-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Per Indoneziją ritasi religinio smurto banga

Indonezijoje musulmonai antradienį degino bažnyčias ir grūmėsi su policija, šioje didžiausioje musulmoniškoje šalyje kilus religinio smurto bangai.
Laidotuvių akimirka. Musulmonų minia nužudė tris vieno negausaus islamo judėjimo narius.
Laidotuvių akimirka. Musulmonų minia nužudė tris vieno negausaus islamo judėjimo narius. / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Indonezija

Praėjus dviem dienoms po to, kai musulmonų minia nužudė tris vieno negausaus islamo judėjimo narius, antradienį musulmonai Centrinės Javos provincijos mieste Temangunge padegė dvi bažnyčias ir užėmė trečią, pranešė policija.

Protestuotojai reikalauja mirties bausmės 58 metų krikščioniui Antoniui Bawenganui, kuris buvo nuteistas kalėti penkerius metus dėl islamą įžeidžiančių atsišaukimų platinimo.

„Šiandien buvo šios bylos kulminacija... Minia šaukė, kad jis turėtų būti nubaustas myriop arba perduotas žmonėms“, – naujienų agentūrai AFP sakė Centrinės Javos policijos atstovas Djihartono.

Prie teismo pastato susirinkusi minia skandavo „žudykit“ ir „deginkit“, o vėliau užpuolė vietos bažnyčias, nors šiame Javos regione musulmonai ir krikščionys paprastai sugyvena taikiai. Taip pat buvo nusiaubta viena katalikų mokykla.

Apie 1 500 protestuotojų mėtė akmenis į policiją, o pareigūnai atsakė įspėjamaisiais šūviais ir leisdami ašarines dujas. Smurtui prasiveržus prie teismo pastato ir išplitus gatvėse, taip pat buvo padegtas vienas policijos automobilis.

Tuo tarpu sekmadienį musulmonų minia Temangunge nulinčiavo kelis musulmonų ahmaditų bendruomenės narius. Trys ahmaditai buvo nužudyti, penki sunkiai sužaloti, o dar du iki šiol nerasti.  Ahmaditų religinę bendruomenę kiti musulmonai laiko eretišku judėjimu.

Indonezijos prezidentas Susilo Bambangas Yudhoyono pasmerkė sekmadienį kraujo praliejimu pasibaigusį incidentą, tačiau gynė 2008 metais priimtą įstatymą, draudžiantį ahmaditams skleisti savo tikėjimą.

Griežtosios linijos šalininkai dažnai naudojasi šiuo įstatymu, teisindami išpuolius prieš ahmaditus.  Žmogaus teisių organizacijos, tarp jų „Amnesty International“, nurodė, kad 240 mln. gyventojų, iš kurių 80 proc. yra musulmonai, turinčioje šalyje šiuo metu sparčiai didėja religinis nepakantumas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius