Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Penktoji Osamos bin Ladeno žmona jam formaliai kainavo 5 tūkst. JAV dolerių

Kai 18-metė Amal al-Sadah 2000-aisiais tapo penktąja, tuomet dar 43 metų Osamos bin Ladeno žmona, ji buvo „tyli, mandagi, lengvai bendraujanti ir savimi pasitikinti paauglė“, kilusi iš didelės ir konservatyvios šeimos Jemene, duodamas išskirtinį interviu CNN, sakė merginos giminaitis.
Žinia apie Osamos bin Ladeno nužudymą apskriejo visą pasaulį
Žinia apie Osamos bin Ladeno nužudymą apskriejo visą pasaulį. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Ahmedas, matęs, kaip Amal augo, tvirtino, kad mergina kilo iš tradicinės šeimos, gerbusios kitus ir nepasižymėjusios jokiais ideologiniais kraštutinumais, būdingais nužudytam „al-Qaedos“ lyderiui. Prieš sutartinę santuoką merginos šeima neturėjo jokių ryšių su teroristiniu tinklu „al-Qaeda“.

Nors, anot kai kurių šaltinių, porą suvedė piršlys, merginos giminaitis tvirtino negalįs šios informacijos patvirtinti, nes yra girdėjęs daugybę skirtingų istorijų, kaip Amal susižadėjo su O.bin Ladenu.

„Ji buvo labai geras žmogus, – Ahmedas sakė CNN. – Sadah šeima Ibb mieste, iš kurio yra kilusi, yra gerbiama ir žinoma šeima. Tačiau Amal šeima faktiškai niekuo neišsiskyrė iš kitų Jemeno šeimų. Šeimos nariai buvo konservatyvūs, tačiau taip pat gyveno pakankamai šiuolaikiškai, palyginti su kitomis šeimomis. Ji nepasižymėjo jokiais ekstremistiniais nusistatymais, nors ir buvo konservatyvi.“

Akivaizdu, kad Jemeno valdžia daro spaudimą moters šeimai, kad jie viešai nieko nekalbėtų apie savo garsųjį dukros vyrą O.bin Ladeną, pažymėjo Ahmedas.

Panašu, kad ši santuoka buvo politinė sąjunga – O.bin Ladeno noras išlaikyti ryšį su savo protėvių žeme.„Kiek žinau, valdžia daro itin didelį spaudimą Sadah šeimai ir nuolat įspėja nebendrauti su žiniasklaida, – kalbėjo Ahmedas. – Valdžios atstovai jiems taip pat nuolat kartoja, kad informacija ir komentarai, kuriuos jie pasakys žiniasklaidai, bus nesuprasti bei klaidingai interpretuoti ir kad tai šeimai padarys daugiau žalos, nei valdžiai.“

„al-Qaedos“ narys Jemene, šeichas Rashedas Mohammedas Saeedas Ismailas tvirtino, kad būtent jis supiršo Amal su O.bin Ladenu. 2008 metais vyras laikraščiui „Yemen Post“ sakė, kad Amal buvo viena iš jo mokinių, kurią apibūdino kaip „religingą ir pakankamai dievobaiminga“.

R.Ismailas, kurio brolis buvo įkalintas Gvantanamo kalėjime, 2000-ųjų liepą lydėjo būsimą nuotaką į Afganistaną, kur ji ir O.bin Ladenas susituokė. Teigiama, kad O.bin Ladenas už savo žmoną jos tėvams sumokėjo 5 tūkst. JAV dolerių (11 tūkst. 892 litus).

Panašu, kad ši santuoka buvo politinė sąjunga – O.bin Ladeno noras išlaikyti ryšį su savo protėvių žeme. „Po vestuvių man buvo pasakyta, kad O.bin Ladenas nenorėjo nutraukti ryšių su savo protėvių namais, Jemenu“, – sakė Ahmedas.

Po įvykusių vestuvių Jemene apie Amal niekas nieko faktiškai nebegirdėjo. „Po santuokos apie merginą žinojome labai mažai. Jos artimiausia šeima suvokė, kaip pavojinga buvo kalbėti tokiomis temomis, – tvirtino Ahmedas. – Net jei kas nors jų paklausdavo apie Amal, jie vengdavo apie tai kalbėti.“

Merginos giminaitis taip pat tiki, kad Jemeno pareigūnai, 2000 metais išduodami Amal pasą, nežinojo, kad to reikia tam, kad ji galėtų Afganistane ištekėti už O.bin Ladeno. „Tik keli žmonės iš pradžių žinojo apie santuoką, todėl keliauti nebuvo sunku, – sakė Ahmedas. – Tačiau Jemeno valdžia darė nemažą spaudimą merginos šeimai po to, kai ji išvyko iš šalies. Šeima vis dar yra stebima, jos nariai ne sykį buvo apklausti. Amal tėvui teko labai daug ką išgyventi.“

Penktoji O.bin Ladeno santuoka iš karto buvo vaisinga: praėjus kelioms savaitėms po rugsėjo 11-osios teroristinių išpuolių Amal Kandaharo provincijoje, Afganistane, pagimdė pirmąjį judviejų vaiką – dukterį Safiyah.

Pakistano pareigūnai šią savaitę pranešė, kad per Jungtinių Valstijų operaciją, kurios metu Abotabado mieste, Pakistane, buvo nužudytas O.bin Ladenas, mergaitė taip pat buvo namo viduje, kuriame slėpėsi jos tėtis.

Ahmedas CNN taip pat tvirtino, kad Amal O.bin Ladenui pagimdė ir dar keis vaikus, tačiau per savo trumpą interviu CNN negalėjo apie juos atskleisti daugiau informacijos.

Po rugsėjo 11-osios O.bin Ladenas Pakistano žurnalistui Hamidui Mirui teigė turįs planų savo jauniausiajai dukteriai, Safiyah. „Tapau mergaitės tėvu po rugsėjo 11-osios, – sakė jis. – Daviau jai vardą „Safiyah“, nes jis Pranašo metais nužudė žydų šnipą. Mano dukra žudys islamo priešus, kaip tai darė Safiyah“, – žurnalistui tąsyk sakė O.bin Ladenas.

Po daugiau nei du dešimtmečius „al-Qaedai“ vadovavusio teroristo mirties, Amal per tardymą tvirtino, kad penkerius metus ji neišėjo iš teritorijos, kurioje slėpėsi.

Moteris, kuriai šiuo metu yra 29 metai ir kuri operacijos metu buvo sužeista, taip pat sakė, kad Abotabade gyveno kartu su aštuoniais O.bin Ladeno vaikais ir dar penkiais kitais šeimos nariais. Visi jie šiuo metu yra sulaikyti.

Kartu su savo penkiomis žmonomis O.bin Ladenas iš viso susilaukė 20 vaikų. Pranešama, kad per JAV operaciją žuvo ir vienas iš suaugusių jo sūnų.

VIDEO: Custody battle over Osama's youngest wife Amai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius