-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pietų Afrikos Respublikoje buvęs Interpolo vadovas už kyšininkavimą nuteistas kalėti 15 metų

Pietų Afrikos Respublikoje (PAR) buvęs šalies policijos ir Interpolo vadovas Jackie Selebi buvo nuteistas kalėti 15 metų už kyšių ėmimą iš organizuotų nusikaltėlių gaujų.
Jackie Selebi
Jackie Selebi / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Kyšis Interpolas

Teisėjas Meyeris Joffe nurodė, kad J.Selebi tikriausiai yra aukščiausio rango už kyšininkavimą kada nors nuteistas PAR pareigūnas. Pasak teisėjo, aukšto rango pareigūnų korupcija kelia pavojų sunkiai iškovotoms piliečių teisėms, įtvirtintoms šalies Konstitucijoje.

„Korupcija kelia pavojų mūsų konstitucinei santvarkai, – M.Joffe pabrėžė per teismo posėdį Johanesburge. – Policijos pareigūnų korupcija niekada negali būti toleruojama. Ji yra policijos misijos sampratos priešingybė.“

M.Joffe pareiškė, kad J.Selebi ne kartą melavo mėgindamas nuslėpti savo nusikaltimus ir kad jo elgesys teisme buvo „piktinantis“.

„Esu patenkintas, kad 15 metų laisvės atėmimo nuosprendis yra tinkamas šiuo atveju, – pareiškė teisėjas. – Pone Selebi, liudininkų suole elgėtės piktinančiai.“

„Teismo metu kaltinamasis nė karto neparodė, kad gailisi. Kaltinamasis melavo ir klastojo įrodymus, siekdamas išvengti savo elgesio pasekmių“, – pridūrė M.Joffe.

J.Selebi advokatai sakė teismui apskųsiantys nuosprendį. Kaltinamasis buvo paleistas už 20 tūkst. randų (7,2 tūkst. litų) užstatą ir turės teisę per 14 pateikti apeliaciją.

Jis buvo nuteistas liepos 2 dieną dėl kyšių, kurių bendra suma – daugiau nei 1,2 mln. randų (432 tūkst. litų), paėmimo 2000–2005 metais. Be kita ko, J.Selebi yra paėmęs pinigų iš nuteisto narkotikų kontrabandininko Glenno Agliotti.

Teismas buvo informuotas, kad G.Agliotti, kuris tuo metu teisiamas gretimoje teismo salėje už vieno vietos kalnakasybos magnato nužudymą, pasinaudojo J.Selebi aistra garsių dizainerių rūbams ir avalynei, kurių policijos vadovui buvo parūpinama už narkotikų prekeiviui teiktą vidinę informaciją.

„Jam patiko apsipirkinėti, kaip ir man, – pareiškė G.Agliotti, kurio byla pradėta nagrinėti spalį. – Kai nuvykau į Londoną, nupirkau jam batus „Harrods“ parduotuvėje. Taip pat nupirkau jam porą „Louis Vuitton“ batų Honkonge“. Eidamas pareigas J.Selebi neslėpė savo draugystės su G.Agliotti.

„Trumpai drūtai, Glennas Agliotti yra mano draugas“, – kartą pareiškė jis.

Pykčio protrūkiais ir akį rėžiančiais kostiumais garsėjęs 60 metų J.Selebi iškilo valdančiojoje Afrikos nacionalinio kongreso partijoje (ANC) ir atliko svarbų vaidmenį kovoje su apartheidu.

Po baltųjų mažumos vyriausybės žlugimo 1994 metais jis užėmė aukštus postus ANC vadovaujamoje vyriausybėje.

2000 metais buvęs PAR prezidentas Thabo Mbeki paskyrė J.Selebi nacionalinės policijos komisaru, o 2004–2008 metais jis vadovavo Interpolui, nors nėra įgijęs jokio teisinio išsilavinimo.

Pasak prokurorų, J.Selebi slapti sandoriai su nusikaltėliais prasidėjo, kai jis dirbo Interpole. Nurodoma, kad pareigūnas teikdavo nusikaltėliams įslaptintą policijos informaciją mainais į įvairias paslaugas.

Įtarimų dėl J.Selebi veiklos kilo, kai G.Agliotti buvo nuteistas už prekybą narkotikais, todėl buvo pradėtas ilgai trukęs tyrimas.

Tyrėjų darbą trukdė politikų kišimasis, dėl kurio kilo valdančiosios partijos skilimo grėsmė.

Pirmasis J.Selebi arešto orderis buvo išduotas 2007 metų rugsėjį, tačiau pareigūnas taip ir nebuvo suimtas – kaip pranešama, įsikišus tuomečiam prezidentui Th.Mbeki.

2008 metų sausio 11 dieną J.Selebi buvo apkaltintas korupcija ir trukdęs teisėsaugai dėl savo draugystės su G.Agliotti.

Kitą dieną Th.Mbeki nušalino jį nuo pareigų, o J.Selebi atsistatydino iš Interpolo pirmininko posto.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius