Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Perspėjimas dėl kitos krizės: gresia didžiulis naftos kainų šuolis

Naftos trūkumas jau artimu laiku gali tapti didžiule pasaulio problema, rašo „The Wall Street Journal.“
Naftos saulėlydis.
Naftos saulėlydis. / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Energetika Nafta

Iki to laiko, kuomet paklausa naftai pasieks savo piką, liko ne daugiau penkių metų, skelbiama „Industry Taskforce on Peak Oil and Energy Security“ ataskaitoje. Šis naftos paklausos piko laikas galėjo ateiti ir dar anksčiau, tačiau dėl smogusios ekonominės krizės pasaulinė gamyba sulėtėjo, dėl to ir paklausa naftai sumažėjo.

Ataskaitoje skelbiama, kad valstybės ir bendrovės turėtų kuo greičiau rasti naujus energijos šaltinius ir padidinti energijos naudojimo efektyvumą.

Šios grupės vadovas, buvęs bendrovės „Shell“ valdybos pirmininkas teigia, kad pasaulyje greičiausiai neatsiras naujos pigios naftos ir bet kuri nauja nafta arba nafta iš netradicinių šaltinių bus brangi.

Ataskaitoje skelbiama, kad dabartinė pasaulio ekonomika yra priklausoma nuo naftos. Taip pat pabrėžiama, kad nors išsivysčiusios šalys gali sumažinti naftos sunaudojimą, tai tuoj pat kompensuoja besivysčiusios šalys, kurių apetitas energijos resursams nuolatos auga.

Tarptautinė energetikos agentūra praėjusiais metais savo metinėse prognozėse teigė, kad pasaulinė paklausa naftai, kuri dabar sudaro 85 mln. barelių per dieną, iki 2030 metų išaugs iki 105 mln. barelių per dieną. Tuo tarpu specialistai teigia, kad pagal dabartinius naftos resursus pasaulyje gali būti patenkinta tik 92 mln. barelių per dieną paklausa. Žinoma, su sąlyga, kad nebus rasti nauji gigantiški naftos ištekliai. Tačiau tai labai abejotina. Taigi, pasaulio laukia nauji iššūkiai, su kuriais kol kas kovoti nepasiruošta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius