Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pentagonas stengiasi „išjungti“ internetą grupuotei „Islamo valstybė“

Slapus JAV kariuomenės padalinys – Kibernetinių veiksmų štabas (CYBERCOM) – deda pastangas nutraukti interneto ryšį džihadistų judėjimui „Islamo valstybė“ (IS) ir užtikrinti ekstremistų „virtualiąją izoliaciją“, ketvirtadienį paskelbė Pentagono vadovai.
Ashtonas Carteris
Ashtonas Carteris / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Aiškindamas, kad šis planas yra CYBERCOM „pirmoji didelė kovinė operacija“, JAV gynybos sekretorius Ashtonas Carteris sakė, kad tas padalinys atlieka svarbų vaidmenį Amerikos vadovaujamoje karinėje operacijoje prieš IS Irake ir Sirijoje.

„Uždaviniai – sutrikdyti ISIL vadovavimą ir kontrolę, sutrikdyti jos gebėjimą pervedinėti pinigus; sutrikdyti galimybes tironiškai valdyti ir kontroliuoti gyventojus; sutrikdyti jos galimybę verbuoti kovotojus iš išorės“, – Pentagono vadovas sakė Senato ginkluotųjų pajėgų komitetui, vartodamas alternatyvų „Islamo valstybės“ akronimą.

„Mes juos bombarduojame, taip pat ketiname atimti iš jų internetą ir panašiai“, – pridūrė jis.

A.Carterio vyriausiasis karinis patarėjas generolas Joe Dunfordas, Jungtinio štabų vadų komiteto viršininkas, sakė, kad yra siekiama atkirsti džihadistų ryšių linijas.

„Apskritai siekiame užtikrinti visišką virtualiąją izoliaciją. Ir tai labai svariai papildo mūsų fizinius veiksmus ant žemės, o ypatingas dėmesys skiriamas išorinėms operacijoms, kurias galėtų vykdyti ISIL“, – aiškino J.Dunfordas.

Per šį posėdį abu aukšti Pentagono pareigūnai buvo beveik tris valandas klausinėjami komiteto narių apie Amerikos pažangą toje kampanijoje.

JAV vadovaujama tarptautinė koalicija veiksmus prieš IS pradėjo 2014 rugpjūtį – po to, kai džihadistai anksčiau tą vasarą surengė žaibišką puolimą ir užėmė didžiules teritorijas Irake bei Sirijoje, žudydami gyventojus ir vietos pajėgas bei įvedinėdami griežtus islamiškus įstatymus.

Įstatymų leidėjai ne kartą reiškė nepasitenkinimą dėl tų pastangų, nes praėjus dvejiems metams IS džihadistai tebekontroliuoja svarbius miestus – ar Raką Sirijoje ir Mosulą Irake.

Komiteto pirmininkas respublikonas senatorius Johnas McCainas sakė, kad A.Carterio idėjos, kaip būtų galima paspartinti pažangą tame kare, yra „intelektualiai nesąžiningos“, nes jos neapima galimybės pasiųsti 100 tūkst. karių armiją, sudarytą iš sunitiškų valstybių ir Vakarų šalių pajėgų, atkovoti Mosulo ir ar Rakos.

„Būtų labai pageidautina, jeigu ši aplinkybė būtų įtraukta“, – atsakė A.Carteris, bet pridūrė, kad jis nepastebėjo „jokių užuominų iš tų šalių imtis tai daryti, nors buvo dedamos didelės pastangos“ jas įtikinti, kad tokia operacija reikalinga.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius