Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pentagonas – nesaugus

Ypatingai slapti duomenys, saugomi Pentagono kompiuterių duomenų bazėje, sulaukė itin agresyvios programišių atakos. Įsilaužta į Centrinės būstinės, iš kurios kontroliuojami amerikiečių kariniai veiksmai Irake bei Afganistane, kompiuterius. Yra duomenų, kad programišiai veikė iš Rusijos, be to, turėjo Rusijos Vyriausybės „palaiminimą“.
Iš ypatingai apsaugotų Pentagono kompiuterių pavogta slapta informacija.
Iš ypatingai apsaugotų Pentagono kompiuterių pavogta slapta informacija. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Dienraščio „The Los Angeles Times“ šaltiniai Pentagone teigia, kad ši ataka kelia  grėsmę JAV nacionaliniam saugumui.

Pavogta informacija

 JAV generolai jau informavo šalies prezidentą George'ą Bushą, kad Pentagone užfiksuota intensyvi programišių ataka. Ar turima konkrečių nuorodų į tai, jog ataka įvykdyta iš Rusijoje esančių kompiuterių, Amerikos valdžia nekomentuoja, tačiau to neneigia.

„The Los Angeles Times“ nuolat kelia klausimus, ar Pentagono kompiuteriai yra saugūs, todėl oficialų karinės vadovybės vizitą pas šalies prezidentą dienraštis įvertino kaip iki šiol neregėtą žingsnį. Pasak dienraščio, tai reiškia, kad šį sykį susidurta su itin stipria ataka, per kurią buvo ne tik įsilaužta į slapčiausius šalies kompiuterius, bet ir pavogta dalis itin slaptos informacijos.

Pasak dienraščio šaltinių, Pentagono vadovybė savo ataskaitoje prezidentui nenurodė, kokia žala padaryta šaliai. Tačiau jie atskleidė, jog atakai buvo pasirinkti Centrinės būstinės kompiuteriai, iš kurių vadovaujama amerikiečių kariniams veiksmams Irake ir Afganistane, taip pat tie kompiuteriai, kurie yra amerikiečių karinėse bazėse šiose šalyse. Atakos neišvengė net tas tinklas, kuriam taikoma ypatingai galinga apsaugos sistema.

Prasidėjo kompiuterinis karas? 

Dienraščio šaltiniai Pentagone mano, kad karinė šalies vadovybė šį sykį susirūpino ne be reikalo. Pentagono kompiuterius prižiūrintys specialistai yra puse lūpų pripažinę, kad slapti duomenys yra ne kartą traukę programišių dėmesį, o Pentagono kompiuterinės duomenų bazės yra ne kartą atakuotos, tačiau dažniau dėl noro pasididžiuoti. Tačiau šį kartą prabilta, kad programišiai pradėjo kompiuterinį karą, kuriame, pripažįsta Pentagono pareigūnai, JAV gali būti nugalėta. 

„The Los Angeles Times“ teigimu, prielaida, kad ši ataka galėjo būti įvykdyta iš Rusijoje registruotų kompiuterių, nėra laužta iš piršto tam, kad kiltų kuo didesnis skandalas. Priešingai – skandalo kaip tik ir norėta išvengti. Pentagonas turi slaptų duomenų apie ataką, kurie prieinami tik trims žmonėms pasaulyje.

Be to, įvertinama ir tarptautinė politika – Rusijos ir Amerikos santykiai jau seniai nebuvo tokie įtempti. Oficialusis Vašingtonas ir Maskva nebepalaiko tokių draugiškų santykių kaip anksčiau, be to, Rusijos valdžia labai nepatenkinta amerikiečių planais NATO valstybėse, kurios turi sieną su Rusija, statyti priešraketinės gynybos skydus. Neseniai abi supervalstybės susikirto dėl to, kad esą JAV pernelyg kišasi į anksčiau   Sovietų sąjungai priklausiusių valstybių gyvenimą. Amerika apkaltino Rusiją, kad ši pernelyg aktyviai demonstruoja savo draugystę su kai kuriomis Pietų Amerikos šalimis.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius