Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Penki Kremliui nemalonūs faktai apie vadinamąją Novorusiją

Novorusijos mitas tapo Rusijos vykdomo propagandinio karo prieš Ukrainą ašimi. Kremlius aiškina, kad visą pietrytinė Ukrainos dalis neva turi priklausyti Rusijai dėl to, kad XVIII–XIX a. buvo kolonizuota rusų ir tik XX a. 3 dešimtmetyje Vladimiro Lenino vadovaujamos komunistinės Rusijos vyriausybės „padovanota“ Ukrainai. Vis dėlto, pažvelgus į faktus akivaizdu, jog Rusija iškraipo Rytų Ukrainos istoriją. Naujienų svetainė euromaidanpress.com pateikia penkis Kremliui nepatinkančius istorinius faktus apie vadinamąją Novorusiją.
Vaikas su „Novorosijos“ vėliava
Vaikas su „Novorosijos“ vėliava / Scanpix/RIA Novosti nuotr.

1. Novorusijos miestus įkūrė ukrainiečiai

Jau XVI a. Ukrainos pietryčiuose buvo įkurti ukrainiečių kazokų įtvirtinimai ir kaimai. Ši teritorija tapo prieglobsčiu tiems ukrainiečiams, kurie nesėkmingai buvo sukilę prieš Žečpospolitos, o vėliau ir Rusijos valdžią. Maža to, į šias teritorijas bėgo ir krikščionys iš musulmoniškos Osmanų imperijos, taip pat apsigyvendavo vokiečių kolonistai.

Norint sugriauti mitą apie „rusakalbius Ukrainos pietryčius“ užtenka pažvelgti į 1897 m. Rusijos imperijos vykdytą gyventojų surašymą, kuriame buvo nurodoma ne gyventojų tautybė, o gimtoji kalba. 

Kitaip tariant, Novorusijoje įkurti miestai, tarp jų ir Odesos uostas, buvo pastatyti ukrainiečių rankomis.

2. Novorusijos gyventojų dauguma visada kalbėjo ukrainietiškai

Norint sugriauti mitą apie „rusakalbius Ukrainos pietryčius“ užtenka pažvelgti į 1897 m. Rusijos imperijos vykdytą gyventojų surašymą, kuriame buvo nurodoma ne gyventojų tautybė, o gimtoji kalba.

Remiantis šiais duomenimis, akivaizdu, kad ukrainiečių kalba vyravo visoje dabartinės Ukrainos teritorijoje. Net 66 proc. Novorusijos regiono gyventojų XIX a. kalbėjo ukrainietiškai.

Tiesa, XIX a. pabaigoje Novorusijos miestuose jau pastebima ženkli rusų mažuma. Tai – carinės Rusijos vykdytos asimiliacijos ir rusifikacijos politikos išdava. Kolonistai iš Rusijos dažniausiai apsigyvendavo dideliuose miestuose, o ne kaimo vietovėse.

3. Per pilietinį Ukrainos karą 1917–1922 m. visos šalies vyriausybės Novorusiją laikė Ukrainos dalimi

Nepaisant daugybės įvairių „respublikų“ Ukrainos teritorijoje, gyvavusių pilietinio karo sukelto chaoso metais, tiek tautiškai nusiteikusios Ukrainos nacionalinės respublikos, tiek bolševikinės Ukrainos vyriausybės visada Novorusiją laikė Ukrainos dalimi.

Jos rėmėsi tautine regiono gyventojų sudėtimi. Net ir kraujyje Ukrainą paskandinusi sovietinės Rusijos valdžia pripažino Novorusijos ukrainietiškumą.

Skirtingai negu vėliau vykusiose nepriklausomos Ukrainos rinkimuose, kuriose išryškėjo regioniniai skirtumai, 1991 m. nepriklausomybę palaikė ir „prorusiškomis“ dabar laikomos Luhansko ir Donecko sritys.

4. Ukrainos pietryčių regionai palaikė šalies nepriklausomybę nuo Sovietų Sąjungos

1991 m. gruodžio 1 d. vykusiame referendume Ukrainos nepriklausomybę palaikė 92 proc. šalies gyventojų (rinkėjų aktyvumas siekė 84 proc.). Skirtingai negu vėliau vykusiose nepriklausomos Ukrainos rinkimuose, kuriose išryškėjo regioniniai skirtumai, 1991 m. nepriklausomybę palaikė ir „prorusiškomis“ dabar laikomos Luhansko ir Donecko sritys.

Jose 83 proc. gyventojų palaikė nepriklausomos Ukrainos idėją. Verta paminėti, kad net ir rusų gyventojų daugumą turinčiame Kryme dauguma gyventojų balsavo už Ukrainos nepriklausomybę.

5. Dauguma Novorusijos gyventojų nenori prisijungimo prie Rusijos

Prasidėjusius prorusiškus protestus pavasarį Rytų Ukrainoje Rusijos žiniasklaida vaizdavo lyg atsaką Maidanui, kurio metu Kijeve neva įsitvirtino dešinieji radikalai. Tačiau nė vienas protestas vadinamojoje Novorusijoje nesutraukė daugiau kaip 10 tūkstančių dalyvių ir jie nė iš tolo negali būti lyginami su Maidanu Kijeve.

Be to, naujausių sociologinių apklausų duomenimis, dauguma Novorusijos gyventojų pareiškė, kad jie netrokšta prisijungti prie Rusijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius