Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 07 26 /10:18

Per išpuolį Japonijos neįgaliųjų centre nužudyta 19 žmonių ir dar 25 sužeisti

Peiliu ginkluotas vyras antradienio naktį surengė skerdynes Sagamiharos neįgaliųjų centre, esančiame į vakarus nuo Tokijo. Policijos duomenimis, per išpuolį žuvo 19 žmonių, pranešė „NHK World“.
Išpuolio Japonijoje vieta
Išpuolio Japonijoje vieta / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Išpuolis Japonija

Dar 25 žmonės buvo sužeisti, 20 iš jų sunkiai. Kaip skelbia BBC, aukų amžius svyruoja tarp 18 ir 70.

Pasak policijos pareigūnų, vienas centro darbuotojas paskambino jiems 2.30 val. vietos laiku ir pranešė, kad peiliu apsiginklavęs vyras įsibrovė į pastatą.

26 metų įtariamasis po pusvalandžio pats atvyko į policijos įstaigą ir pasidavė. Peilį, savo nusikaltimo įrankį, prieš atvykdamas į policiją jis paliko automobilyje. Sulaikytasis tvirtina, kad anksčiau pats dirbo šiame centre. Nusikaltimo motyvai kol kas nėra žinomi.

Minėtame neįgaliųjų centre gyvena apie 160 žmonių. Tuo metu, kai įvyko ataka, dirbo aštuoni darbuotojai. Užpuolikas, kaip pranešama, norėjo, kad „neįgalieji žmonės išnyktų“. Paskelbta ir jo tapatybė – tai 26-erių Satoshi Uematsu. Nurodoma, kad jis dirbo tuose slaugos namuose iki šių metų vasario.

Japonijos transliuotojas NTV pranešė, kad S.Uematsu buvo įtūžęs, kad jį atleido iš darbo, bet šios informacijos nepatvirtino nepriklausomi šaltiniai.

Daugybė greitosios pagalbos, policijos ir ugniagesių automobilių suvažiavo prie vienaukščių pastatų komplekso, įsikūrusio prie miškingų kalvų Sagamiharos mieste, turinčiame per 700 tūkst. gyventojų ir esančiame už maždaug 50 km į vakarus nuo Tokijo.

Ugniagesių tarnybos atstovas sakė, kad dar 25 žmonės buvo sužeisti, iš jų 20 – sunkiai.

Didžiausios žudynės Japonijoje po Antrojo pasaulinio karo

„Gydytojai patvirtino 19 žmonių žūtį“, – atstovas sakė naujienų agentūrai AFP.

Tikėtina, kad pagal aukų skaičių šios žudynės bus didžiausios Japonijoje po Antrojo pasaulinio karo.

Niekada neįsivaizdavau, kad gali nutikti toks šiurpus dalykas, – sakė Chikara Inabayashi.

Kaukiančios sirenos

„Niekada neįsivaizdavau, kad gali nutikti toks šiurpus dalykas, – sakė 68 metų Chikara Inabayashi, tvarkantis savo arbūzų lysvę. – Buvau apstulbintas – daugiau negaliu nieko pasakyti.“

„Pabudau apie 3 val. dėl kaukiančių sirenų triukšmo“, – vyras sakė naujienų agentūrai AFP.

Šis incidentas tikriausiai yra pražūtingiausias Japonijoje nuo 1938-ųjų, kai kirviu, kardu ir šautuvu ginkluotas vyras nužudė 30 žmonių.

Masinės žudynės Japonijoje palyginti retos, mat šalyje galioja itin griežti šaunamųjų ginklų kontrolės įstatymai.

Tačiau šalyje retkarčiais pasitaikydavo spontaniško, o kai kada ir suplanuoto smurto incidentų.

2001-aisiais vienas vyras nudūrė aštuonis vaikus, o dar 13 sužalojo per išpuolį vienoje pradinėje mokykloje Osakos mieste. Tas incidentas sukrėtė Japoniją ir paskatino sugriežtinti mokyklų apsaugą.

2008 metais septyni žmonės žuvo, kai vienas vyras rėžėsi sunkvežimiu į minią Tokijo centriniame Akihabaros rajone, garsėjančiame elektronikos prekių parduotuvėmis, o po to puolė badyti praeivius.

Po to incidento Japonijoje buvo uždrausta turėti dviašmenių peilių ilgesnėmis negu 5,5 cm ilgio geležtėmis.

Liūdniausiai pagarsėjusi ataka tekančios saulės šalyje buvo įvykdyta 1995-aisiais, kai apokalipsinio kulto „Aum Shinrikyo“ nariai paleido zarino dujas Tokijo metropolitene.

Tąsyk žuvo 13 žmonių, o tūkstančių keleivių sveikata buvo sutrikdyta. Šis nusikaltimas tapo itin skaudžiu smūgiu nacionaliniam saugumo pojūčiui.

Japonijoje pastaruoju metu padažnėjo išpuolių prieš silpnus ir pažeidžiamus žmones.

Vasarį vienas buvęs slaugos namų darbuotojas buvo suimtas įtariant, kad jis nužudė 87 metų vyrą, išstūmęs jį per balkoną. Kaip pranešama, tas vyras prisipažino tokiu pačiu būdu nužudęs dar du senukus.

Japonijos artima sąjungininkė Amerika pareiškė užuojautą dėl naujausios tragedijos.

Baltųjų rūmų Nacionalinio saugumo tarybos atstovas Nedas Price'as savo pranešime rašo, kad ta ataka yra „dar atgrasesnė ir beprasmiška“, kadangi ji buvo įvykdyta neįgaliųjų globos centre.

Išpuolis Japonijoje

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius