Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Penki kandidatai į JAV valstybės sekretoriaus postą: ką pasirinks D.Trumpas?

JAV prezidentas Donaldas Trumpas toliau tęsia savo komandos būrimą. Daugiausiai diskusijų kelia vieno svarbiausių postų, valstybės sekretoriaus kandidatūros. JAV valstybės sekretoriui teks formuoti ir vykdyti JAV užsienio politikos uždavinius.
Donaldas Trumpas Indianapolyje
Donaldas Trumpas Indianapolyje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

D.Trumpo rinkimų kampanijos vadovė Kellyanne Conway sekmadienį CNN teigė, kad kandidatų šiuo metu keturi, tačiau jų sąrašas gali plėstis.

„Tiesa, kad jis išplėtė kandidatų sąrašą. Tai itin svarbi pozicija, dėl kurios turi apsispręsti prezidentas“, – sakė ji.

„Šią savaitę turėsime papildomus interviu su kitais kandidatais į valstybės sekretoriaus postą, taip pat kalbėsime ir su galimais jų pavaduotojais“, – pridūrė K.Conway.

Oficialus kandidatų sąrašas nėra atskleidžiamas, tačiau viceprezidentas Mike'as Pence'as įvardino penkis asmenis.

Pirmasis, 2012-aisiais respublikonų partijos kandidatu į JAV prezidento postą buvęs Mittas Romney. 69-erių metų mormonų religijos atstovas rinkimų kampanijos metu griežtai kritikavo D.Trumpą, tačiau po jo pergalės sutiko susitikti ir aptarti bendradarbiavimo galimybes.

M.Romney itin kritiškai vertina D.Trumpo aplinkos atstovai. K.Conway viešai peikė buvusio kandidato į JAV prezidento postą laikyseną, kaltindama jį prisitaikėliškumu.

„Scanpix“ nuotr./Mittas Romney
„Scanpix“ nuotr./Mittas Romney

Antrasis, buvęs Niujorko meras Rudy Giulianis. 72 metų politikos veteranas pasižymėjo lojalumu D.Trumpui visos rinkimų kampanijos metu.

Tiesa, jo agresyvūs pasisakymai respublikonų elitą verčia atsargiai žvelgti į tokį galimą diplomatijos vadovo skyrimą.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rudy Giulianis su žmona Judith
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rudy Giulianis su žmona Judith

Trečiasis, 64-erių metų į pensiją pasitraukęs generolas Davidas Petraeusas. Patyręs buvęs Centrinės žvalgybos agentūros vadovas turi nemažai bendravimo su užsienio politikais patirties, tačiau jį vis dar persekioja skandalas, privertęs atsistatydinti iš CŽA vadovo pareigų.

M.Pence'as teigė, kad skandalas netrukdo rimtai svarstyti D.Petraeuso kandidatūros, mat šis puikiai dirbo Irako karo metu ir D.Trumpo komandos akyse yra „tikras herojus“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Davidas Petraeusas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Davidas Petraeusas

Ketvirtasis, 64-erių metų Senato užsienio reikalų komiteto vadovas Bobas Corkeris. Iš Tenesio kilęs senatorius būtų kompromisinė figūra, suvienijanti ir respublikonų elito, ir D.Trumpo komandos interesus.

„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Bobas Corkeris
„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Bobas Corkeris

Penktasis, 68-erių metų patyręs diplomatas Johnas Boltonas. Buvęs JAV ambasadorius Jungtinėse Tautose pasižymėjo griežtais pasisakymais ir skeptiškumu net JTO veiklai. Jis vertinamas kaip respublikonų „vanagų“ politikos atstovas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Johnas Boltonas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Johnas Boltonas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius