Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pekinas atmes Hagos arbitražo sprendimą dėl Pietų Kinijos jūros

Pekinas atmes bet kokį tarptautinio tribunolo sprendimą dideles aistras kurstančioje byloje dėl Filipinų pretenzijų į teritorijas Pietų Kinijos jūroje, pareiškė Užsienio reikalų ministerija, didėjant įtampai dėl tų ginčijamų vandenų.
Dirbtinė sala Pietų Kinijos jūroje
Kinų laivai Pietų Kinijos jūroje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Jungtinių Tautų palaikomas Nuolatinis Arbitražo Teismas (PCA) trečiadienį pranešė liepos 12 dieną paskelbsiantis sprendimą atidžiai stebimoje byloje, kurioje metamas iššūkis Kinijos užmojams kontroliuoti beveik visą strategiškai svarbią Pietų Kinijos jūrą.

Pekinas atkakliai neigė tribunolo teisę nagrinėti šią bylą ir nedalyvavo jokiuose teismo posėdžiuose, stiprindamas diplomatinį ir propagandos puolimą, kad sumenkintų Hagoje įsikūrusio teismo autoritetą.

„Kalbant apie teritorijų ir jūrinių sienų klausimus, Kinija jokiu būdu nepriima jokio trečiosios šalies sprendinio šiame ginče ir jokio sprendinio, primetamo Kinijai“, – Užsienio reikalų ministerijos atstovas Hong Lei pareiškė URM tinklalapyje paskelbtame pranešime.

Tribunolas buvo „įsteigtas remiantis Filipinų neteisėtu elgesiu ir pretenzijomis“, todėl jis „neturi jokios jurisdikcijos atitinkamuose reikaluose“, pridūrė Hong Lei.

Manila pateikė ieškinį prieš Pekiną 2013-ųjų pradžioje, sakydama, kad po 17 metų trukusių derybų buvo išeikvotos visos politinės ir diplomatinės galimybės išspręsti tą ginčą.

Pastaraisiais metais Pekinas vykdė intensyvius darbus Pietų Kinijos jūros rifuose ir seklumose, įrenginėdamas dirbtines salas, kurios gali būti pritaikomos kariuomenės reikmėms.

Per daugiau negu trejų metų laikotarpį įvyko du tribunolo posėdžiai ir pateikta beveik 4 tūkst. puslapių medžiagos, o ši Hagoje nagrinėjamas arbitražo byla yra itin paini.

Kinija teigia turinti teisę kontroliuoti beveik visą Pietų Kinijos jūrą – netgi vandenis, esančius arti kaimyninių šalių teritorijų. Šių Pekino pretenzijų pagrindas – vadinamoji „devynių brūkšnių linija“, kuri pirmąkart buvo pažymėta viename Kinijos žemėlapyje praeito amžiaus 5-ame dešimtmetyje.

Pastaraisiais metais Pekinas vykdė intensyvius darbus tos jūros rifuose ir seklumose, įrenginėdamas dirbtines salas, kurios gali būti pritaikomos kariuomenės reikmėms.

Kaip ir Filipinai, kitos su Pietų Kinijos jūra besiribojančios šalys reiškia pretenzijas į kai kurias teritorijas. Į šį ginčą taip pat buvo įtrauktos Jungtinės Valstijos, pasirašiusios gynybos sutartis su sąjungininkėmis tame regione.

„Taigi dar kartą pabrėžiu, kad Arbitražo Tribunolas neturi jurisdikcijos šioje byloje ir kad jis niekada neturėjo nagrinėti šios bylos“, – sakoma Hong Lei pranešime, paskelbtame trečiadienio vakarą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius