svetimšaliui pritapti nėra lengva. Žinoma, tai nepaaiškina jaunuolio pasirinkto kelio į savižudybę. Tačiau leidžia suvokti tai, kad „al-Qaeda“ tokiems žmonėms, kaip Ziadas, pasiūlo kažką, ko nepasiūlo kita aplinka – t.y. priklausomybės jausmą.

M.Frei draugas, dirbantis britų slaptojoje tarnyboje, šį jausmą pavadino „alternatyvia šeima“. Pasak agento, istorija rodo, kad tie keli Didžiosios Britanijos piliečiai, kilę iš Pakistano ir dalyvavę vykdant teroristinius išpuolius Londone 2005 metais, šioje šalyje jautėsi svetimi.

„Jie jautėsi svetimi Didžiojoje Britanijoje, tačiau ne geriau jautėsi ir sugrįžę į gentinę kultūrą savo protėvių kaimeliuose Pakistane. Taigi jie tapo tarsi klajokliai. Šiems klajokliams „al-Qaeda“ pasiūlo palapinę ir motyvą“, – teigė agentas.

„al-Qaeda“ pasiūlo jaunuoliams suprantamą pasaulėžiūrą, ideologiją. Deja, tai idėjų karas, kuris negali būti išspręstas pokalbiu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius