Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 04 01 /07:29

Barackas Obama sušaukė pasitarimą su nacionalinio saugumo komanda dėl Irano

JAV prezidentas Barackas Obama (antradienį vakare sušaukė posėdį su pagrindiniais nacionalinio saugumo patarėjais, kuriame bus svarstomos derybos dėl Irano branduolinės programos, o šis žingsnis rodo, kad sutartis galbūt jau yra beveik pasiekta.
Barackas Obama konferencijoje su Johny Kerry
Barackas Obama konferencijoje su Johny Kerry / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Šį vakarą prezidentas sušaukė saugią vaizdo telekonferenciją su savo nacionalinio saugumo komandos nariais“, – sakė Nacionalinio saugumo tarybos atstovė Bernadette Meehan.

B.Obama buvo informuotas valstybės sekretoriaus Johno Kerry ir energetikos sekretoriaus Ernesto Monizo apie Šveicarijoje vykusias derybas.

Rusijos ir Irano užsienio reikalų ministrai taip pat paskelbė apie antradienį pasiektą proveržį derybose dėl sutarties, kuris suvaržytų Irano branduolinę programą mainais į sankcijų sušvelninimą.

Per derybas dėl Irano branduolinės programos susitarta dar ne dėl visų klausimų

Aukšto rango JAV pareigūnas anksti trečiadienį pareiškė, kad dar nepavyko pasiekti visiško sutarimo dėl esminių sutarties, kuria siekiama užkirsti Iranui kelią susikurti branduolinį arsenalą, punktų.

„Scanpix“/AP nuotr./Derybos dėl Irano
„Scanpix“/AP nuotr./Derybos dėl Irano

„Dėl visų klausimų dar nesusitarta“, – naujienų agentūrai AFP pareigūnas sakė apie derybas, kurios, kaip tikimasi, turėtų užbaigti krizę, pastaruosius 12 metų kėlusią nuogąstavimus dėl pavojingo eskalavimo galimybės.

Savo komentarą jis išsakė po to, kai Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas pareiškė, kad derybų maratone dalyvaujančios pasaulio galybės iš principo sutarė dėl visų siekiamo susitarimo „esminių aspektų“.

„Galima su pakankamu tikrumu tarti, kad dėl visų esminių šios problemos galutinio sureguliavimo aspektų mes ministrų lygiu pasiekėme principinį susitarimą, kuris artimiausiomis valandomis, na, tikiuosi, galbūt dienos laikotarpiu, bus išdėstytas popieriuje“, – citavo S.Lavrovą naujienų agentūra „Ria Novosti“.

S.Lavrovas savo pastabas išsakė po visą dieną trukusių derybų, kurių galutinis terminas, kaip buvo numatyta, turėjo sueiti vidurnaktį iš antradienio į trečiadienį.

Kitos galybės atsargiau vertino įtemptas derybas, vykusias prie ežero įsikūrusiame Šveicarijos mieste.

Irano užsienio reikalų ministras Mohammadas Javadas Zarifas žurnalistams po derybų pareiškė puoselėjantis viltį, kad sutarties pagrindų metmenis pavyks suderinti vėliau trečiadienį.

„Scanpix“/AP nuotr./JAV ir Irano derybos tęsiasi.
„Scanpix“/AP nuotr./JAV ir Irano derybos tęsiasi.

„Pasiekėme visai nemažai, bet žmonėms reikia kiek pailsėti ir pradėti anksti ryte, – pažymėjo M.J.Zarifas. – Viliuosi, kad užbaigsime darbą trečiadienį ir, reikia tikėtis, prasidės (galutinės sutarties) redagavimo procesas.“

Kad ir dėl kokių politinių išsamios sutarties metmenų būtų susitarta Lozanoje jos detales dar reikėtų galutinai derinti iki birželio 30 dienos.

Vis dėlto susitarimo oponentai jau dabar sako, kad jis toli gražu nelaiduoja, jog Iranui bus visiškai užkirstas kelias pasigaminti branduolinę bombą.

Tarp nesutaikomų sutarties priešininkų ypač išsiskiria JAV prezidento Baracko Obamos oponentai respublikonai ir Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu, kuris sekmadienį pasmerkė susitarimą kaip „pavojingą“.

Antradienį vakare jis vėl pareiškė, kad susitarimas dėl Irano branduolinės programos „atvers kelią“ šiitiškai respublikai turėti branduolinį ginklą.

„Didžiausia grėsmė mūsų saugumui ir mūsų ateičiai buvo ir yra Irano pastangos apsiginkluoti branduoliniais ginklais“, – sakė jis parlamente.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius