-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pentagono vadovas atvyko į Kabulą, stringant sutarčiai dėl JAV karių dislokavimo

JAV gynybos sekretorius Chuckas Hagelis šeštadienį atskrido į Kabulą, išliekant neaiškumui, ar jis susitiks Afganistano prezidentu, atsisakiusiu pasirašyti sutartį, leidžiančią Amerikos kariams likti jo šalyje po ateinančių metų.
Chuckas Hagelis
Chuckas Hagelis / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

JAV pareigūnai sakė, kad Pentagono vadovo susitikimas su prezidentu Hamidu Karzai neplanuojamas, bet šalies vadovo atstovas tikino, jog H.Karzai ir Ch.Hagelis susitiks vėliau šeštadienį. Ši prieštaringa informacija tapo dar vienu sąjungininkų nesusikalbėjimo ženklu.

Vašingtonas ir jo sąjungininkai ragino H.Karzai pasirašyti Dvišalę saugumo sutartį (Bilateral Security Agreement, BSA), apibrėžiančią sąlygas, kuriomis JAV ir NATO kariai veiktų Afganistane po 2014 metų misijoje, kuri būtų sutelkta į afganų pajėgų mokymus ir kovą su ekstremistais, susijusiais su tarptautiniu teroristų tinklu „al Qaeda“.

„Sekretorius Hagelis neplanuoja susitikti su prezidentu Karzai, viešėdamas Afganistane“, – vienas aukštas JAV gynybos pareigūnas sakė žurnalistams, prasidėjus Ch.Hagelio vizitui, apie kurį nebuvo paskelbta iš anksto.

„Jungtinės Valstijos aiškiai išdėstė savo poziciją dėl BSA. Vos prieš dvis dienas prezidentas Karzai pakartojo savo poziciją aukštiems JAV pareigūnams, kad jis dar nepasiruošęs pasirašyti BSA, taip pat nepateikė jokio kalendoriaus arba praktinių žingsnių, kad tai būtų padaryta“, – pridūrė pareigūnas.

Tačiau H.Karzai atstovas Aimalas Faizi sakė naujienų agentūrai AFP, kad Afganistano prezidentas tikis surengti derybas su Ch.Hageliu. Ši prieštaringa padėtis atveria kelią dar vienam diplomatiniam ginčui po ilgos virtinės viešų nesutarimų.

„Mūsų prezidento darbotvarkėje šiandien numatytas susitikimas su sekretoriumi Hageliu šį vakarą su prezidentu, o vėliau – vakarienė su juo“, – teigė A.Faizi, pridūręs, kad Afganistanas mielai aptartų pagrindinius nesutarimus dėl BSA.

„Jeigu sklinda kalbos, kad šis svečias bus Kabule, bet nesusitiks su prezidentu, tai yra netiesa, – aiškino A.Faizi. – Tai yra suderinta su JAV ambasada – štai kodėl jis įtrauktas į darbotvarkę, ir susitikimas įvyks šį vakarą.“

Pasak A.Faizi, Afganistanui liko išspręsti du pagrindinius likusius nesutarimus dėl BSA – kad turi būti „absoliučiai baigtos (JAV) karinės operacijos afganų namuose“ ir būtų pradėtas „reikšmingas“ taikos procesas su Talibanu.

„Nenorime, kad mūsų žmonės vėl ir vėl būtų žudomi JAV karių“, – sakė prezidento atstovas, turėdamas omenyje afganų pasipiktinimą dėl civilių aukų.

Artėjant ateinantį balandį Afganistane vyksiantiems rinkimams, JAV ir NATO kariškiai sako, kad jiems lieka vis mažau laiko suplanuoti pajėgų dislokavimą po 2014 metų.

Pentagono atstovas Carlas Woogas patvirtino, kad Ch.Hagelis per šį vizitą susitiks su Afganistano gynybos ministru Bismillah Khanu Mohammadi ir vidaus reikalų ministru Omeru Daudzai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius