Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pentagono karas su Rusija „Youtube“ kanale

Vakarų ir Rusijos priešprieša Pentagoną paskatino griebtis naujo ginklo – „Youtube“. Gynybos pareigūnai nusprendė, kad nebepakanka pareikšti oficialius skundus dėl Rusijos bombonešių, zujančių prie JAV ir Europos valstybių oro erdvių, rusų naikintuvų, skraidančių virš amerikiečių karo laivų. Juo labiau, kad Kremliaus finansuojama žiniasklaida skelbia, kad tokie rusų karinių oro pajėgų veiksmai – teisėti ir logiški, rašo Philipas Ewingas iš „Politico“.
JAV eskadrinis minininkas „USS Ross“
JAV eskadrinis minininkas „USS Ross“ / „Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr.

Pastarosiomis savaitėmis JAV kariuomenė, kuri paprastai labai atsargiai žvelgia į karinių operacijų ore arba jūroje vaizdo įrašų viešinimą, ėmėsi aktyvaus darbo socialinėje žiniasklaidoje, kad pakeistų tarptautinės bendruomenės nuomonę. 

Karinis jūrų laivynas po Vašingtono paskatinimo paskelbė 42 sekundžių vaizdo įrašą, kuriame – Šaltojo karo laikus primenantys vaizdai. Taip jie parodė pasauliui, kas būtent vyko, o kas – ne.

„Artėja iš dešiniojo borto pusės!“, – šūkteli Juodojoje jūroje buvusio JAV eskadrinio minininko „USS Ross“ įgulos narys. Jūreivio kamera užfiksuotuose vaizduose – juodas taškas virš horizonto. Po kelių akimirkų jis padidėja į su niekuo nesumaišomą „Su-24 Fencer“ – klasikinį sovietų eros naikintuvą, kuris neaukštai praskrenda netoli laivo.

VIDEO: Rusijos naikintuvo skrydis virš JAV eskadrinio minininko USS Ross.

JAV strategija, panašu, atsiperka. Interneto vartotojai šį vaizdo klipą peržiūrėjo beveik 3,5 mln. kartų. Pentagono pareigūnai sako norintys, kad pasaulis žinotų, jog JAV kariuomenė paklūsta tarptautinės bendruomenės „kelių taisyklėms“ ir nenusileis, kai kalba eina apie navigacijos laisvę.

„USS Ross“ tęsė savo misiją po to, kai orlaivis grįžo į bazę, – paskelbta karinio jūrų laivyno pranešime. – „USS Ross“ nesiėmė jokių agresyvių veiksmų ir nenukrypo nuo planuotų operacijų. Įgulos elgesys yra ir bus profesionalus.“

Kremliaus propagandos ruporas – televizija RT – pasakojo kitokią istoriją.

Kremliaus propagandos ruporas – televizija RT – pasakojo kitokią istoriją.

„Įgula ir laivas elgėsi provokuojamai ir agresyviai, dėl ko sunerimo Juodosios jūros laivyno operatoriai, stebintys laivus. Su-24 įgula parodė amerikiečių įgulai pasirengimą griežtai užkirsti kelią sienos pažeidimui ir ginti savo šalies interesus“, – skelbė RT.

RT pasakojo, kad „USS Ross“ apsisuko ir paliko neutralius vandenis. Jie esą rėmėsi šaltiniu kariuomenėje, kuris teigė, kad JAV karinės jūrų pajėgos išmoko šią pamoką po panašaus incidento praėjusiais metais tarp Su-24 ir „USS Donald Cool“. Tuomet, rusų teigimu, Rusijos lėktuvas pasinaudojo pažangia technologija, kad „nutildytų“ JAV laivo radarą ir kitas elektronines sistemas. JAV karinių jūrų pajėgų atsakymas – „Jokiu būdu“.

Šie nesutarimai tik dar kartą parodo dabartinius santykius tarp į Ukrainą įsiveržusios Rusijos ir Vakarų. Vašingtonas jau ima laikyti vis stiprėjantį Rusijos karinių raumenų demonstravimą norma. Kariuomenės pareigūnai teigia, kad tokie incidentai su Rusijos karo orlaiviais padažnėjo dar prieš Rusijos kariams okupuojant Krymą ir įžengiant į Rytų Ukrainą. 

1988 m. į „USS Yorktown“ Juodojoje jūroje įsirėžė Sovietų Sąjungos fregata.

Praėjusį mėnesį tą pat dieną, kai Rusijos naikintuvas praskrido prie „USS Ross“, du Su-27 naikintuvai pavojingai arti priartėjo prie JAV žvalgybinio orlaivio virš Juodosios jūros. Vienas jų – vos per tris metrus.

Nuo to laiko beveik kasdien kyla panašių incidentų tarp JAV ir Rusijos karinių pajėgų. Tačiau visgi tai – menki įvykiai, palyginus su Šaltojo karo dienomis, teigia buvęs admirolas Dougas Crowderis. Su-24, skridęs prie „USS Ross“, buvo neginkluotas ir visgi išlaikė saugų atstumą. 

Pavyzdžiui, 1988 m. į „USS Yorktown“ Juodojoje jūroje įsirėžė Sovietų Sąjungos fregata – pastarosios inkaras padarė milijonų dolerių žalos ir dar labiau padidino įtampą tarp abiejų valstybių. 

VIDEO: 1988 m. incidentas tarp JAV ir Sovietų Sąjungos laivų

Nors pastarųjų metų incidentai nėra tokie pavojingi, tarptautinės grupės perspėja, kad karinių raumenų demonstravimas visą pasaulį daro nesaugesniu, stato į pavojų nekaltus žmones ir didina tiesioginės konfrontacijos tikimybę. Pavyzdžiui, komercinių avialinijų lėktuvas vos nesusidūrė su Rusijos žvalgybos orlaiviu, kuris netransliavo įprasto atpažinimo signalo. 

Visi šie įvykiai – visai ne subtilūs mėginimai amerikiečių įguloms perduoti vieną žinią. „Jie stengiasi užtikrinti, kad mes žinome, jog jie mus stebi“, – teigia D.Crowderis.

„Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas remiasi grasinimais ir prievarta, nes tiki, kad tai veikia“, – priduria Jorge'as Benitezas, Atlanto Tarybos „Brent Scowcroft“ centro ekspertas. Jo teigimu, Rusija nori priversti savo kaimynes paklusti V.Putino norams ir įbauginti kitas šalis, tokias kaip JAV ir Vakarų Europos valstybės, gerbti Rusijos įtakos sferą.

„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./JAV eskadrinis minininkas „USS Ross“
„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./JAV eskadrinis minininkas „USS Ross“

Tačiau jeigu tokia politika trumpuoju laikotarpiu ir gaus dėmesio, J.Benitezas teigia, kad V.Putino strategija ir agresyvi karinė poza negali tęstis ilgai. 

„Kuo daugiau V.Putinas naudojasi kariniais daliniais mėgindamas įbauginti Vakarus, tuo labiau jis įelektrina ir Vakarų atsaką jo taktikai ir tikslams“, – tikina jis.

„USS Ross“ ir Su-24 incidento filmuotos medžiagos paviešinimas privertė Pentagoną imtis svarstyti, ar nereikėtų skelbti daugiau informacijos apie panašius įvykius. O galbūt – ir kiekvieną jų filmuoti bei skelbti vaizdo įrašus. Galutinis sprendimas kol kas nepriimtas.

„Dėl kiekvieno įvykio reikia apsispręsti, – teigė Pentagono atstovas spaudai Steve'as Warrenas. – Šiuo atveju vaizdo medžiagos paskelbimas sustiprino mūsų teiginius.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius