Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Penki melai, kuriuos Donaldas Trumpas pasakė per savaitę

Kandidatas į JAV prezidentus Donaldas Trumpas per savaitę kalbėdamas su žurnalistais arba kalbėdamas rinkimų agitacijos metu ne kartą iškraipė tikrovę. „The Guardian“ prisimena penkis kartus, kai D.Trumpas pamelavo.
Donaldas Trumpas Detroito bažnyčioje bando įtikinti juodaodžius balsuoti už jį
Donaldas Trumpas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Melas Flinte

„Žiūrovai buvo fantastiški, bet ji buvo tokia nervinga. Ji buvo tarsi nervinga betvarkė, ir aš supratau, kad kažkas tikrai įvyks“, – rugsėjo 15-ąją duodamas interviu „Fox“ sakė Donaldas Trumpas.

Tačiau nebuvo įrodymų, kad tikinčioji Green Timmons planavo pertraukti D.Trumpo kalbą Flinte, Mičigane, kur jis kalbėjo apie miesto vandens krizę ir kritikavo Hillary Clinton. Renginyje dalyvavo apie 50 žmonių, ir keli jų „The Guardian“ papasakojo kitokią įvykio versiją, nei D.Trumpas.

Susirinkusieji sakė, kad kai kurie žmonės pertraukinėjo D.Trumą arba garsiai uždavinėjo klausimus, ir kad Timmons iš tiesų įsiterpė į D.Trumpo kalbą, prašydama žmonių elgtis pagarbiai.

Vaizdo įraše matyti, kad Timmons buvo rami. Ji „Facebook“ paskyroje parašė, jog D.Trumpas nevengė kalbėti apie politiką, nors iš pradžių buvo tartasi priešingai.

Apgailėtini

„Ji sakė, kad dešimtys milijonų Amerikos patriotų yra „apgailėtinųjų krepšys“. Kaip ji gali būti prezidentu? Ji sakė, kad pusė mus palaikančiųjų yra beviltiški ir ne amerikiečiai, o kitą pusę apibūdino kaip neturinčius pasirinkimo“, – D.Trumpas kalbėjo rugsėjo 12-ąją Šiaurės Karolinoje.

Labdaros renginyje H.Clinton praėjusią savaitę sakė: „Galima būtų pusę palaikančiųjų D.Trumpą sudėti į „apgailėtinųjų krepšį“ . Į šią grupę, pasak H.Clinton, patenka „rasistai, seksistai, homofobai, ksenofobai ir islamofobai. Vėliau ji gailėjosi pavartojusi žodį „pusė“.

Apklausa rodo, kad potencialūs D.Trumpo rinkėjai yra labiau linkę negatyviai atsiliepti apie mažumas. Tiesa, potencialių H.Clinton rinkėjų tarpe tokių taip pat yra reikšminga grupė, tačiau mažesnė.

Detalės

„Aš keliavau po šalį siūlydamas labai detalius pokyčių ir reformų planus“, – rugsėjo 12-ąją Ešvilyje sakė D.Trumpas.

Tačiau D.Trumpo planai žinomi dėl detalių trūkumo. Pavyzdžiui, užsienio politikos plane pateikiamas kovos su „Islamo valstybe“ būdas yra nesakyti visuomenei, kaip kovoti su „Islamo valstybe“.

Jis taip pat pasisakė už mokesčius iš NATO šalių ir skundėsi, kad JAV „draugai pradeda manyti, jog negali mumis pasitikėti“. D.Trumpas sakė, kad reikia investuoti į karybą, tačiau žadėjo sumažinti intervencijoms užsienyje skiriamus pinigus, kur JAV turi daugiausiai karinių bazių.

D.Trumpo ekonomikos plane trūksta detalių, tačiau yra blankių pažadų persiderėti dėl prekybos sandorių ir siūlyti lengvinantį mokesčių planą, dėl kurio pralobs turtingiausieji amerikiečiai.

Jo plane kalbama apie spaudimą Meksikai, kuri turėtų mokėti už sieną su JAV, nors Meksikos vadovai su tuo nesutinka.

Religinė kalba

„Johnsono pataisa uždraudė mūsų pastoriams ir dvasininkams, ir kitiems sakyti pamokslus pagal save. Jei jie nori kalbėti apie krikščionybę ar politiką, jie to padaryti negali. Jei jie tai daro, labai rizikuoja prarasti atleidimo nuo mokesčių statusą“, – rugsėjo 9-ąją Vašingtone kalbėjo D.Trumpas.

1954-aisiais senatorius Lyndonas Johnsonas padėjo priimti įstatymą, kuriuo mokesčių nemokančios organizacijos įpareigojamos tiesiogiai ar netiesiogiai neparemti (arba nekritikuoti) jokio viešai renkamo kandidato.

Tiesa, įstatymo ne visuomet laikomasi: šįmet tikinčiųjų bendruomenių lyderiai jau pasisakė už ar prieš D.Trumpą ar H.Clinton. Tačiau įstatymas neturi nieko bendro su religinės kalbos laisve.

Pabėgėliai

„Beveik neįmanoma sulaukti krikščionių iš Sirijos. Jie ima kitus, bet jie neima krikščionių. Labai retai, labai retai“, – sakė D.Trumpas rugsėjo 9-ąją Vašingtone.

Norintieji patekti į JAV nėra tikrinami dėl religijos, į JAV iš Sirijos tiek pat galimybių turi patekti musulmonai, krikščionys ir bet kurie kiti asmenys.

D.Trumpas žadėjo uždrausti pabėgėliams iš Sirijos atvykti į JAV, o tai reikštų, kad joks krikščionis iš Sirijos negalės atvykti į JAV.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius