Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pietų Korėjos kariškiai brangiai sumokės už susirėmimą jūroje, sako Šiaurės Korėja

Šiaurės Korėja ketvirtadienį apkaltino Pietų Korėjos kariškius surengus šios savaitės susirėmimą jūroje ir sakė, kad jie brangiai sumokės už šią provokaciją.
Pietų Korėjos karo laivai
Pietų Korėjos karo laivai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Šalys kaltino viena kitą dėl antradienio susišaudymo netoli ginčijamos sienos Geltonojoje jūroje, kuris įvyko tik kiek daugiau nei savaitė prieš JAV prezidento Baracko Obamos vizitą Seule.

Pietų Korėja, be dviejų papildomų patrulinių laivų, į pasienį nusiuntė vieną naujesnių savo eskadrinių minininkų su torpedomis ir valdomomis raketomis, sakė šaltiniai armijoje.

„Pietų Korėjos pajėgos bus priverstos brangiai sumokėti už tą rimtą ginkluotą provokaciją“, – pranešė Šiaurės Korėjos oficialioji naujienų agentūra KCNA, kuri cituoja šalies spaudą.

„Korėjos liaudies armijos, kuri yra įsitikinusi teisumu ir dega neapykanta, artilerijos pabūklai dabar yra nukreipti į provokatorius“, – rašė valdančiosios komunistų partijos ruporas „Rodong Sinmun“.

Šis žurnalas teigia, kad tas susirėmimas buvo „sąmoninga ir iš anksto apgalvota“ Pietų Korėjos kariškių provokacija, siekiant padidinti įtampą pusiasalyje ir pakenkti santykiams.

Seulas sako, kad Šiaurės Korėjos patrulinis laivas kirto sieną, nepaisė penkių perspėjimų sukti atgal, o tada pradėjo šaudyti tiesiai į Pietų Korėjos laivą, kuris paleido įspėjamąjį šūvį. Pasak Seulo, Pietų Korėjos laivai atsakė ugnimi ir padegė Šiaurės Korėjos laivą.

Pchenjanas tvirtina, kad Seulo laivai pradėjo šaudyti laivui esant į šiaurę nuo sienos, prie kurios 1999 ir 2002 metais vyko kruvini mūšiai. Ir Šiaurės Korėjos, ir Pietų Korėjos kariškiai reikalauja atsiprašymo.

Pietų Korėja per susirėmimą panaudojo 100 kartų didesnę jėgą nei Šiaurės Korėja ir suvarpė jos laivą apie 5 tūkst. šūvių, sakė vienas gynybos pareigūnas, kurį cituoja naujienų agentūra „Yonhap“.

Pietų Korėja savo pajėgose paskelbė parengtį, bet sako nenorinti, kad tas susirėmimas pakenktų santykiams.

Kai kurie analitikai įtaria, kad Šiaurės Korėja didindama įtampą pusiasalyje nori sustiprinti pozicijas prieš būsimas derybas su Jungtinėmis Valstijomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius