Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pietų Korėjos karo laivo katastrofa: niekas nekaltas?

Seulas šeštadienį atmetė beveik visas galimybes, kad Šiaurės Korėja susijusi su vieno Pietų Korėjos karo laivo paskandinimu netoli abiejų šalių ginčijamos jūrinės sienos penktadienio vakarą.
Skęstantis Pietų Korėjos laivas
Skęstantis Pietų Korėjos laivas / „Scanpix“ nuotr.

To karo laivo įgulą sudarė 104 jūrininkai, iš kurių 46 iki šiol nerasti.

Iš pradžių iškeltos prielaidos, kad tą laivą galėjo paskandinti Šiaurės Korėja, penktadienį išgąsdino Volstritą: smuko šio regiono akcijų kainos, taip pat Pietų Korėjos vono kursas dolerio atžvilgiu.

„Kol kas vyriausybės ministerijų tyrimai rodo, kad... kad šį incidentą sukėlė ne Šiaurės Korėja, nors tos nelaimės priežastis dar nenustatyta“, – naujienų agentūra „Yonhap“ citavo vieną aukštą vyriausybės pareigūną.

Vienas naujienų agentūros „Reuters“ žurnalistas, esantis Penjando saloje, netoli kurios nuskendo tas laivas, pranešė, kad apie dešimt Pietų Korėjos jūrų pajėgų ir Pakrančių sargybos laivų bei narai tęsia paieškas nelaimės vietoje.

Televizija MBC, remdamasi Gynybos ministerijos šaltiniais, nurodė, jog tyrėjai šiuo metu aiškinasi, ar tas laivas galėjo nuskęsti dėl sprogimo jo viduje.Kol kas vyriausybės ministerijų tyrimai rodo, kad... kad šį incidentą sukėlė ne Šiaurės Korėja, nors tos nelaimės priežastis dar nenustatyta.

Prezidento Mėlynųjų rūmų atstovė spaudai Kim Eun–hye (Kim Junhjė) anksčiau pranešė, jog apie milijoną karių turinčioje Šiaurės Korėjoje nepastebėta jokių neįprastų veiksmų. Didelė Pchenjano pajėgų dalis yra sutelkta prieš smarkiai įtvirtintos sienos, kuri padalijo Korėjos pusiasalį prieš daugiau nei 50 metų.

Pasak Pietų Korėjos gynybos ministerijos, 58 iš 104 to laivo įgulos narių buvo išgelbėti, o „Yonhap“ citavo karo laivyno pareigūnus, kurie sakė, kad keli jūrininkai žuvo. Vėliau agentūra nurodė, kad 46 jūrininkai dar nerasti.
 
„Dėl nenustatytos priežasties laive atsirado skylė, dėl kurios jis nuskendo. Gelbėjimo darbai tebevyksta, – nurodė ministerija. – Laivas iššovė perspėjamąjį šūvį vieno neatpažinto objekto link. Vėliau kilo įtarimų, kad tas objektas buvo paukščių būrys. Tačiau mes tikriname.“
 
Anksčiau Pietų Korėjos žiniasklaida citavo pareigūnus, kurie nurodė, jog laivą galėjo torpeduoti Šiaurės Korėja. Vienas pareigūnas sakė, kad laivas galėjo užplaukti ant minos.Garsus šaudymas girdėjosi apie 15 minučių, kai žiūrėjau televiziją. Kiek gyvenu šioje saloje, nesu girdėjęs tokio garsaus šaudymo.

„Garsus šaudymas girdėjosi apie 15 minučių, kai žiūrėjau televiziją. Kiek gyvenu šioje saloje, nesu girdėjęs tokio garsaus šaudymo. Tas garsas buvo neabejotinai kitoks negu girdimas per įprastas pratybas“, – „Yonhap“ citavo vieną 56 metų vyrą, gyvenantį netoli to incidento vietos esančioje saloje.

MBC nurodė, kad 1 200 tonų laivo, nuskendęs 15–20 metrų gylyje, iškėlimo darbai gali trukti iki 20 dienų.

Šis incidentas įvyko, kai neturtingai Šiaurės Korėjai nepavyko susitarti su Seulu dėl pelningo turizmo verslo atnaujinimo šiaurinėje sienos pusėje.

Be to, Pchenjanas pastaruoju metu buvo vis labiau spaudžiamas grįžti į seniau nei prieš metus įstrigusias tarptautines derybas dėl Šiaurės Korėjos branduolinio ginklavimosi programos nutraukimo.

Daugelis ekspertų nuogąstavo, kad Šiaurės Korėja gali vėl imtis ginklų žvanginimo taktikos, kurią anksčiau dažnai naudodavo, ruošdamasi deryboms su tarptautine bendruomene.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius